ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεσόγειος Τουρλού

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317738-626008.jpg

Μάθε ιστορία: Το ratatouille είναι πιάτο που γεννήθηκε στη Νίκαια και τις επαρχίες της Νότιας Γαλλίας ή είναι μια επινόηση των Καταλανών της βόρειας Ισπανίας ; Οι ιστορικοί της γαστρονομίας διχάζονται. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πρώτο πιάτο ratatouille επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861, όταν η Νίκαια αποτελούσε κομμάτι του Βασίλειου της Σαβοΐας. Η συνταγή είχε μεγάλο σουξέ και από την Νίκαια, εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Καταλανοί πάλι ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το δικό τους Samfaina , ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι, και έμοιαζε πολύ με το ratatouille. Το 1877 ο όρος « ratatouille » εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Αγγλικό λεξικό μαγειρικής. Το 2007, μετά την ομώνυμη ταινία που πήρε μάλιστα και Όσκαρ, το ratatouille γίνεται το trendy πιάτο της χρονιάς, μόνο που στην ταινία μαγειρεύουν μια παραλλαγή του, το μπαϊλντί κονφί.!!!


Σκονάκι: Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες εύκολα χαράξτε τις σταυρωτά και βυθίστε τις μέσα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Αντικαταστήστε το βασιλικό με φρέσκια ρίγανη & θυμάρι. Το ratatouille όπως και τα περισσότερα λαδερά είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.

  • Ύλικά για 4 άτομα
  • 2 μελιτζάνες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 3 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες ή κίτρινες )
  • 4 μέτριες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι τ. φρέσκο βασιλικό
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4-5 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
  • Medium
  • €€
  • 60
  • All
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πως το φτιάχνουμε: 

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους(μέγεθος μπουκιάς).

  1. Τις πιπεριές τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τα σπόρια με τα υγρά και κόβουμε τη σάρκα σε κύβους.
  3. Δεν πρέπει να λιώσουν και να γίνουν σάλτσα.
  4. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, για 4-5 λεπτά , τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Το ίδιο κάνουμε και με τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
  5. Προσοχή, πρέπει να κρατάνε λίγο, γιατί στη συνέχεια θα μαγειρευτούν πάλι. Μη σκεπάσετε με το καπάκι το τηγάνι.
  6. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και το σκόρδο.
  7. Στο τηγάνι με λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν διαφάνεια (περίπου 5 λεπτά), μετά ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε, για 1 λεπτό, το τσιγάρισμα, βάζουμε την τομάτα, τον μισό βασιλικό, τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα λαχανικά πάλι στο τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά ακόμα ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματα τους.
  9. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.

Side dishes tip: Σερβίρεται με κρέας, ομελέτα, ακόμα και με ψάρι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ