Visual Browsing
Galette με φρέσκο τυρί και σύκα

Galette με φρέσκο τυρί και σύκα

Ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις τα τελευταία σύκα της σεζόν

Η galette είναι μια casual, ασύμμετρη εκδοχή της τάρτας που φτιάχνεται εύκολα, χωρίς ταρτιέρα και που μέσα της μπορείς να κλείσεις αλμυρή ή γλυκιά γέμιση, ανάλογα τα γούστα και την περίσταση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα τη γεμίσουμε με τα τελευταία σύκα της σεζόν και λευκό τυρί που θα γλυκάνουμε ελάχιστα και θα αρωματίσουμε με λάιμ.

Galette με φρέσκο τυρί και σύκα

Για τη ζύμη:

  • 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25γρ. ζάχαρη
  • ½κουτ. γλυκού αλάτι
  • 175γρ. βούτυρο σε κυβάκια και θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 90γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

Για τη γέμιση:

  • 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ή κατίκι
  • ξύσμα από ένα λάιμ και χυμό από το μισό
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 550γρ. σύκα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε ξεχωριστά το αβγό με σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενωθούν.
  3. Προσθέτουμε το μίγμα του αβγού στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν όλα τα υλικά και να φτιάξουμε μαζί τους μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετούμε στο κέντρο ενός κομματιού χαρτιού ψησίματος. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα οβάλ φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
  5. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη αφήνοντας περιθώριο 3 δάχτυλα από την άκρη της ζύμης περιμετρικά.
  6. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα, τα κόβουμε κάθετα στη μέση και μετά το κάθε μισό στα τρία ή στα τέσσερα (ανάλογα το μέγεθος του σύκου) έτσι ώστε να παίρνουμε 6 ή 8 κομμάτια από κάθε σύκο. Τα τοποθετούμε πάνω στην κρέμα ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς τα έξω.
  7. Με τη βοήθεια του χαρτιού φέρνουμε τα κενά τμήματα ζύμης πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε τα σύκα και τη ζύμη με λίγη ζάχαρη και μεταφέρουμε τη galette μαζί με το χαρτί σε ρηχό ταψί ψησίματος.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη γαλέτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια. Όση δεν φαγωθεί αμέσως τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Βασικό υλικό Ζύμες
  • Χρόνος 90'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Καλοκαίρι
  • Κόστος
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5