Visual Browsing
Κεμπάμπ στη λαδόκολλα

Κεμπάμπ στη λαδόκολλα

Μάθε ιστορία
 Η αραβικής προελεύσεως λέξη κεμπάμπ (kebap) που χρησιμοποιείται ευρέως στην γαστρονομική παράδοση της Μέσης Ανατολής δηλώνει τη «στεγνή» μέθοδο μαγειρέματος απευθείας στη φωτιά ή μέσα σε γάστρα. Κατά μια άλλη άποψη η λέξη είναι περσική και σημαίνει τηγανητό κρέας. Σήμερα ακούγοντας τη λέξη κεμπάμπ, εκτός από μια λιγουρίτσα, έρχεται στο μυαλό όλων η εικόνα από το ψητό κρέας στα κάρβουνα. Στην Οθωμανική κουζίνα όμως το κεμπάμπ μπορούσε να είναι κρέας, κοτόπουλο, λαχανικό ή οτιδήποτε άλλο φαγώσιμο ψήνεται χωρίς να προστεθεί νερό. Στους καταλόγους φαγητών των Οθωμανών από τις αρχές του 15ου αι. συμπεριλαμβάνονται πολλών ειδών κεμπάμπια και τα πιο πολλά από αυτά μαγειρεύονται μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σις κεμπάμπ- το γνωστό μας σουβλάκι που όπως λέει ένα μύθος επινοήθηκε όταν οι Τούρκοι στρατιώτες τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τα σπαθιά τους για να ψήνουν το κρέας. Μια μάλλον απλοϊκή ερμηνεία αφού σύμφωνα με ενδείξεις τόσο οι αρχαίοι Έλληνες (οι φήμες λένε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκίνησε το κόλπο) όσο και οι Βυζαντινοί έψηναν νοστιμότατα σουβλάκια. Κεάτ κεμπάμπ είναι η τούρκικη ονομασία αυτής της συνταγής, όπου κεάτ σημαίνει χαρτί, δηλαδή εδώ η λαδόκολλα.


Side dishes tip: ρύζι πιλάφι
Go Healthy tip: Αντικαταστήστε το κρέας αρνιού με μοσχάρι
Go green tip: Στη συνταγή αυτή μην προθερμάνετε το φούρνο. Προσπαθήστε όπου μπορείτε να το αποφεύγετε. Χρησιμοποιείστε βιολογικά λαχανικά.

  • *Υλικά για 4 άτομα
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1-2 μελιτζάνες
  • 3-4 ξερά κρεμμύδια
  • 1-2 πράσινες πιπεριές
  • 1 ½ κιλό αρνί (ψαχνό)
  • 1 κουτ. καφέ ξερή ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 λαδόκολλες

Εκτέλεση

Πως το φτιάχνουμε: 

  1. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες ως εξής; Μια γραμμή φλούδας κρατάμε μια γραμμή αφαιρούμε, δηλ. τις κάνουμε ριγέ.
  2. Μετά τις κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα περίπου μέσα σε κρύο νερό για να ξεπικρίσουν. 

  3. Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρέας σε μικρά κομμάτια (Προσοχή μικρά μεν αλλά όχι πολύ μικρά!). 

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να μαριναριστούν. 
  5. Βάζουμε την μια λαδόκολλα πάνω στην άλλη και αδειάζουμε πάνω το μείγμα από το μπολ, τυλίγουμε σαν καραμέλα και δένουμε τις δυο άκρες.

  6. Τοποθετούμε την «καραμέλα» σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180-190C για 2 ½ -3 ώρες. 
  • Βασικό υλικό Κρέας
  • Ειδική περίπτωση Πάσχα
  • Χρόνος 120'
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος €€€
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5