Visual Browsing
Ελληνικό… σασίμι

Ελληνικό… σασίμι

Μάθε ιστορία: Η έκφραση από την « θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι εδώ και 100.000 χρόνια οι άνθρωποι έχουν συμπεριλάβει τα ψάρια στο καθημερινό «μενού» τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ψαροσυνταγές άλλωστε η παλαιότερη συνταγή για ψάρια, μια σαλάτα με μαριναρισμένο κυπρίνο, του 1300π.χ. είναι κινέζικη. Οι Κινέζοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν φυσικό πάγο ήδη από το 1000π.χ. για να τα συντηρούν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν τους ψαρομεζέδες και έφταναν στο σημείο να πουλούν τα καλά και σπάνια ψάρια σε δημοπρασία. Τον Μεσαίωνα η Καθολική Εκκλησία, για δικούς της λόγους, ενθάρρυνε την διατροφή με ψάρια και πολύ αργότερα στις αρχές του 19ου αι. χάρη στις νέες μεθόδους συντήρησης πλασαρίστηκαν στο μενού όλων των κατοίκων του πλανήτη.


Καλό είναι να τοποθετήσετε τον γαύρο ως εξής: μια στρώση οριζόντια, μια στρώση κάθετα γιατί έτσι ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φιλετάκια. Ο γάβρος που περισσεύει συντηρείτε στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.

  • 1 κιλό γαύρο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
  • ½ κ. κ. ζάχαρη
  • αλάτι κατά προτίμηση χονδρό,
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πως το φτιάχνουμε: 

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια.
  2. Πιέζουμε ελαφρά κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και την αφαιρούμε.
  3. Πλένουμε το γαύρο και τον στραγγίζουμε καλά.
  4. Σε ένα τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινο, στρώνουμε τα φιλετάκια του γαύρου ανοιχτά σε μια σειρά ρίχνουμε επάνω, το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη ζάχαρη και αλατίζουμε, βάζουμε μια δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε εναλλάξ.
  5. Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα εικοσιτετράωρο.
  6. Προσοχή: Στο πρώτο δωδεκάωρο αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο το τάπερ με τα φιλετάκια ώστε να μαριναριστεί καλά και η επάνω επιφάνεια, βάζουμε πάλι το γαύρο μέσα και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα.

Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.

Μαρινάτος γαύρος, ο κλασικός 

Τι χρειαζόμαστε....

1 κιλό γαύρο, 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες, αλάτι κατά προτίμηση χονδρό, 1 μπουκάλι ξίδι, ελαιόλαδο.

  1. Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο με τον ίδιο τρόπο.
  2. Στρώνουμε σε ένα τάπερ μια σειρά από τα φιλέτα του γαύρου ανοιχτά τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  3. Ρίχνουμε το ξίδι έτσι ώστε να σκεπάσει τα ψάρια, κλείνουμε το τάπερ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλη την νύχτα.
  4. Την επομένη μέρα τα βγάζουμε, στραγγίζουμε το ξίδι, ρίχνουμε το λάδι και τα σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Back to top

Προσεχως

Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
24.10.2019
Ταξιδεύοντας την Τέχνη: 25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5