Visual Browsing
Η καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα

Συνταγή για καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα

Με κολοκυθάκια, μυρωδικά και τραγανό φύλλο!

Επιτέλους, έφτασε η εποχή εκείνη του χρόνου που βρίσκουμε στο μανάβη και τη λαϊκή κολοκύθια της προκοπής. Η πιο κατάλληλη στιγμή δηλαδή για να τα πάρουμε, να τα τρίψουμε, να τα κλείσουμε ανάμεσα σε μερικά φύλλα -του εμπορίου ή χειροποίητα δικά μας- και να φουρνίσουμε την καλοκαιρινή εκδοχή της κολοκυθόπιτάς μας μαζί με μικρές δόσεις νοσταλγίας για ακρογιαλιές, δειλινά και ξέγνοιαστες διακοπές.  

Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 κιλό κολοκύθια πράσινα
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • 350γρ. φέτα ή καλαθάκι Λήμνου, σε κυβάκια
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά ξινό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, σκουπίζουμε, αφαιρούμε τις δυο άκρες και τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη ή τα περνάμε από ηλεκτρικό εργαλείο κοπής λαχανικών.
  2. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 20 λεπτά σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα πιέζουμε να  βγάλουν όσο περισσότερο νερό γίνεται. Τα μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο.
  3. Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε βαθύ τηγάνι με ελάχιστο νερό. Όταν πιει το νερό του και μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο, την πιπεριά Φλωρίνης και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  4. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη λεκανίτσα με τα κολοκύθια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τα κυβάκια της φέτας, τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC πάνω-κάτω στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαστ. 25Χ35εκ. ή ένα μέτριο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί. Βάζουμε και δεύτερο φύλλο σταυρωτά, το λαδώνουμε με πινέλο και τοποθετούμε το τρίτο φύλλο τσαλακωτά λαδώνοντας το επίσης.
  6. Αδειάζουμε πάνω στα στρωμένα φύλλα τη γέμιση, την ισιώνουμε και φέρνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν λαδώνοντας τις άκρες τους. Ύστερα σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, απλώνοντάς τα τσαλακωτά από πάνω και αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο.
  7. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Ύστερα ρυθμίζουμε τον φούρνο στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να ηρεμήσει για μερικά λεπτά μέχρι να την κόψουμε εκεί που χαράξαμε τα κομμάτια.
  • Βασικό υλικό Λαχανικά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Καλοκαίρι
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5