ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λυχναράκια Καστρινά

Το πιο αγαπητό κρητικό γλυκό

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για λυχναράκια
Η Εύα Παρακεντάκη μας δίνει τη συνταγή για λυχναράκια

Σε αυτή την καραντίνα έχουμε δοκιμάσει να φτιάξουμε περίπου τα πάντα. Γιατί όχι και λυχναράκια; Ας αφήσουμε τη μυρωδιά από την ψημένη μυζήθρα και το άρωμα της κανέλας να γεμίσουν όλο το σπίτι! Προσοχή: το τυράκι δεν συντηρείται πάνω από 4 μέρες εκτός ψυγείου, οπότε όταν τα φτιάξετε, φροντίστε να τα καταναλώσετε άμεσα (πράγμα καθόλου δύσκολο, εδώ που τα λέμε…).

  • Ζύμη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Γέμιση
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα  
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • Easy
  • 90
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, το αυγό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το γιαούρτι, προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά σιγά αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια, μπορεί να τραβήξει λιγότερο από ένα κιλό ή και περισσότερο.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Γέμιση 

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μαλάσουμε με τα χέρια ώστε να γίνει κρέμα.
  2.  
  3. Ανοίγουμε φύλλο περίπου 3 χιλιοστών και παίρνουμε ένα πιατάκι του  ελληνικού καφέ για κουπάτ και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια.
  4. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση και ύστερα τσιμπητά κλείνουμε το καλιτσούνακι.
  5. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 περίπου λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ