Θεματα

Στου Sam για αυθεντικό burger όπως Αμερική

Ο μάγος του burger βρίσκεται στο Κουκάκι

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 821
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sam Burgers στο Κουκάκι

Sam Burgers: American Burger, disco μουσική και vintage μινιατούρες από το Μέμφις στο Κουκάκι.

Στον πάγκο με θέα τον πεζόδρομο της Δράκου κάθονται στη σειρά τρία πιτσιρίκια, ηλικίας 6-8 χρονών. Ευλαβικά αφοσιωμένα στο γεύμα τους: ζουμερά burgers που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της παιδικής τους χούφτας. Δεν ακούγεται ούτε κιχ. Η μαμά τους έχει αποσυρθεί στην απέναντι γωνία, απολαμβάνει με την ησυχία της το δικό της burger. «Δεν μπορείς να φανταστείς πώς κάνουν για τα burgers σου», την ακούω να λέει στον Sam. Πλησιάζω κι εγώ αυτή την αεικίνητη φιγούρα που πλάθει μπιφτέκια, τηγανίζει πατάτες, σταλάζει κέτσαπ μέσα σε ψωμάκια – όλα την ίδια στιγμή. “Give me five!”, λέει γελαστά ο Sam, κλείνοντας μου το μάτι. Και «σε πέντε» αρχίζει να μου εξιστορεί τη ζωή του…

Sam Burgers στο Κουκάκι
O Sam

«Από πολύ μικρός μου άρεσε να μαγειρεύω. Την τέχνη του burger όμως τη διδάχτηκα στο Memphis, στο εστιατόριο του θείου μου, που έκανε burgers από πολύ παλιά. Μπήκα στην κουζίνα με το έτσι θέλω και δήλωσα: “Θέλω να μάθω να φτιάχνω burgers”! Όταν γύρισα πίσω στην Ελλάδα, έφερα μαζί μου ένα original menu, πιστό στις συνταγές, το ψωμί, και σε όλο αυτό το concept που λέγεται burger. Είμαι πολύ αυστηρός στην ποιότητα των υλικών μου. Το μυστικό; Να είναι όλα φρέσκα! Εκεί είναι η επιτυχία. Παίρνω ένα συγκεκριμένο κομμάτι από φρέσκο μοσχαράκι γάλακτος για τον κιμά μου, το ψωμάκι το φτιάχνω μόνος μου, το μπέικον είναι αληθινό μπέικον και όχι πολτός, η BBQ sauce μου είναι από την Αμερική, ακόμη και το αλάτι που βάζω έχει τη σημασία του».

Sam Burgers στο Κουκάκι

Ο Sam γύρισε από την Αμερική το ’15 και την ίδια χρονιά άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στα Χανιά. Κατά τύχη. Είχε πάει στην Κρήτη για να βρει σπίτι στο γιο του που πέρασε στο Πολυτεχνείο εκεί. Ερωτεύτηκε την πόλη με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να μείνει. Τον λάτρεψαν όλοι, γιατί ο Sam είναι καλλιτέχνης κι έξω καρδιά: εκτός από φοβερός μπεργκερομάγειρας, παίζει μουσική, τραγουδάει και αστειεύεται. Το Sam Burgers της Αθήνας, μια ανάσα από το σταθμό του μετρό Συγγρού Φιξ, άνοιξε τον περασμένο Μάιο. Και γνωρίζει τέτοια επιτυχία που από τότε μέχρι σήμερα ο Sam έχει ζυμώσει τόνους και τόνους κιμά!

Sam Burgers στο Κουκάκι

Ο Sam επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω το ομώνυμο Sam Burger. Αφού γνέφω καταφατικά, χάνεται για λίγα λεπτά στην κουζίνα, ύστερα επιστρέφει με ένα πελώριο burger και χρυσαφένιες πατατούλες. «Αυτό είναι το X Large μέγεθος;» ρωτάω. «Μα όχι!», λέει ο Sam «είναι το κανονικό!». Στην πρώτη μπουκιά νομίζω αλληθώρισα. Για τι να πρωτοπώ; Για το συννεφένιο, βουτυράτο ψωμάκι (που για εμένα ο Sam θα έπρεπε να το κάνει πατέντα); Για το ζουμερότατο μπιφτέκι; Για το τραγανό, πεντανόστιμο μπέικον; Για το άψογο καραμελωμένο κρεμμύδι; Για τις σάλτσες (mayo και BBQ Mississippi sauce) που έδεναν όλα τα υλικά μεταξύ τους φέρνοντας την απόλυτη αρμονία; Μα τον Θεό των burgers, τούτο εδώ το μπιφτεκόψωμο ήταν από τα καλύτερα της ζωής μου! Γεγονός που μάλλον αποκάλυψε το γουρλωμένο βλέμμα μου, έτσι που ο Sam έβαλε τα γέλια. «Στο είπα: όποιος έρχεται εδώ, φεύγει με χαμόγελο», λέει και τρέχει πάλι τραγουδώντας στην κουζίνα.

Sam Burgers στο Κουκάκι

Υ.Γ. Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Αποκλείεται να μην σε ενθουσιάσουν. Μαζί να πάρεις οπωσδήποτε πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola!

Sam Burgers στο Κουκάκι

Δράκου 3-5, Κουκάκι, 210 7546066, Fb: Sam Burgers, Instagram: @samburgers_gr, Και delivery μέσω efood και Wolt

INFO
Sam burgers
Λειτουργία: Ανοικτό μεσημέρι

Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Στα οπωσδήποτε οι πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola! Και delivery μέσω efood και Wolt

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ