ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαβράκι σε κρούστα αλατιού - Λαβράκι μαριναρισμένο σε πράσινο τσάι

Συνταγές του Μουντιάλ: Ελλάδα εναντίον Ιαπωνίας

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321315-631071.jpg

Για ένα μήνα περίπου θα βλέπουμε ποδοσφαιρικές ομάδες απ' όλο τον κόσμο να αγωνίζονται στο γήπεδο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αναρωτηθήκαμε τι θα γινόταν αν βάζαμε τις ίδιες χώρες αντιμέτωπες στην κουζίνα, και αποφασίσαμε να σας παραθέσουμε δύο συνταγές: μία για κάθε χώρα του αγώνα. Καλοκαιράκι είναι, το ψαράκι τραβιέται, οπότε σήμερα που παίζει η Εθνική μας με αντίπαλο την Ιαπωνία, επιλέξαμε δύο συνταγές για λαβράκι. Δείτε τις, δοκιμάστε τις και αναδείξτε το νικητή!

Ελλάδα - Λαβράκι σε κρούστα αλατιού

Μια απλή αλλά εντυπωσιακή συνταγή, η οποία χρονολογείται στο 330 π.Χ. από τον επικούριο ποιητή Αρχέστρατο. Τη βρήκαμε στο pandespani.com.


Ιαπωνία - Λαβράκι μαριναρισμένο σε πράσινο τσάι

Κατευθείαν από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, μια συνταγή που περιέχει απαραιτήτως πράσινο τσάι και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Υλικά συνταγών
  • *Λαβράκι σε κρούστα αλατιού:
  • -------------------------------------------
  • 2 λαυράκια συνολικά 750 γραμ. ή 1 μεγάλο των 2 κιλών 800 γραμ.
  • 1.5 κιλό χοντρό αλάτι (σε αντιστοιχία με τα ψάρια)
  • 4 – 6 ασπράδια (σε αντιστοιχία με τα ψάρια)
  • προαιρετικά για το γέμισμα της κοιλιάς: κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι ή άνθη λεβάντας ή λίγα φύλλα λουίζας ή μαϊντανό ή/και 2 σκελίδες σκόρδο
  • -------------------------------------------
  • *Λαβράκι μαριναρισμένο σε πράσινο τσάι:
  • 600 γρ. φιλέτο από λαυράκι
  • 40 ml τζιν
  • 1 κ.γ. πράσινο τσάι
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι, λίγο κοπανισμένο ροζ πιπέρι
  • Medium
  • €€
  • 120
  • All
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ελλάδα - Λαβράκι σε κρούστα αλατιού

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C. Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα ξεπλένουμε. Τοποθετούμε στην κοιλιά τους τα μυρωδικά -μαϊντανό ή λουίζα- και 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και κατόπιν την κλείνουμε, φέρνοντας σε επαφή τα δύο μέρη της κοιλιάς και βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, ώστε να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε μέσα της σταδιακά το αλάτι και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα. Στο σκεύος που θα ψήσουμε το ψάρι δημιουργούμε με το μίγμα του αλατιού μια βάση για να το ακουμπήσουμε. Τοποθετούμε τα ψάρια πάνω στη βάση αλατιού και τα σκεπάζουμε εξ ολοκλήρου με το υπόλοιπο μίγμα (χωρίς κενά). Τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε 25-30 λεπτά αν είναι 2 λαβράκια 700-800 γραμ. ή 45 λεπτάαν είναι ένα μεγάλο 2 κιλών.
  3. Μόλις είναι έτοιμα τα ψάρια, τα μεταφέρουμε στο τραπέζι και χρησιμοποιώντας ένα δυνατό μαχαίρι και ένα σφυρί (π.χ. αυτό για τα σνίτσελ) σπάμε το σκληρό πια κέλυφος του αλατιού και μαζεύουμε τα κομμάτια του σε άλλο σκεύος. Αφαιρούμε το μεγαλύτερο όγκο του αλατιού και το δέρμα του ψαριού μαζί με το αλάτι από το πάνω μέρος του και το καθαρίζουμε. Σερβίρουμε με χόρτα βουνού, βρασμένα αλ ντέντε, λάδι και λεμόνι.

Ιαπωνία - Λαβράκι μαριναρισμένο σε πράσινο τσάι

  1. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το φιλέτο του ψαριού σε λωρίδες. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας το τζιν, το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη μαύρη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, το κοπανισμένο πιπέρι και το τσάι.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε το φιλέτο του ψαριού, περιχύνουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. Στραγγίζουμε τα φιλέτα και τα σερβίρουμε με φρέσκα λαχανικά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ