- 800 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 1 ώριμη και σφιχτή ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 3 κ.σ. ούζο
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι και το ούζο. Το ξίδι και το ούζο θα σπάσουν τις ίνες του κιμά και θα αφρατέψουν τα κεφτεδάκια.
- Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί μουσκεμένο και τριμμένο.
- Τρίβουμε τα κρεμμύδια πάνω στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους στη ζύμη.
- Τρίβουμε και τη ντομάτα, σπάμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30’. Όσο παραπάνω τον αφήσουμε, τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες.
- Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τους πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες.
- Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε, πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3’ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.
*Η συνταγή είναι του σεφ Βασίλη Λορέντζου.
- Βασικό υλικό Κρέας
- Ειδική περίπτωση Φοιτητική ζωή
- Χρόνος 120'
- Δυσκολία Εύκολο
- Εποχή Όλες οι εποχές