Visual Browsing
Αρνάκι στη γάστρα με ανοιξιάτικα λαχανικά

Αρνάκι στη γάστρα με ανοιξιάτικα λαχανικά

Το Πάσχα έρχεται…

Έκανα τις προάλλες μια πολύ, κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρουσα εκδοχή του ραγού, ή εντράδας όπως το έλεγαν παλιά, με ανοιξιάτικα λαχανικά. Χωρίς σάλτσες και αυγολέμονα. Αρνάκι φυσικά, μιας και είναι η εποχή του, με τα πιο ωραία λαχανικά της άνοιξης που βρίσκονται και αυτά στην πιο καλή τους περίοδο. Έβγαλα το λάδι από τη συνταγή γιατί το αρνάκι από μόνο του έχει πολλά ξύγκια και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε κι άλλο, είναι από μόνο του πολύ νόστιμο. Επίσης δεν έβαλα κανένα υγρό γιατί τα υλικά στη γάστρα κρατάν τα ζουμιά τους και δεν χρειάζεται επιπλέον…

Λαχανικά της άνοιξης

Τώρα σας γράφω γάστρα, γιατί λίγο πολύ όλοι έχουν μία, αλλά εγώ το έκανα με τσικάλι, ένα πήλινο σκεύος από τη Σίφνο, αγορασμένο από το αγγειοπλαστείο του Ατσόνιου (www.ceramicartatsonios.gr). Είναι καλύτερο από οποιαδήποτε γάστρα…

Αρνάκι στη γάστρα με ανοιξιάτικα λαχανικά

Τι να πω, δεν περνάμε και την πιο εύκολη περίοδο, αλλά fasten your seatbelts για το αβέβαιο σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί, Πάσχα που έρχεται…

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1,5 κιλό αρνάκι (ή κατσικάκι) κομμένο σε μερίδες (μπούτι, πλάτη, καρέ, ό,τι σας αρέσει, εγώ το έκανα με «χέρι»)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 6 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση (είναι τα βρώσιμα λουλούδια της άνοιξης που λατρεύω να τρώω αυτήν την εποχή)
  • 250 γρ. φρέσκα φασολάκια
  • 8 μικρά κολοκυθάκια κομμένα στη μέση
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Μαϊντανός και δυόσμος
  • Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε το κρέας με χοντρό αλάτι, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο πιπέρι και το αφήνουμε έξω από το ψυγείο για μία περίπου ώρα ή έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαριναριστεί.
  2. Ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
  3. Βάζουμε στον πάτο της γάστρας το σκόρδο και το δενδρολίβανο και από πάνω τα κομμάτια του κρέατος και το σκεπάζουμε (χωρίς λάδι).
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά χωρίς να το ανοίξουμε.
  5. Όσην ώρα ψήνεται το κρέας ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  6. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και αφαιρούμε το κρέας.
  7. Στον πάτο της γάστρας έχει μείνει λίγο ζουμί που έχει βγάλει το κρέας από το ψήσιμο.
  8. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  9. Βάζουμε από επάνω τις μερίδες του κρέατος, σκεπάζουμε το σκεύος, το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 45 λεπτά.
  10. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το σκέπασμα για να ροδίσει το κρέας.
  11. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για άλλα 20 λεπτά.
  12. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Υ.Γ.1  Εννοείται ότι γίνεται πολύ νόστιμο εάν προσθέσετε και 2 πατάτες κομμένες σε κύβους, που εγώ για λόγους κομψότητας είπα να μην τις βάλω…

Υ.Γ.2  Η ίδια συνταγή γίνεται στην πραγματικότητα με ό,τι λαχανικό έχετε: μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο αρακά, σπαράγγια, φρέσκα κουκιά, μία ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους κλπ.

Υ.Γ.3  Μπορείτε να το κάνετε και με χειμωνιάτικες ρίζες: πατάτες, καρότα, ρέβες, μικρά κρεμμυδάκια και θυμάρι.

Υ.Γ.4  Μια πολύ ενδιαφέρουσα Μαροκάνικη εκδοχή θα έχετε εάν αντί για μαϊντανό, κρεμμυδάκια, δυόσμο και δενδρολίβανο, προσθέσετε στο στάδιο 1 μία κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα και 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο και επίσης το ίδιο στα κομμένα λαχανικά.

  • Βασικό υλικό Κρέας
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Ειδική περίπτωση Πάσχα
  • Χρόνος 120+'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5