ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπουγάτσα από την Κρήτη με στακοβούτυρο και μυζήθρα

Μοναδική και έξτρα μυρωδάτη

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mpougatsa.jpg

Η μπουγάτσα είναι αγαπημένο γλυκό που έχει παντού μόνο φίλους. Άπειρα τα μπουγατσοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, -με πιο φημισμένα αυτά της Θεσσαλονίκης-, όμως η σπιτική, όπως και να το κάνουμε, έχει άλλη χάρη! Στην Κρήτη τη φτιάχνουμε κι αυτήν με τον δικό μας, μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας, κι εδώ,  τα άφθαστα προϊόντα του τόπου μας. Δηλαδή, μυζήθρα γλυκιά και μυρωδάτο στακοβούτυρο. Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!

  • 4 φύλλα μπακλαβά
  • 100 γρ. στακοβούτυρο , λιωμένο
  • 200 γρ. ξινή μυζήθρα
  • 100 γρ. μυζήθρα γλυκιά
  •  Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα
  • 2 κ. σ. στακοβούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 250 ml γάλα 
  • Easy
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει. Μόλις ζεσταθεί ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω με σύρμα. Προσθέτω το  γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα. Στη συνέχεια και αφού κατεβάσω από τη φωτιά ρίχνω τις μυζήθρες μου και ενσωματώνω.
  2. Απλώνω το πρώτο φύλλο μπακλαβά, με ένα πινέλο βουτυρώνω καλά, βάζω από πάνω το δεύτερο φύλλο, βουτυρώνω , το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Στο τέταρτο φύλλο που είναι και το εσωτερικό, βουτυρώνω το μισό, το διπλώνω στη μέση, βουτυρώνω πάλι το μισό και το ξαναδιπλώνω στη μέση και το τοποθετώ στη μέση, πάνω από τα τρία φύλλα. Απλώνω το μίγμα του τυριού.
  3. Κλείνω σαν φάκελο και συνεχίζω να βουτυρώνω κάθε πτυχή. Την αναποδογυρίζω  σε ένα ταψί, περνάω με βούτυρο το πάνω μέρος και ψήνω στους 180 βαθμούς  για 25 – 30΄.
  4. Βγάζω από το φούρνο και την αφήνω  λίγο να κρυώσει, κόβω στα τέσσερα. Και μετά την κάθε μερίδα την κόβω σε μικρότερα κομμάτια. Πασπαλίζω με κανέλα και ζάχαρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ