Visual Browsing
Κορμός σοκολάτας

Το σοκολατένιο μωσαϊκό της μαμάς είναι πάντα επίκαιρο…

Μια αναβαθμισμένη συνταγή του πιο δημοφιλούς σπιτικού γλυκού

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν αυτό το στιχάκι της Νικολακοπούλου «τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χορέψει» αναφέρεται στον κορμό σοκολάτας με μπισκότα που έφτιαχναν με ζέση όλες οι seventies μανούλες ή στα πατώματα μωσαϊκού που τότε ήταν τόσο της μόδας! Γιατί και τα δυο της μόδας ήτανε εδώ που τα λέμε…

Η μαύρη αλήθεια είναι πως εγώ πάντα θα πέφτω στα πατώματα όταν θα βλέπω αυτό τον κορμό μπροστά μου ή όποτε θα ακούω το «μακριά μου να φύγεις, να φύγεις» του Γαβαλά. Εσείς; Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε καλού κακού τη συνταγή μου, είναι το σοκολατένιο μωσαϊκό της δικής μου μαμάς που το έλεγε και «σαλάμι» γιατί το τύλιγε σε μακρύ και λεπτό ρολό για να φτουράει και το άφηνε στην κατάψυξη. Το δικό μου βέβαια είναι αναβαθμισμένο ποιοτικά, γευστικά και αισθητικά και κλέβει πάντα την παράσταση σε κάθε μικρή οικογενειακή μάζωξη. Για τις μεγάλες μαζώξεις και τα πάρτι επιφυλασσόμεθα…

Υλικά για τον κορμό:

  • 250γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη παρακαλώ) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ σπασμένα σε κομμάτια
  • 75γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
  • 3 ρολά από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι στραγγισμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα
  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

για τη διακόσμηση:

  • 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 75γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπάρα
  • 3 ρολά από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι στραγγισμένο από το σιρόπι του και κομμένο σε ροδέλες
  • 25γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.

2. Ρίχνουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το κονιάκ και χτυπάμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε λίγο ακόμα.

3. Ρίχνουμε στο μίγμα πρώτα τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, μετά τα ψιλοκομμένα κομματάκια του γλυκού και τελευταία τα μπισκότα -αν θέλετε, μπορείτε να κρατήσετε μερικά για τη διακόσμηση. Ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα και είμαστε έτοιμοι.

4. Καλύπτουμε με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, για να διευκολυνθούμε στο ξεφορμάρισμα και αδειάζουμε μέσα το γλυκό.

5. Το στρώνουμε όμορφα, πιέζοντας από πάνω με την ανάποδη του κουταλιού για να μην αφήσουμε κενά και το σκεπάζουμε με όση μεμβράνη εξέχει από τη φόρμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο, να κρυώσει καλά.

6. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη βάζουμε να ζεσταθεί καλά και να πάρει βράση. Τη ρίχνουμε όλη μαζί στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

7. Βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο, τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφού αφαιρέσουμε τη μεμβράνη τον περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.

8. Διακοσμούμε με καβουρντισμένα αμύγδαλα και ροδέλες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι. Σερβίρουμε αμέσως!

  • Κουζίνα ελληνική κουζίνα
  • Χρόνος 45'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5