Visual Browsing

Κρητικό τραπέζι: μαραθοπιτάκια, η γεύση της μεγαλονήσου (βίντεο)

Η Εύα Παρακεντάκη μας μαθαίνει τις συνταγές του τόπου της

Η Εύα Παρακεντάκη είναι blogger (Eva in Tasteland), και παρουσιάζει στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης την επιτυχημένη μαγειρική εκπομπή Mama Mia. Λατρεύει τον τόπο της, αποφεύγει οτιδήποτε ξενόφερτο, παθιάζεται με τις ντόπιες πρώτες ύλες και με τις παραδοσιακές συνταγές που ακολουθούν ακόμη οι κρητικές νοικοκυρές στα σπίτια τους. Μαγειρεύει πληθωρικά και πάντα πεντανόστιμα και μοιράζεται μαζί μας μικρά και μεγάλα μυστικά παλιάς, παινεμένης και αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Αυτή τη φορά μας μαθαίνει να φτιάχνουμε κι εμείς μαραθοπιτάκια, αυτή την περίφημη και αγαπημένη λιχουδιά της Κρήτης. 

Μαραθοπιτάκια!

 
*Στο βίντεο ακούγεται η λύρα του Λευτέρη Τζαγκαράκη.

Υλικά συνταγής

Για το ζυμάρι

  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1 ρακοπότηρο χυμό λεμονιού
  • 1 ρακοπότηρο ρακή
  • 1 ρακοπότηρο λάδι
  • 4-5 ποτήρια αλεύρι ΓΟΧ
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1/3 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 ματσάκια μάραθα, μόνο τα φύλλα
  • 200 γρ. άγρια χόρτα για πίτες
  • ½  κ.γλ. αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Εκτέλεση ζύμης

  1. Για τη ζύμη ανακατεύουμε  τα υγρά πρώτα μόνα τους με το αλάτι και έπειτα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντάς. Όταν έχουμε μία ελαστική, απαλή ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο και με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα μας. Στα μάραθα αφαιρούμε το κοτσάνι και κρατάμε μόνο τα φύλλα.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το μάραθο και ένα σφηνάκι νερό. Όταν είναι έτοιμα τα μάραθά μας και έχουν απορροφήσει τα υγρά προσθέτουμε και τα χόρτα (σημείωση: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χόρτα με σπανάκι).
  3. Βάζουμε αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τσιγαριαστούν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ψηθούν τα χόρτα μας.
  4. Αφού γίνει αυτό, αδειάζουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι με ένα μπόλ από κάτω, γιατί αυτό το ζουμάκι μπορούμε να το βάλουμε και να αρωματίσουμε ένα άλλο φαγητό μας (π.χ. χοιρινό με πατάτες γιαχνί).
  5. Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα για να γεμίσουμε τα πιτάκια μας. Γεμίζουμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Ειδική περίπτωση Πάσχα
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος €€
Back to top

Προσεχως

Ανοιχτό Μουσείο: Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
Ανοιχτό Μουσείο: Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
28.03.2019
Ανοιχτό Μουσείο: Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5