ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σκορδολάζανα Μήλου (ταλιατέλες με «αλιάδα» και μπελτέ Μήλου)

Κυκλαδίτικο πιάτο με νοστιμιά…τούρμπο!

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
120630903_335901987494094_1080038391273117943_n.jpg

Είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και αντιπροσωπευτικά μηλέικα πιάτα, που τα έφεραν στο νησί οι Ενετοί την περίοδο της Ενετοκρατίας. Οι κυκλαδίτες αγαπούν πολύ αυτό το «φτωχικό» πιάτο με τα πολύ λίγα υλικά (που πάντα υπάρχουν στο σπίτι), και το φτιάχνουν τόσο για το καθημερινό όσο και για το γιορτινό τραπέζι. Βασικό συστατικό νοστιμιάς ο μηλέικος (μ)πελτές που οι Μηλιοί φτιάχνουν από ντόπια πομοντόρια και τον ξεραίνουν στον ήλιο χωρίς βράσιμο. Τα δοκιμάσαμε στην ταβέρνα Αλευρόμυλος στον Αδάμαντα της Μήλου και μας έμειναν αξέχαστα, γι αυτό ζητήσαμε από τον σεφ και ιδιοκτήτη Βασίλη Παπικινό τη συνταγή. 

Υλικά για 4-5 άτομα
  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 250  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4-5 ποτήρια νερό
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ. σ. κοφτή μηλέικο μπελτέ (είναι πραγματικά καταπληκτικός αλλά αν δεν έχετε δοκιμάστε με άλλον)
  • 1/2 κ. σ. αλάτι
  • Easy
  • 30
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα δουλεύουμε σε σιγανή φωτιά το αλεύρι και το νερό μαζί με το αλάτι μέχρι να δημιουργηθεί ένα πολύ συμπαγές κολλώδες ζυμάρι και κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  2. Σε ένα μπλέντερ (ή σε ένα γουδί) πολτοποιούμε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα μέσα στο «σούγλι» που έχουμε φτιάξει στην κατσαρόλα (στη Μήλο σούγλι λένε το μείγμα του αλευριού με το νερό), μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δημιουργηθεί μια κρεμώδης, με υφή μαγιονέζας, σκορδαλιά. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η προσθήκη λίγο ακόμη λαδιού και ξυδιού.  
  3. Σε ένα τηγάνι αναμιγνύουμε τρεις γεμάτες κουταλιές της σούπας «Αλιάδας» (σκορδαλιά) με 1 κουταλιά κοφτή μπελτέ Μήλου και 1 κουτάλι ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ταλιατέλες που έχουμε βράσει για 6-7 λεπτά και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αγκαλιάσει η κρέμα μας τις ταλιατέλες.
  4. Σερβίρονται ζεστές, στη Μήλο τις τρώνε χωρίς τριμμένο τυρί, εσείς πράξτε κατά βούληση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ