ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσικνοπέμπτη: Συνταγή για παραδοσιακές σεφταλιές

Μεζές για μερακλήδες!

chef_giorgos_tsoulis.jpg
Γιώργος Τσούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεφταλιές

Οι σεφταλιές είναι ένας από τους πιο λατρεμένους, ελληνικούς παραδοσιακούς μεζέδες και, φυσικά, την Τσικνοπέμπτη έχουν την τιμητική τους. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις φτιάξεις, ειδικά αν ακολουθήσεις κατά γράμμα την παρακάτω συνταγή. Καλή τσίκνα!

Υλικά για 6-8 άτομα:
  • 1.200 γρ. αρνίσια μπόλια  
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 500 γρ. χοιρινό κιμά
  • 500 γρ. αρνίσιο κιμά
  • ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Easy
  • 120+
  • All
  • 1077
  • Ορεκτικά - Μεζέδες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μπόλια μαζί με το χυμό λεμονιού. Το γεμίζουμε με νερό μέχρι να την καλύψει,  τυλίγουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.
  2. Μόλις περάσει η μία μέρα, σουρώνουμε τη μπόλια και την αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγει όλη η υγρασία.
  3. Παράλληλα, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους δύο κιμάδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, το σκόρδο και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Μόλις η μπόλια έχει στεγνώσει, την κόβουμε κάθετα και δημιουργούμε ορθογώνια πλάτους 13εκ. και μήκους 10εκ.
  5. Έπειτα, παίρνουμε μπαλάκια από τον κιμά περίπου 40 γρ., τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα τυλίγουμε με την μπόλια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο τον κιμά.
  6. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σεφταλιές και τις ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  7. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  8. Τέλος σερβίρουμε με κυπριακές πίτες και ταχινοσαλάτα.

#tsoulotip: 1. Κανονικά οι σεφταλιές γίνονται με χοιρινό κιμά, απλά για να δώσουμε ένα πιο ωραίο άρωμα, προσθέσαμε και αρνίσιο κιμά. 2. Δε βάζουμε λάδι στο τηγάνι, διότι θα βγάλει πολύ η μπόλια από μόνη της.


Βρείτε περισσότερα στη σελίδα του Γιώργου Τσούλη https://www.giorgostsoulis.com/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ