Θεματα

The Gyros Queen: Η Καλλιόπη Ροδίτη μαθαίνει τους Αυστραλούς να τρώνε γύρο

Γυρίζει τα γυράδικα της Αυστραλίας και διαφημίζει το εθνικό μας street food καλύτερα από οποιονδήποτε

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gyros Queen

Καλλιόπη Ροδίτη: Η βασίλισσα του εθνικού μας street food στο εξωτερικό που προωθεί τον γύρο.

Για κάποιους κάνει το τέλειο επάγγελμα. Προωθεί το ελληνικό, μερακλίδικο σουβλάκι και τις επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε αυτό στην μακρινή Αυστραλία. Ο λόγος για την Καλλιόπη Ροδίτη, που μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής της ζει ως μόνιμος κάτοικος του Σίδνεϊ. Η ίδια εξηγεί στην ATHENS VOICE πώς κατάφερε να γίνει η απόλυτη ​«πρέσβειρα του γύρου» στο εξωτερικό και να απασχολείται πλήρως από την σελίδα της στο Instagram με τους χιλιάδες ακόλουθους. Η αγάπη της για τον γύρο ξεκίνησε ένα καλοκαίρι στην Αθήνα ωστόσο πήρε την μορφή... project κατά την διάρκεια της τελευταίας καραντίνας.


«To καλοκαίρι του 2004, επισκέφτηκα την Ελλάδα για πρώτη φορά, έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια. Η Αθήνα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν φαντασμαγορική εκείνη την περίοδο
και ένιωθα τόσο περήφανη που είχα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Ο λόγος που θυμάμαι όμως κάθε στιγμή από αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές οφείλεται κυρίως στο ότι τότε δοκίμασα το καινούργιο αγαπημένο μου φαγητό... γύρο χοιρινό απ’ όλα με μπόλικο τζατζίκι. Οδηγίες της μαμάς για να μην πλησιάζουν τα αγοράκια (...χαχά). Το ταξίδι μου στα social media, ξεκίνησε πριν από 10 μήνες. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι και εμείς στο Sydney, βρισκόμασταν σε lockdown για περίπου 3 μήνες. Μια από εκείνες τις μέρες, καθώς σκεφτόμουν τις όμορφες στιγμές που έζησα στα τελευταία μου ταξίδια στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι έχω αρκετές φωτογραφίες από τα σουβλάκια που έχω φάει. Έτσι αποφάσισα να αναδείξω στη σελίδα μου “The Gyros Queen” στο Instagram, τον έρωτά μου για τον γύρο. Η αγάπη που έχω λάβει από τους ακόλουθους μου δεν περιγράφεται... Έλληνες από κάθε γωνιά της Γης μου στέλνουν συνεχώς μηνύματα που μου δείχνουν την υποστήριξη τους γι’ αυτό που κάνω», περιγράφει η Καλλιόπη.

Παράλληλα προωθεί όσο μπορεί και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Όπως μας εξηγεί ο κύριος λόγος που ξεκίνησε την σελίδα της στο Instagram, είναι να αναδείξει την ελληνική κουλτούρα και γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται μάλιστα με αρκετά ελληνικά εστιατόρια και γυράδικα στο Sydney αλλά και στην Μελβούρνη, παρουσιάζοντας τις νόστιμες επιλογές που μπορεί να βρει κανείς στα menu τους. Ποιο πιστεύει όμως ότι είναι το μυστικό του καλού πιτόγυρου; 


«Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρία βασικά συστατικά για το απόλυτο σουβλάκι: Όλα ξεκινούν από την ποιότητα και το ψήσιμο του κρέατος... ένα σωστά μαριναρισμένο κρέας θα δώσει την νοστιμιά στο σουβλάκι. Η πίτα που αγκαλιάζει το κρέας, μ ’αρέσει να είναι ψημένη στα κάρβουνα, ελαφρώς τραγανή απέξω και μαλακή στο εσωτερικό της, ώστε να μπορείς να απολαύσεις τον γύρο σου. Τέλος, το αγαπημένο όλων... τζατζίκι! Ένα πετυχημένο τζατζίκι δεν θα έχει παραπανίσια υγρά, θα έχει ισορροπημένη ποσότητα σκόρδου και αγγουριού. Μ’ αρέσει να προσθέτω έξτρα τζατζίκι στον γύρο μου... έτσι για να γλιστράει!»


Όπως στην Αμερική και στον Καναδά έτσι και στην Αυστραλία υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μετανάστευσαν πριν αρκετές δεκαετίες και έφτιαξαν την δική τους κοινότητα που είναι ισχυρή ακόμα και σήμερα. Οι επιχειρήσεις τους, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφέ και γυράδικα περνούν από γενιά σε γενιά και ειδικά σε πόλεις όπως η Μελβούρνη υπάρχουν συνοικίες που θα ακούσεις ελληνική μουσική να παίζει μόνιμα στα ηχεία τους και παντού να μυρίζει ζουμερό γύρο. Η γεύση του άραγε είναι ίδια με αυτήν στην Ελλάδα;

«Ο κόσμος εδώ αγαπά την ελληνική κουλτούρα και κυρίως το ελληνικό φαγητό. Παρόλο που οι Αυστραλοί προτιμούν να τρώνε αρνίσιο γύρο, οι Έλληνες παραμένουν σταθεροί στο χοιρινό ή έστω στο κοτόπουλο. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στο σουβλάκι της Ελλάδας και της Αυστραλίας, είναι κατά τη γνώμη μου στο τζατζίκι, διότι είναι δύσκολο να βρεις στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι. Ωστόσο, εγώ έχω ανακαλύψει μαγαζιά τα οποία με γυρίζουν πίσω στα σοκάκια της Αθήνας και με κάνουν να πεθυμώ την μυρωδιά του γιασεμιού», εξηγεί η πανέμορφη foodie που όπως είναι λογικό έχει ξεχωρίσει και κάποια αγαπημένα spot για καλό σουβλάκι εδώ στην Αθήνα: «Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να βρίσκεις, μετά από μερικά cocktail στα μπαράκια της Αθήνας, ανοιχτό σουβλατζίδικο στις 2 το ξημέρωμα. Ένα από τα αγαπημένα μου στέκια, είναι το Street Souvlaki (Σ.Σ στην Κολοκοτρώνη, στο Σύνταγμα). Η ποιότητα του κρέατος είναι εξαιρετική, η πίτα είναι τέλεια ψημένη και μπορείς να προσθέσεις έξτρα σος τρούφας, μαζί με το τζατζίκι! Είναι απλά όνειρο!».


Η "Gyros Queen" τρώει κάθε βδομάδα σουβλάκια. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ένα πεντανόστιμο έδεσμα αλλά θεωρείται και αρκετά παχυντικό; Σύμφωνα με τα λεγόμενά της το σουβλάκι «βγαίνει» και σε πιο light εκδοχή προκειμένου να μην συνοδεύεται με... τύψεις: 

«Το καλό με το σουβλάκι είναι ότι εύκολα μπορείς να ελέγξεις τις θερμίδες. Αν για παράδειγμα θες να διατηρήσεις την σιλουέτα σου, μπορείς να φας μια διαιτητική εκδοχή με πίτα σουβλάκι, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. Εγώ όμως προσπαθώ να τρώω γύρο μια με δύο φορές την βδομάδα, ώστε να μπορώ να το απολαύσω στο μεγαλείο του. Και δεν περιορίζομαι μόνο στα σουβλάκια καθώς η ελληνική είναι μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες παγκοσμίως. Έτσι, όποτε επισκέπτομαι ελληνικά εστιατόρια απολαμβάνω το φαΐ τους δίχως τύψεις. Επίσης γυμνάζομαι τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα ώστε να μπορώ να διατηρηθώ στα κιλά μου. Ωστόσο να θυμάστε, ένας γύρος την ημέρα, τον γιατρό δεν τον κάνει πέρα!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ