Resto

Στη Βόλτα η νοστιμιά είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση

Φρεσκάρισμα και νέα πιάτα για το στέκι των Πετραλώνων

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
volta-anoigma.jpg

Είναι το στέκι που προτιμούν όσοι αγαπούν το καλό ελληνικό φαγητό και τη χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Ο χώρος απλός και ήσυχος, με νότες παιδικής αθωότητας αλλά και νοσταλγίας. Χαρούμενες χρωματιστές πινελιές, κάποια στοιχεία τυπογραφίας σε ράφια στους τοίχους, ξύλινες καρέκλες με αριθμούς στην πλάτη, τραπέζια σκεπασμένα με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα. Κεντρικό στοιχείο του ντεκόρ η μεγάλη κουρτίνα-πάπυρος που πάνω της αναγράφεται μια παλιά συνταγή στην καθαρεύουσα, δώρο από άξια μαγείρισσα.

Τη Βόλτα την έχει ένα νεαρό ζευγάρι. Ο γλυκύτατος και άκρως επικοινωνιακός Ξενοφώντας και η γυναίκα του η Ελισάβετ. Ο πρώτος είναι αυτός που θα σε υποδεχτεί, θα σε βολέψει και θα σε κάνει να αισθανθείς φιλοξενούμενος, θα καρατάρει με τη μια τα γούστα σου και στη συνέχεια θα σου προτείνει με τρόπο λιγουρευτικό τα καλούδια που φτιάχνει η δεύτερη στην κουζίνα της.

kagianas-me-apaki-kai-feta-.jpg
Καγιανάς με απάκι και φέτα

Η Ελισάβετ αγαπάει με πάθος την ελληνική κουζίνα και της αρέσει στο φαγάκι της, να βρίσκει κανείς τη νοστιμιά που τον μεγάλωσε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συχνά δεν προβαίνει σε ελαφρείς πειραματισμούς, έτσι για να προσθέσει και τη δική της ματιά ή για να «φέρει» στο σήμερα την παλιά ελληνική παράδοση.

Και πόσα φαγητά δεν φτιάχνει… Έχω ευχαριστηθεί εκείνον τον αλησμόνητο καγιανά με αυγά μάτια, απάκι και κόκκινη σάλτσα φρέσκιας ντοματούλας για ατέλειωτες βούτες ψωμιού, τις κυβάτες πατατούλες στο (σωστό) τηγάνι που είναι αρωματισμένες με φασκόμηλο, τη φάβα τη βελούδινη, το κατσικάκι-λουκούμι στη γάστρα. Όλα τους πιάτα που σε κερδίζουν μέσα από τη νοστιμιά και την απλότητά τους.

daktylakia-smyrneika-.jpg
Δακτυλάκια σμυρναίικα
sykoti-me-prasino-milo-.jpg
Συκώτι με πράσινο μήλο

Εδώ και λίγο καιρό τα παιδιά γνωρίστηκαν με μια άλλη γνωστή και αγαπημένη μαγείρισσα τη (και) Συριανή Μαρία Διακάτου. Οπαδός κι αυτή της ελληνικής νοστιμιάς και των άφθαστων τοπικών πρώτων υλών έσκυψε πάνω από τις κατσαρόλες της Βόλτας, άλλαξε ιδέες και προτάσεις με την Ελισάβετ και πρόσθεσε τη δική της, χρυσή πινελιά σε αρκετά καινούργια πιάτα, όλα τους με γεύση και άρωμα ελληνικό. Όπως η χοιρινή τηγανιά με δαμάσκηνα και πιπεριές, τα σμυρναίικα δαχτυλάκια (δηλαδή μικρούλικα πεντανόστιμα κεμπαπάκια), το φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι με το πράσινο μήλο και τη μελωμένη κρασάτη σάλτσα, τη λαχανιά με το λουκάνικο από κουνέλι, ένα πιάτο με έξτρα αρώματα και χειμωνιάτικη διάθεση.

Τα παιδιά φρεσκάρισαν και την κάβα των κρασιών προσθέτοντας λίγες και καλές ελληνικές ετικέτες σε τιμές που επιτρέπουν την επανάληψη, καθώς και αρκετές ελληνικές μπίρες. Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τον χώρο, με τα ωραία του παλιά και καινούργια πιάτα, με τις κάτι παραπάνω από φιλικές τιμές (περίπου 15-20 ευρώ το άτομο), η Βόλτα είναι μια πολύ καλή πρόταση για καθημερινή απολαυστική έξοδο φαγητού. Ανοιχτή και την παραμονή των Χριστουγέννων με πιάτα του μενού αλλά και γιορτινά, και με ζωντανή μουσική –παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα.

img_9837.jpg

Ιπποθοντιδών 10, Πετράλωνα, 2103459172, Σαββατοκύριακο και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ