Visual Browsing
Χριστουγεννιάτικος κορμός από τον Executive Chef Vasilis Lorentzos

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Ο Executive Chef Vasilis Lorentzos μας δίνει τη συνταγή για το γλυκό των Χριστουγέννων

Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κούπας κακάο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι βανίλια
  • 2 κουταλιές νερό

Για τη κρέμα

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής
  • ¼ κουταλάκι βανίλια
  • 50 γρ. αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο

Για το γλάσο

  • 3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
  • ¼ κουταλάκι βανίλια
  • 100 γρ. κούπας ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. κακάο
  • 80 γρ. γάλα
  • 6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώστε ελαφρά το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά.
  2. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη.
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη.
  4. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια να αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε.
  5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπιν το μείγμα αλεύρι κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα χωρίς να ξεφουσκώσει.
  6. Απλώστε το μείγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε το στους 175°C 18-20 λεπτά.
  7. Βγάλτε το από το φούρνο και αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη.
  8. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  9. Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, να αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε το αμυγδαλάκι.
  10. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα και απλώστε στην επιφάνεια την γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω.
  11. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
  12. Ετοιμάστε το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ.
  13. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο να αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη.
  14. Συνεχίστε το χτύπημα ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό και αφράτο μείγμα.
  15. Καλύψτε με αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε με τριμμένη κουβερτούρα και λίγη ζάχαρη άχνη.
  • Ειδική περίπτωση Χριστούγεννα
  • Χρόνος 90'
  • Δυσκολία Εύκολο
  • Εποχή Όλες οι εποχές
  • Κόστος €€
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5