1821 Digital Gallery
Πώς θα φτιάξεις Λυχναράκια Γεραπετρίτικα

Πώς θα φτιάξεις Λυχναράκια Γεραπετρίτικα

Η κρητική λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Τα λυχναράκια είναι ίσως το πιο δημοφιλές γλύκισμα της κρητικής κουζίνας. Τραγανά και μαλακά ταυτόχρονα, με εκείνη την πλούσια γέμιση που μοσχοβολά κανέλα, είναι απολύτως αδύνατον να τους αντισταθείς! Γίνονται πολύ εύκολα και εξαφανίζονται ακόμη… ευκολότερα! Η συνταγή που ακολουθεί είναι για λυχναράκια Γεραπετρίτικα. Η διαφορά τους με τα καστρινά είναι το ανθόνερο.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι ανθόνερο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
  • 1 ½  φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 2 σφηνάκια ανθόνερο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Ρίχνουμε το λάδι, το αυγό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και  το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι.
  3. Αφού δημιουργήσουμε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Για τη γέμιση:

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μαλάσουμε με τα χέρια ή με ένα πιρούνι μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα.
  2. Με τη ζύμη ανοίγουμε φύλλο περίπου 3 χιλιοστών.

 

  1. Παίρνουμε ένα πιατάκι του  ελληνικού καφέ ή ένα στρογγυλό κουπάτ και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια.
  2. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο τους και ύστερα τσιμπητά κλείνουμε το λυχναράκι. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι 9-11.
  3. Αλείφουμε με αυγό όλο το λυχναράκι και τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 περίπου λεπτά.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα κρητική κουζίνα
  • Χρόνος 90'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5