Visual Browsing
Cool Jerk, αυθεντικό τζαμαικανό street food στην πλατεία Καρύτση

Cool Jerk, αυθεντικό τζαμαικανό street food στην πλατεία Καρύτση

Κοτόπουλο στη σχάρα, καλαμπόκια, spicy γεύσεις και αρωματικά από το νησί της Καραϊβικής και της μουσικής ρέγκε
© Θανάσης Καρατζάς
To Cool Jerk είναι η νέα πρόταση με τζαμαϊκανό street food στην Πλατεία Καρύτση

Το Cool Jerk είναι η νέα street food άφιξη του κέντρου της Αθήνας. Μία Αθήνα που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο ζωντανή και περιπετειώδης γύρω από το φαγητό και τις παγκόσμιες τάσεις του. Από street γεύσεις του Θιβέτ μέχρι τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Χαβάη, κάθε γωνιά του πλανήτη εκπροσωπείται γαστρονομικά στην πόλη μας, χωρίς να πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να περιμένουμε μέρες για να κλείσουμε τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο. Όλα αυτά μπορούμε να τα γευτούμε «στα όρθια» και «στο πόδι», ποτέ όμως πρόχειρα και κακομαγειρεμένα. Η νέα γενιά σεφ και μαγείρων έρχεται με περισσότερες εικόνες, ταξίδια και ιδέες.

© Θανάσης Καρατζάς

Η πρώτη μου επαφή με την ομάδα του Cool Jerk έγινε μέσα από τα street food φεστιβάλ της πόλης, εκεί που έστησαν το δικό τους pop-up μαγαζί και σύστησαν στους επισκέπτες τι εστί… καυτή Τζαμάικα. Κύριο στοιχείο του τζαμαϊκανού street food είναι το jerk chicken, δηλαδή το μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο στη σχάρα με τζαμαϊκανά μπαχαρικά και μέσα από διάφορες άλλες παραλλαγές. Jerk ονομάζεται ο τρόπος που μαρινάρουν και ψήνουν το κρέας, όχι μόνο κοτόπουλο, μπορεί να είναι χοιρινό, μοσχάρι, ψάρια ή και λαχανικά. Ίσως σε άλλες χώρες αν αποκαλείς κάποιον «jerk» να είναι κάτι σαν προσβολή, στην Τζαμάικα όμως όχι. Οι ίδιοι οι Τζαμαϊκανοί αυτοαποκαλούνται «jerks».

© Θανάσης Καρατζάς
Σχετικα
Σαντορινιά κουζίνα στο By the Glass μαζί με Ασύρτικα Χατζηδάκη
Σαντορινιά κουζίνα στο By the Glass μαζί με Ασύρτικα Χατζηδάκη

Το «Cool Jerk» είναι ιδέα και δημιουργία του νεαρού σεφ Στάθη Χρηστίδη (γνωστός και από άλλα εστιατόρια, όπως το απίθανο Exotic Izakaya στο Χαλάνδρι), που μαζί με τον DJ-μουσικό παραγωγό Διονύση Κατσούλια, αποφάσισαν να ψάξουν για μία πιο σταθερή στέγη, χωρίς να λείψουν από τα επερχόμενα γαστρονομικά φεστιβάλ της πόλης. Η στέγη βρέθηκε και πλέον  το «Cool Jerk» στεγάζεται – εδώ και λίγες βδομάδες – στο ανανεωμένο Str.Eaters food court της Πλατείας Καρύτση, μαζί με άλλα μαγαζιά με φαγητό.

© Θανάσης Καρατζάς

Τζαμαϊκανό street food; Τζαμάικα;
«Λόγω των ταξιδιών μου, είχα τριβή με κόσμο από την Τζαμάικα και τη μουσική που παράγει. SKA, 2 Tone, Reggae. Στο Λονδίνο έκανα αρκετή παρέα με την τζαμαϊκανή κοινότητα και αυτοί μου έμαθαν να μαγειρεύω creole και jerk φαγητό. Κατόπιν διαπίστωσα τη δύναμη του jerk chicken στο street food στην Αμερική και αποφάσισα να το μεταφέρω στην Ελλάδα με έναν πιο ευρωπαϊκό τρόπο. Λιγότερο καυτερό. Η Τζαμάικα είναι ένα κράτος από working class heroes, με δύσκολες συνθήκες, οπότε το street food που παράγει είναι ολοκληρωμένο. Είναι καθημερινή συνήθεια, έχει γεύση, κουλτούρα, ενέργεια και είναι χορταστικό. Είναι fast casual και «αλήτικο» ταυτόχρονα. Θεωρώ ότι το jerk chicken κουβαλά όλη την κουλτούρα της Τζαμάικα όσο και η μουσική της» μας λέει ο Στάθης Χρηστίδης εξηγώντας πώς ήρθε σε επαφή με το φαγητό της Τζαμάικα και πώς αποφάσισε να ανοίξει το «Cool Jerk».

Σχετικα
Μια διάσημη σεφ για λίγες μέρες στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Μια διάσημη σεφ για λίγες μέρες στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Το μενού του «Cool Jerk» είναι για την ώρα μικρό και ευέλικτο, δεν χρειάζεσαι περισσότερα για μία πρώτη γνωριμία. Στα δικά μου αγαπημένα το Jerk Grilled Chicken, δηλαδή μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο στη σχάρα με τζαμαϊκανά μπαχαρικά (€6) και το Jerk Chick’n Sandwich, ένα άκρως χορταστικό σάντουιτς με κοτόπουλο, ξινολάχανο και τζαμαϊκανή μαγιονέζα (€8). Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Jerk Grilled Corn, καλαμπόκι στη σχάρα με βούτυρο, σάλτσα και ξύσμα λεμονιού (€3,5), όπως και την Jamaican Coleslaw Salad, σαλάτα coleslaw με ανανά, σχοινόπρασο και τζαμαϊκανό μείγμα αρωματικών (€4). Πολύ νόστιμη και spicy η τελευταία, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι στην Τζαμάικα που όλα είναι πιο καυτερά.

© Θανάσης Καρατζάς

«Ξεκινήσαμε με λίγα για να δείξουμε με απλά λόγια και πράξεις ποιοι είμαστε. Το jerk chicken κινεί μία ολόκληρη χώρα στην Καραϊβική, είμαστε σίγουροι πως μπορεί να κρατήσει ένα food station στην Πλατεία Καρύτση. Πολύ σύντομα όμως θα προσθέσουμε και άλλα κομμάτια της creole και jerk κουζίνας, η οποία είμαστε πολύ σίγουροι πως θα αγαπηθεί» συμπληρώνουν οι Διονύσης Κατσούλιας και Στάθης Χρηστίδης, ένα ενθουσιώδες δίδυμο, με πολύ θετική ενέργεια, που φαίνεται πως αγαπάνε αυτό που κάνουν.

© Θανάσης Καρατζάς

Με το «Cool Jerk» να μετράει μόλις λίγες βδομάδες παρουσίας, έφυγα πλήρως ικανοποιημένος από το μενού και από την όλη αύρα που αποπνέει ο χώρος εκεί και το προσωπικό του.

Καρύτση 7, Αθήνα, 2103314420

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5