1821 Digital Gallery
Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες

Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες

Από τα καλύτερα της ελληνικής κατσαρόλας

Αγαπημένο καλοκαιρινό -και όχι μόνο- φαγητό που μπορεί να σερβιριστεί ένα κυριακάτικο μεσημέρι ή κάθε φορά που η διάθεσή μας ζητάει κάτι πληθωρικό, πεντανόστιμο και «καθησυχαστικό». Το κρεατάκι που,  σιγομαγειρεμένο ώρα μέσα στην κατσαρόλα, λιώνει στο στόμα, οι μελιτζάνες με τη βελούδινη υφή τους κι εκείνες οι βούτες με ψωμάκι στην πυκνή μυρωδάτη σάλτσα… Εύκολο στην παρασκευή, ζητάει δίπλα του καλό ψωμί και πολλή φέτα!

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 ½  κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια τα οποία αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές
  • 1 ½ κιλό μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο  
  • 1 κιλό ντομάτες στον καιρό τους, περασμένες στο μούλτι ή 1 κονσέρβα ντοματάκια
  • 1 κ. γλ. πελτέ αραιωμένο σε ζεστό νερό
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο (υπολογίστε και μπόλικο ακόμα για το τηγάνισμα)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά και από όλες τις μεριές τα αλατοπιπερωμένα κομμάτια του κρέατος, για 4-5 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ξύλο κανέλας. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε την ντομάτα.
  3. Αφήνουμε την ντομάτα να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τον πελτέ.
  4. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί, χρειάζεται περίπου μιάμιση με δύο ώρες σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Αν πίνει τα υγρά του, προσθέτουμε κατά διαστήματα ζεστό νερό.
  5. Όσο βράζει το κρέας, σε τηγάνι βαθύ τηγανίζουμε τα κομμάτια τις μελιτζάνες σε μπόλικο λάδι  μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι πολύ γιατί μετά θα μας λιώσουν μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας.  
  6. Λίγο πριν γίνει το κρέας προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε και με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται  και αφήνουμε το φαγάκι να πάρει κανά δυο-τρεις  βράσεις ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και να μελώσει.
  7. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.

Σημειώσεις:

*Το κρέας αφού βάλετε και την ντομάτα θέλει στην αρχή δυνατή φωτιά. Μετά, τελειώστε το μαγείρεμά του σε χαμηλή φωτιά, είναι εγγυημένο ότι θα σας γίνει λουκούμι, η δυνατή φωτιά συνήθως το σκληραίνει.

**Μαζί με τις μελιτζάνες μπορείτε να τηγανίσετε και 2 μεγαλούτσικες και χοντροκομμένες αλατισμένες πατάτες και να τις προσθέσετε μαζί με τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα. Προσοχή: τις πατάτες αφήστε τις να γίνουν πιο πολύ από ό, τι τις μελιτζάνες στο τηγάνι γιατί θέλουν περισσότερη ώρα για να μαγειρευτούν.

***Αν θέλετε μπορείτε από πριν να ξεπικρίσετε τις μελιτζάνες (αν και οι τσακώνικες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα), βάζοντάς τις σε λεκάνη με κρύο νερό και μπόλικο αλάτι. Μετά τις σουρώνετε, τις στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τις τηγανίζετε.

  • Βασικό υλικό Κρέας
  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Χρόνος 120'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5