Θεματα

5 υγιεινοί και γευστικοί λόγοι για να εντάξεις το ταχίνι στη διατροφή σου

Θα το δοκιμάσεις λόγω Σαρακοστής, θα το αγαπήσεις λόγω γεύσης

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακεδονικό ταχίνι και πίτες

Ταχίνι: Το superfood της μεσογειακής διατροφής. Διάβασε γιατί αξίζει να το εντάξεις στη διατροφή σου και πώς.

Έχεις ακούσει πολλές φορές για το ταχίνι αλλά σε προβληματίζει τι γεύση μπορεί να έχει; Λοιπόν, αν έχεις φάει ποτέ χούμους, ξέρεις ήδη τι γεύση έχει, αφού είναι ένα από τα βασικά συστατικά του, ενώ είναι γενικά πολύ δημοφιλές στα μεσογειακά και μεσοανατολίτικα πιάτα (μπορείς να το βρεις και στη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς). Ωστόσο το ταχίνι δεν είναι απλά ένα δευτερεύον συστατικό σε κάποια πιάτα. Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική σος για σαλάτες (μαζί με λίγο λεμόνι και μυρωδικά), γίνεται ιδανική βάση για κέικ και μπισκότα αλλά μπορεί και να καταναλωθεί και σκέτο, απλωμένο στο ψωμί. Είτε σε αλμυρό είτε σε γλυκό πιάτο, το ταχίνι ταιριάζει παντού.

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, πολλοί είναι εκείνοι που δοκιμάζουν ταχίνι για πρώτη φορά αφού είναι μια νηστίσιμη, εύγεστη και κυρίως, υγεινή επιλογή. Οι περισσότεροι συνεχίζουν να το καταναλώνουν και μετά το Πάσχα γιατί η γεύση του είναι απλά... εθιστική! Μία από αυτούς είμαι κι εγώ, που δοκίμασα ταχίνι επειδή επέμενε ο διατροφολόγος μου και τελικά αποφάσισα να αντικαταστήσω την πραλίνα σε ψωμί που έτρωγα τα πρωινά, με δυο κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο! Γιατί όμως κάθε πλήρης και υγιεινή διατροφή που θα δεις περιλαμβάνει ταχίνι;

Μακδονικό ταχίνι με κακάο και muffins

Είναι γεμάτο με υγιεινά λιπαρά
Τα λιπαρά που βρίσκονται στο ταχίνι είναι ακόρεστα και αναγνωρισμένα ως «καλά λιπαρά», τα οποία μάλιστα υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς αλλά και γενικότερα του σώματος -ειδικά τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη που κατανάλωναν 40γρ σπόρους σουσαμιού καθημερινά για δύο μήνες, είδαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα της χοληστερίνης τους.

Είναι καλή πηγή ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών αλλά και για τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού σωματικών διεργασιών, όπως η κυτταρική σηματοδότηση που εμπλέκεται στη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Οι ενήλικες είναι καλό να προσλαμβάνουν 1000mg ασβέστιο καθημερινά. Οι περισσότεροι όταν λέμε ασβέστιο σκεφτόμαστε γαλακτοκομικά είδη, όμως για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή νηστεύουν κατά την περίοδο της Σαρακοστής, η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν αποτελεί επιλογή. Ασβέστιο,όμως, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες και σε άλλες τροφές, όπως οι σπόροι σουσαμιού. Δύο κουταλιές ταχίνι την ημέρα καλύπτουν σχεδόν το 15% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας ενός ενήλικα.

Μακεδονικό ταχίνι με πορτοκάλι και πορτοκαλόπιτα

Κάνει το δέρμα να λάμπει
Για να πετύχεις το δέρμα σου να λάμπει και να είναι ενυδατωμένο, θα πρέπει να το βοηθήσεις έτσι ώστε να λάμπει από μέσα προς τα έξω. Η θρεπτική σύνθεση του ταχινιού είναι ιδανική για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος. Όλα τα καλά λιπαρά του ταχινιού ενισχύουν την απορρόφηση των λιπο-διαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε -και οι δύο πολύ σημαντικές στην πρόληψη σημαδιών γήρανσης. Ακόμη, το ταχίνι περιέχει ψευδάργυρο -βασικό δομικό στοιχείο του κολλαγόνου- αλλά και σίδηρο, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Είναι ένας διατροφικός θησαυρός
Το ταχίνι αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς είναι καλό για την υγεία σου και εγκεκριμένο από τους διατροφολόγους ως απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ειδικά το Μακεδονικό Ταχίνι που φτιάχνεται από τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού και αλέθεται με τον πιο φυσικό, παραδοσιακό τρόπο -με μια περίτεχνα σκαλισμένη πέτρα από τη Μικρά Ασία-, είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει και κυκλοφορεί σε πολλούς γευστικούς συνδυασμούς (με Μέλι, Κακάο, Πορτοκάλι, Ρόδι και Cranberries, και από τα αγαπημένα μου, με Μαστίχα Χίου) για να απολαμβάνεις κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τα γούστα σου. Ακόμη, υπάρχουν επιλογές σε Μακεδονικό Ταχίνι Ολικής Αλέσεως, Βιολογικό, με Πρεβιοτικές Ίνες και με Stevia, για να μπορείς να επιλέξεις εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της δικής σου διατροφής.

Ξύλινο τραπέζι με σπόρους σουσαμιού που σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα "I" και μια καρδιά. Δίπλα δύο χέρια κρατούν σφιχτά ένα βάζο Μακεδονικό ταχίνι.

Ταιριάζει τέλεια σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές
Ποτέ πριν δεν ήταν πιο εύκολο να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή χωρίς να στερείσαι τη γεύση. Το ταχίνι ταιριάζει εξίσου σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές και μπορείς να δημιουργήσεις με αυτό από σάλτσες, σούπες και κροκέτες μέχρι κέικ, ντόνατ και μπισκότα. Φτιάξε φακοσαλάτα με σος από Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι ή νηστίσιμο κριθαρότο με Μακεδονικό Ταχίνι. Τι θα έλεγες για ένα τιραμισού με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο για τη λιγούρα ή ίσως νηστίσιμα brownies με Μακεδονικό Ταχίνι και μπανάνα; Τέτοιες και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες συνταγές για αλμυρές και γλυκές παρασκευές μπορείς να βρεις εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ