ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπαγγέτι πουτανέσκα α λα Κρητικά

Όλη η Μεσόγειος ένα πιάτο

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
poutanesca-1.jpg

Από τις πιο δημοφιλείς ιταλικές μακαρονάδες, γίνεται με λίγα και εύκολα υλικά που πάντα βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας. Λίγες ελίτσες, μια χούφτα κάπαρη, λίγες αντζούγιες και το σκόρδο να …ταράζει τα νερά. Ταιριάζει ιδανικά με το καλοκαίρι, γίνεται στο πιτς φυτίλι και χρησιμοποιώντας  προϊόντα του τόπου μου  -ελιές, ντοματίνια, ξηρό ανθότυρο-, εύκολα της αλλάζω την ιταλική καταγωγή και την χρήζω μια …αυθεντική Κρητικοπούλα!

Συνταγή για σπαγγέτι πουτανέσκα α λα Κρητικά

Υλικά για 4 άτομα:
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • ½ κιλό ντοματίνια Κρητικά
  • 100 γρ. μαύρες ελιές (σταφιδολιές χωρίς κουκούτσι)
  • 100 γρ. αντζούγιες φιλέτο σε λάδι
  • 3 κ.σ. κάπαρη
  • 1 κ.σ. καπαρόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι πιπέρι
  • Ξερό ανθότυρο Κρήτης
  • Easy
  • 45
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ιταλική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξαρμυρίζουμε σε μπόλικο νερό τις αντζούγιες και την κάπαρη.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τις αντσούγιες. Με μία κουτάλα πιέζουμε να λιώσουν οι αντζούγιες και τις σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.
  3. Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό βουτάμε τα ντοματίνια για 3-4 λεπτά. Τα αφαιρούμε και τους βγάζουμε τη φλούδα.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματίνια στο λάδι με την αντζούγια και το σκόρδο και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
  5. Τέλος ρίχνουμε την κάπαρη και τις ελιές (χωρίς κουκούτσια) και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
  6. Σε μία κατσαρόλα με βραστό, αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια μας και τα βγάζουμε al dente, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα για να δέσουν.
  7. Σερβίρουμε ρίχνοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και προαιρετικά ξερό ανθότυρο Κρήτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ