1821 Digital Gallery
Χριστουγεννιάτικα cupcakes: Η λαχταριστή διακόσμηση των γιορτών
Τα χριστουγεννιάτικα cupcakes είναι το πιο ξεχωριστό γλυκό των ημερών © Εύα Λαγγίδη

Χριστουγεννιάτικα cupcakes: Η λαχταριστή διακόσμηση των γιορτών

Τα χριστουγεννιάτικα cupcakes που θα δώσουν άλλη χάρη στο γιορτινό τραπέζι σας!

Όλοι αγαπάμε τα cupcakes, και τα Χριστούγεννα είναι η ιδανικότερη εποχή για να τα τιμήσουμε! Εκτός από πεντανόστιμα όμως, τα χριστουγεννιάτικα cupcakes θα προσθέσουν στη διακόσμηση του σπιτιού σας - μέχρι να εξαφανιστούν με το που τα σερβίρετε. Την απίθανη συνταγή και τις φωτογραφίες μας έδωσε η Εύα Λαγγίδη, που σπουδάζει φιλολογία, όμως μια μέρα, όπως μας είπε, θα ανοίξει ζαχαροπλαστείο!

Συνταγή για χριστουγεννιάτικα cupcakes από την Εύα Λαγγίδη

Υλικά για το παντεσπάνι:

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 30γρ. κακάο
  • 100γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 100ml γάλα πλήρες
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 1,5κ.γλ. μπέκιν πάουντερ
  • 1κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χάρτινες βάσεις για cupcakes

Υλικά για τη βουτυρόκρεμα:

  • 250γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 200γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3κ.σ. γάλα
  • χωνιά παγωτών
  • χριστουγεννιάτικα κασκάς
  • 1 κ.σ. κακάο
  • πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 3κ.σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Οδηγίες εκτέλεσης για 12 χριστουγεννιάτικα cupcakes

 

Παντεσπάνι:

Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε ξανά. Στο κάδο του μίξερ που είναι το βούτυρο, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, και σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα συλικόνης κάνοντας κινήσεις που αναδιπλώνουν (όχι κυκλικές και γρήγορες, για να μην χάσει το μείγμα τον αέρα του). Αφού ενσωματωθεί πλήρως, γεμίζουμε κατευθείαν τις χάρτινες βάσεις των cupcakes που βρίσκονται στο αντίστοιχο ταψί με θήκες. Γεμίζουμε 2/3, γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

 

Βουτυρόκρεμα:

Σε καθαρό κάδο χτυπάμε το βούττυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα και χτυπάμε για 5 λεπτά. Χωρίζουμε ένα κομμάτι βουτυρόκρεμας. Στο ένα μέρος προσθέτουμε πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζελ και ανακατεύουμε. Στο άλλο μέρος ρίχνουμε το κακάο για να γίνει η βουτυρόκρεμα σοκολατένια.

 

Η δομή των cupcakes:

Αφού κρυώσουν τα cupcakes τελείως, βάζουμε τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε. Για τα cup cake δέντρο παίρνετε ένα χωνί παγωτού και κόβετε το στόμιο να γίνει ίσιο ώστε να σταθεί ίσιο πάνω στο κέικ. Το αλείφετε με ένα μαχαιράκι γύρω γύρω με βουτυρόκρεμα και από πάνω σχηματίζετε τα φύλλα με κορνέ. Τοποθετείτε προσεχτικά το δέντρο πάνω σε στρώση βουτυρόκρεμας, με την οποία έχετε καλύψει το cupcake.

Τέλος κοσκινίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη, για να μοιάζει με χιόνι, και προσθέτετε τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά κασκάς.

Καλή απόλαυση!

  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Κουζίνα διεθνής
  • Ειδική περίπτωση Χριστούγεννα
  • Δυσκολία Μέτριο
  • Εποχή Χειμώνας
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5