1821 Digital Gallery
Το Πεσκέσι έγραψε έναν μύθο στην Κρήτη

Το Πεσκέσι έγραψε έναν μύθο στην Κρήτη

Αυθεντική κρητική κουζίνα σε ένα παλιό αρχοντικό του Ηρακλείου

Το Πεσκέσι δημιουργήθηκε το 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέσα σε 3 χρόνια έγραψε έναν μύθο. Δημιουργός του ο Παναγιώτης Μαγγανάς που ασχολούνταν με διατροφικά κέντρα αδυνατίσματος στην Αθήνα κι όταν μυήθηκε στα μυστικά της κρητικής διατροφής, παράτησε τη ζωή στη μεγάλη πόλη και επαναπατρίστηκε στην Κρήτη. Αγόρασε ένα χωράφι στον Χαρασό και άρχισε να ασχολείται με την οικολογική καλλιέργεια σπόρων από ντόπιες ποικιλίες –κάποιες εκ των οποίων κοντεύουν να χαθούν. Στο κέντρο της πόλης «για να είναι προσιτό στον καθένα», ανακατασκεύασε με περίσσιο γούστο το παλιό αρχοντικό του Καπετάνιου Πολυξίγκη και βάλθηκε να μάθει στον κόσμο τις αυθεντικές κρητικές γκουρμεδιές.

Όταν άνοιξε το Πεσκέσι, έγινε ο χαμός. Τεράστια γκάμα κρητικών εδεσμάτων, όλος ο κρητικός αμπελώνας –και μόνον αυτός- μπροστά στα μάτια σου, αισθητική των πάντων υψηλού επιπέδου, σέρβις εξαίρετο και διάφορα ευρήματα που σε εντυπωσίαζαν… “tres beau pour être vrai” είχα πει μέσα μου, επειδή δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τόσο αψεγάδιαστες καταστάσεις και έτσι, όπως κάθε χρόνο, επανήλθα και το 2018 με τη σχετική αγωνία.

Ο χώρος πάντα ζεστός και οικείος, το προσωπικό νέα παιδιά ευγενικά, ενημερωμένα και πρόθυμα να αφηγηθούν τα πάντα. Οι αξίες και η φιλοσοφία του καταστήματος καταγεγραμμένες φόρα παρτίδα στην εισαγωγή του μενού. Για να ξεκαθαριστούν εξ αρχής τα πράγματα:

Σχετικα
H Cookoovaya ανοίγει εστιατόριο στο Saint Tropez
H Cookoovaya ανοίγει εστιατόριο στο Saint Tropez

«Στόχος μας και μεράκι μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά και να απολαύσουμε τα οφέλη της κρητικής διατροφής. Να βασίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες στα αγνά και φυσικά προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργώντας πολλά απ’ αυτά στο κτήμα μας, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τη διαδικασία του “αργού” μαγειρέματος που δημιουργεί πιάτα σπιτικά, φτιαγμένα με αγάπη. Και τελικά να αναδείξουμε αρώματα, συναισθήματα και γεύσεις που έχουν ξεχαστεί σε κάθε τραπέζι που στρώνουμε! Χρησιμοποιούμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το κτήμα μας στο Χαρασό Χερσονήσου. Η στάκα, η τσίπα και το στακοβούτυρο παρασκευάζονται από εμάς, τα θαλασσινά και τα ψαρικά είναι μόνο ό,τι φρέσκο βρίσκουμε καθημερινά, τα κρέατά μας είναι νωπά και τα βότανα που περιέχονται στα φυσικά αναψυκτικά και στα σπιτικά λικέρ μας προέρχονται εξ ολοκλήρου από το κτήμα μας…».

Τα εδέσματα όλα κρητικά σε τιμές πολύ προσιτές (γι’ αυτό συναντάς και πολλή νεολαία). Ξεχωρίσαμε εκτός από τις σαλάτες (καστρινή, κρητική χωριάτικη, οφτή και παλικάρια), τα αυγά ή τις τηγανιτές πατάτες με στάκα, τους γεμιστούς με μυζήθρα κολοκυθοανθούς, τους χοχλιούς χαμπίμπα, το σφακιανό σύγκλινο πριν το κιούπι (καπνίζεται μπροστά σου με θυμάρι και φασκόμηλο), τον κρεοκάκκαβο (χοιρινό ψημένο με μέλι και θυμάρι με πουρέ οσπρίων –πιάτο μινωικής Κρήτης), τον χόντρο με μελιτζάνες και γαλομυζήθρα και το χοιρινό του Καντάνου (μινωικής καταγωγής). Περισσότερα.

Σχετικα
Σιγή Ιχθύος: Το ωραίο γαστρονομικό στέκι στη Νάουσα της Πάρου
Σιγή Ιχθύος: Το ωραίο γαστρονομικό στέκι στη Νάουσα της Πάρου

*Για την μπουγάτσα Ιορδάνης διαβάστε εδώ.

**Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαβάστε εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5