Θεματα

Sani Gourmet 2022, φέτος αφιερωμένο εξαιρετικά στην ελληνική γαστρονομία

Το ελληνικό φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας συμπληρώνει 15 χρόνια

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
culinary_artisans_group_photo_4.jpg

Το Sani Gourmet 2022 στην 15η διοργάνωσή του τιμά και αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία και το no food waste

Το φεστιβάλ που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην εγχώρια -και όχι μόνο- γαστρονομική σκηνή, επέστρεψε φέτος δυναμικά  -έπειτα από απουσία δύο ετών λόγω COVID- με εννέα συν μία αρτιζάνους της μαγειρικής τέχνης. Υπό τον εύγλωττο τίτλο ‘’Culinary Artisans’’ λοιπόν, το Sani Resort προσκάλεσε στη Χαλκιδική δέκα από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, στο φεστιβάλ που από το 2006 σηματοδοτεί μαγειρικά την έλευση του καλοκαιριού.

Οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, Άνταμ Κοντοβάς, Γκίκας Ξενάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, Μανώλης Παπουτσάκης και Αλέξανδρος Τσιοτίνης, μαζί και η pastry chef Λίζα Κερμανίδου, παρουσίασαν στους επισκέπτες που βρέθηκαν μεταξύ 20 και 24 Μαΐου στο Sani Gourmet, μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, εμπνευσμένες μεν από τη μαγειρική παράδοση της χώρας μας, άρτια εξευγενισμένες δε, σύμφωνα με την προσωπικότητα του καθενός.

_vds6752_01.jpg

Κάθε διοργάνωση της γαστρονομικής αυτής σύναξης είναι τόσο σπουδαία, αφού εκτός από τα ονόματα που συμμετέχουν, βρίσκεται και απόλυτα εναρμονισμένη και up-to-date με τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις. Φέτος το Sani Resort προσανατολίστηκε αποκλειστικά σε Έλληνες δημιουργούς, τίμησε την τοπικότητα και διέδωσε την αξία της βιώσιμης λειτουργίας των εστιατορίων.

Γκίκας Ξενάκης
Γκίκας Ξενάκης

Στα πολυβραβευμένα εστιατόρια του συγκροτήματος Water, Fresco, Tomata και Asian, παρουσιάστηκαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας, όλα συνοδευόμενα από κρασί, σε προσεκτικά σχεδιασμένα γευστικά «παντρέματα», ενώ δεν έλειψαν και οι παράπλευρες εκδηλώσεις, όπως το βιωματικό masterclass γύρω από το “no food waste”, με την καθοδήγηση της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου ή το pairing γλυκού και καφέ, με τις δημιουργίες της Λίζας Κερμανίδου να συνδυάζονται αρμονικά με τους διαφορετικούς καφέδες της Nespresso.

Ταξίδεψα μέχρι τη Χαλκιδική και το φιλόξενο Sani Resort για να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτήν τη γιορτή της γαστρονομίας, έχοντας την τύχη να δοκιμάσω για ακόμη μία φορά τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη στο εστιατόριο Fresco και για πρώτη φορά του Βασίλη Μουρατίδη στο Tomata. Ο Γκίκας, από τους πλέον συνεπείς σεφ εδώ και χρόνια, παρουσίασε ένα «ζεστό» γεύμα με οικείες γεύσεις, με τη μαγειρική του ταυτότητα να ακτινοβολεί σε όλα τα πιάτα, από τα αμούζ μπους με τη θρυλική πλέον χορτόπιτά του, το καπνιστό χέλι από την Άρτα και τα fish& chips, μέχρι το συγκινητικό μπαρμπούνι.

Το μπαρμπούνι του Γκίκα Ξενάκη
Το μπαρμπούνι του Γκίκα Ξενάκη

Από την άλλη, «συστήθηκα» για πρώτη φορά με τον Θεσσαλονικιό Βασίλη Μουρατίδη και τη μαγειρική του. Με αρκετές, αλλά ουσιαστικές και πεντανόστιμες ασιατικές πινελιές, ο Βασίλης Μουρατίδης έστησε ένα μενού γευσιγνωσίας με αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα, όπως το φουά γκρα με το καραμελωμένο ποπ κόρν ή τον μπακαλιάρο, τον οποίο «ζωγράφισε» όπως θα άρεσε στον Τζάκσον Πόλοκ. Πολύ ενδιαφέρουσα και η προσέγγιση του «παντρέματος» με το σκουμπρί με γιούζου και το orange κρασί Meta Assyrtiko από την Πιερία Ερατεινή. Όταν άλλωστε έχεις τον wine expert Γιώργο Λούκα για υπεύθυνο σχεδιασμού της λίστας κρασιών, πώς μπορείς να κάνεις λάθος;

Ο μπακαλιάρος του Βασίλη Μουρατίδη
Ο μπακαλιάρος του Βασίλη Μουρατίδη

Το Sani Gourmet 2022 κορυφώθηκε με ένα hard to miss πάρτι, στον χώρο του Sea You και με θέα τον ορμίσκο της μαρίνας του Sani Resort. «Ζωντανά» τζαζ ακούσματα, άφθονη σαμπάνια και φυσικά, κάθε ένας από τους εννιά σεφ… στο πόστο τους, να σερβίρουν από ένα signature πιάτο ο κάθε ένας. Η «ζωντανή» γαρίδα του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία από το εστιατόριο Delta στο ΚΠΙΣΝ, το fun κρεμέ από λάιμ και μαστίχα, σερβιρισμένο με παγωτό από lemongrass του υπερκούλ Άλεξ Τσιοτίνη, ο δροσερός τόνος ταρτάρ του Άνταμ Κοντοβά. Μπορούσε να υπάρξει άραγε πιο ταιριαστό φινάλε, σε αυτές τις λίγες μέρες ευδαιμονίας, στη φετινή επάνοδο του Sani Gourmet;

Άνταμ Κοντοβάς
Άνταμ Κοντοβάς

Κι επειδή η γαστρονομία σκοπό έχει σχεδόν πάντα τη δημιουργία αξιομνημόνευτων στιγμών, από την κατά τα άλλα υπερπλήρη εμπειρία του Sani Gourmet 2022, σε μένα έλειψε το απόσταγμα. Με το φαγητό, το γλυκό, το κρασί και τον καφέ, με καταξιωμένους σεφ, ζαχαροπλάστες και σομελιέ, θα ήθελα του χρόνου να δω κάποιο ή κάποια από τα σπουδαία brand name από το χώρο του ποτού, που αξιότατα μας εκπροσωπούν ακόμη και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω αλκοολικές αλχημείες στα ποτήρια των καλεσμένων και ταιριάσματα, γευσιγνωσίες και αντίστοιχα masterclass.

Έχουμε όμως και καιρό για τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε θα έχουμε νωπές τις αναμνήσεις από την υπέροχη φετινή διοργάνωση του Sani Gourmet που γιόρτασε και τα 15 του χρόνια. Να τα εκατοστήσει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ