Θεματα

Ψαράκια για πάντα

Μάθαμε τα μυστικά για να διαλέγουμε το πιο φρέσκο ψάρι

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 524
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95541-214136.jpg

Όταν ακούς τη λέξη ψάρι, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό (μετά τον Φούσκα, το χρυσόψαρο που είχες μικρός), είναι λίγο-πολύ αυτή: Είναι καλοκαίρι, ο ήλιος καίει, έχεις την αλμύρα στα χείλη, ακούς ένα «πλαφ-πλαφ» –τα κύματα που σκάνε στα πόδια σου–, φοράς σαγιονάρα και βρίσκεσαι σε παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Μας μισείς που στα θυμίσαμε όλα αυτά τώρα, που οι διακοπές αργούν ακόμα, όμως έχουμε ευχάριστα να σου πούμε. Μπορείς να βρεις ψαροταβέρνες με ό,τι πιο φρέσκο λαχταράει η ψυχή σου, με θέα ή χωρίς, μεσημεράκι ή βράδυ με φεγγάρι, σε αυλές με λουλούδια ή σε βεράντες που κοιτάν τη θάλασσα. Η Αθήνα έχει σημεία που μοσχοβολάνε ιώδιο.

Ψαρά, είναι φρέσκο;

Πώς το καταλαβαίνω το ψάρι το σωστό

Από τη μυρωδιά. Το ψάρι που «σπαρταράει» ακόμα ή αλλιώς που μόλις έχει βγει από τα δίχτυα του ψαρά, δεν έχει καμία απολύτως μυρωδιά. Αν μυρίζει θάλασσα είναι τουλάχιστον μιας ημέρας. Αν μυρίζει άσχημα έχει ψαρευτεί τουλάχιστον πριν 3-4 μέρες.

Από τα μάτια. Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, μοιάζουν με γυάλινες χάντρες και προεξέχουν λίγο. Αν αντίθετα είναι θολά και λευκά, σημαίνει ότι το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

Από τα βράγχια. Αν τα βράγχια είναι υγρά με σκούρο κόκκινο ή ροζ χρώμα, όλα καλά. Αν πάλι καφετίζουν και είναι στεγνά... όχι και τόσο.

Από τα λέπια. Τα λέπια του φρέσκου ψαριού γυαλίζουν, έχουν ένα καθαρό, μεταλλικό χρώμα και είναι κολλημένα. Αν τα δεις να είναι θαμπά και να έχουν χάσει τη λάμψη τους, κάτι δεν πάει καλά.

Από την υφή του. Αν ακουμπήσουμε το ψάρι και γλιστράει, είναι φρέσκο. Επίσης αν το πιέσουμε ελαφρά και επανέλθει αμέσως στη θέση του, αν έχει ελαστικότητα δηλαδή, είναι πολύ φρέσκο.

Φάε το ψάρι σου!

Πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, τα ψάρια είναι αυτό που σε απλά ελληνικά λέμε THE PERFECT PROTEIN. Τα εξαιρετικά ωφέλιμα μάλιστα Ω3 λιπαρά οξέα δεν μπορείς να τα βρεις (σχεδόν) πουθενά αλλού. Η συχνή κατανάλωση ψαριού (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα):

-Βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

-Μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

-Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους.

-Μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος.

-Καταπολεμά την κατάθλιψη.

-Καταπολεμά την οστεοπόρωση (κυρίως η κατανάλωση του σολομού, που έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω3).

-Ρίχνει τη χοληστερίνη (αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη).

-Μειώνει την τιμή των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Απομακρύνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

-Μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Δωρεάν μαθήματα sushi!

Την επόμενη φορά που θα σου έρθει η όρεξη για sushi δεν θα χρειαστεί ούτε να το πληρώσεις μια περιουσία, ούτε να τραβηχτείς στην άλλη άκρη της πόλης. Αρκεί να πας μέχρι την κουζίνα σου και να το φτιάξεις με τα χεράκια σου. Αμέ! Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαΐου, κάθε μέρα από τις 18.00 έως τις 20.00, στο Wok Shop, στο ενημερωμένο κατάστημα Ασιατικών Τροφίμων, μας μαθαίνουν βήμα-βήμα όλα τα μυστικά για να φτιάξουμε το δικό μας, σπιτικό sushi. Περίμενε, μην ενθουσιάζεσαι ακόμα, στη συνέχεια γίνεται και καλύτερο... Είναι ΔΩΡΕΑΝ! Ελαιών 35, Κηφισιά, 210 6206008

Τα ψάρια σε αριθμούς

-Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 476 διαφορετικά είδη ψαριών, ενώ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο περίπου 600.

-Το 2013 η Ελλάδα παρήγαγε 75.000 τόνους τσιπούρας και 48.000 τόνους λαβράκι (σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας, FEAP) και έγινε η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως σε αυτά τα δύο είδη.

-Το 50% της μεσογειακής παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας ανήκει στην Ελλάδα. Ακολουθεί η Τουρκία με 25%, ενώ η παραγωγή του υπόλοιπου 25% μοιράζεται στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισραήλ, Κροατία κ.ά.).

-Το 80% της παραγωγής εξάγεται, καθιστώντας το ψάρι το No1 εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.

-Το 2010 ο τζίρος των εξαγωγών από τα νωπά και κατεψυγμένα ψάρια στην Ελλάδα ήταν €466.000.000.

17 περίεργα ονόματα ψαριών που σίγουρα δεν ξέρεις (κι όμως υπάρχουν)

Λάμπραινα (Petromyzon marinus Linnaeus)

Κρυφοσαλιάρα (Parablennius incognitus)

Σαπουνάς, καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinus maximus)

Τεφρός Καρχαρίνος (Carcharhinus plumbeus)

Λαίμαργος (Somniosus rostratus)

Μαρμαρομουδιάστρα (Torpedo marmorata)

Γουρλομάτης (Arfentina sphyraena Linnaeus)

Σουβλομύτης (Paralepis coregonoides Risso)

Σακοράφα (Syngnathus acus Linnaeus)

Κατουρλίδα (Syngnathus typhle Linnaeus)

Φλογέρα (Fistularia commersonii)

Κότα (Capros aper)

Βλαχοσφυρίδα (Epinephelus caninus)

Καρδινάλιος του Φαραώ (Apogon pharaonis)

Λίτσα (Lichia amia)

Τσαούσης (Dentex gibbosus)

Κολλητσίδα (Diplecogaster bimaculata)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ