Visual Browsing
Η Εύα Παρακεντάκη μας δίνει τη συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα
Η Εύα Παρακεντάκη μας δίνει τη συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα

Συνταγή για νηστίσιμη χορτόπιτα από μια Κρητικιά

Και τρία μυστικά οικιακής οικονομίας!

Τι να πει κανείς για το ασύγκριτο μεγαλείο μιας χορτόπιτας; Τραγανή και μοσχομυριστή η συγκεκριμένη χορτόπιτα κάνει τη νηστεία απίθανα νόστιμη! Τη συνταγή της μας έδωσε η Εύα Παρακεντάκη μαζί και τρία μυστικά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα υλικά που θα περισσέψουν από τη χορτόπιτα.

Άγρια χόρτα και μυρωδικά
Άγρια χόρτα και μυρωδικά
 

Υλικά για ένα ταψί:

Υλικά για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. νερό χλιαρό
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι λευκό

Υλικά για τη γέμιση:

  • ¾ του κιλού διάφορα χόρτα για πίτες κατά προτίμηση άγρια
  • 1 ματσάκι μάραθα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • ¼ κούπα ελαιόλαδο και ¼ για το ράντισμα
  • 2-3 κουταλιές ρύζι καρολίνα ή ξινόχοντρο
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  1. Το λάδι βοηθά τη ζύμη να ψηθεί καλύτερα, να πάρει χρώμα και να γίνει πιο νόστιμη και τραγανή. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με τον γάντζο ή σε μία λεκάνη για ζύμωμα στο χέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που ίσα-ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
  2. Αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα μάραθα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και  προσθέτουμε όχι πολύ ψιλοκομμένα τα χόρτα μας. Όταν μαραθούν και τραβήξουν τα υγρά τους τα αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Μυστικό Νο1: Αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι που από κάτω έχουμε τοποθετήσει μία μπασίνα έτσι ώστε να κρατήσουμε τα υγρά για ένα ωραίο πιλαφάκι κάποια άλλη στιγμή ή για να αρωματίσουμε μία σάλτσα.
  4. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με το φύλλο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, βγαίνουν 6-7. Χρησιμοποιώ 6 για την πίτα (3 κάτω + 3 πάνω). Μυστικό Νο2: Τα υπόλοιπα τα ανοίγω λεπτά τα κάνω φιογκάκια και τα τηγανίζω σε καυτό ελαιόλαδο για 3 λεπτάκια. Τα περιχύνω  με μέλι και κανέλα.
  5. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε  τα μπαλάκια με τα χέρια μας αρχικά σε μικρούς δίσκους και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με μπόλικο αλεύρι ανάμεσα τους φτιάχνοντας ένα πύργο. Τα αφήνουμε σκεπασμένα άλλη μισή ώρα. Στη συνέχεια με το ξυλίκι ή τον πλάστη τα ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο.
  6. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28- 30 εκ. και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα την ίδια διαδικασία. Βάζουμε στη γέμιση που έχει κρυώσει το ρύζι ή τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να απορροφηθούν τα υγρά. Tip: Αν έχετε ξινόχοντρο δίνει και ένα απίστευτο άρωμα «χωριού».
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και κόβουμε το πολύ φύλο από γύρω-γύρω, αφήνουμε όμως 2 δάχτυλα περίπου. Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία με το ράντισμα του ελαιολάδου ενδιάμεσα, κόβουμε τα περισσεύματα και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα για να κλείσουμε την πίτα μας. Χαράσσουμε ελαφριά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  8. Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα περίπου (πάνω κάτω αντιστάσεις). Για να είναι έτοιμη η πίτα μας πρέπει να έχει κάνει από κάτω μία ωραία κρούστα και να μην είναι υγρή.
  9. Μυστικό Νο 3: Αν σας περισσέψει γέμιση απλώστε την σε ένα τηγάνι σπάστε μέσα και αυγά και καλή σας όρεξη!

Καλή Σαρακοστή!

  • Βασικό υλικό Λαχανικά
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Σαρακοστή
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5