Visual Browsing
Μύδια στη χύτρα -Μπλινίς με καπνιστό σολομό

Μύδια στη χύτρα -Μπλινίς με καπνιστό σολομό

Οι συνταγές του Μουντιάλ: Βέλγιο εναντίον Ρωσίας

Βέλγιο - Μύδια στη χύτρα

Μια παραδοσιακή συνταγή από το Βέλγιο για μύδια στη χύτρα ή αλλιώς «Mussels from Brussels». Όσοι έχουν επισκεφτεί τις Βρυξέλλες, ξέρουν σίγουρα την οδό «De Bouchers» με τα αμέτρητα μαγαζιά που σερβίρουν τον παραδοσιακό αυτό μεζέ. Οι λάτρεις των θαλασσινών θα ενθουσιαστούν με αυτή τη συνταγή. 


Ρωσία - Μπλινίς με καπνιστό σολομό

Αυθεντική συνταγή από την πατρίδα της βότκας. Τα κοσμοπολίτικα μπλινίς κυκλοφορούν σε πολλές παραλλαγές. Διαλέξαμε εκείνη με τον σολομό. Μιαμ...

Υλικά συνταγών

  • *Μύδια στη χύτρα:
  • --------------------------
  • 3,5 κιλά φρέσκα μύδια
  • 1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1,5 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 χοντρούς κόκκους πιπεριού
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 750 ml λευκό κρασί
  • --------------------------
  • *Μπλινίς με καπνιστό σολομό:
  • **Για τα μπλινίς:
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 ml αποβουτυρωμένο γάλα
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • --------------------------
  • **Για τη γαρνιτούρα:
  • 2 φέτες καπνιστό σολομό
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια
  • 2 κ.σ. ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • κόκκους ροζ πιπεριού

Εκτέλεση

Βέλγιο - Μύδια στη χύτρα

  1. Καθαρίζουμε τα μύδια, κάτω από το κρύο νερό. Τα μύδια είναι συνήθως κλειστά όταν τα αγοράζουμε, οπότε μην τρομάξετε αν ανοίξουν κάτω από το νερό. Όσα δεν ανοίξουν καθόλου, πρέπει να πεταχτούν. Αφήνουμε τα καθαρισμένα μύδια στην άκρη.
  2. Σε μια χύτρα, ρίχνουμ τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλερι, τη δάφνη, το πιπέρι, τις φέτες λεμονιού και το λευκό κρασί. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το 1/3 των καθαρισμένων μυδιών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε κουνώντας την συχνά, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Όταν όλα τα μύδια έχουν ανοίξει, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα υπόλοιπα μύδια στο ίδιο υγρό. Τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και παγωμένη βέλγικη μπύρα.

Ρωσία - Μπλινίς με καπνιστό σολομό

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 150 ml χλιαρό νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύουμε το μισό αλέυρι με τη διαλυμένη στο νερό μαγιά. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες, να «ανέβει».
  2. Στη συνέχεια, αλατίζουμε και προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο και 1 κρόκο αυγού. Πλάθουμε απαλά τη ζύμη ώστε να γίνει ομοιογενής, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανέβει πάλι, για 1 ώρα. Βράζουμε το γάλα και το προσθέτουμε στη ζύμη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να ανέβει για 1,5 ώρα.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Λιώνουμε λίγο βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο C. Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο, ώστε να καλύπτεται ελαφρά ο πάτος. Αμέσως ρίχνουμε στο τηγάνι τη ζύμη, ώστε να δημιουργηθεί μια στρώση πάχους περίπου 1 εκ. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  5. Στη συνέχεια βάζουμε τα μπλινίς στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο και τα διατηρούμε ζεστά. Αλείφουμε τα μπλινίς με την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε το σολομό κομμένο σε λωρίδες και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι. Τα σερβίρουμε χλιαρά.
Back to top

Προσεχως

Ex Libris
Ex Libris
Ιανός
21.04.2019
Ex Libris
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5