Θεματα

To Panam μόλις άνοιξε σερβίροντας θεϊκά French Tacos στη Σόλωνος

Το αγαπημένο street food της Γαλλίας κατέφθασε στην Αθήνα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 820
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Panam: αυθεντικά French Tacos στη Σόλωνος}
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Panam: αυθεντικά French Tacos στη Σόλωνος

Τη στιγμή που σπρώχνω την εκτυφλωτικά μπλε πόρτα του Panam από τα ηχεία ακούγεται γαλλική ραπ και στο τηγάνι ξεροψήνεται μια tortilla. O Baptiste Raffray και ο Guillaume Patelis είναι οι ιδιοκτήτες αυτής της ολοκαίνουργιας γωνιάς στη Σόλωνος. Γάλλος μάγειρας ο πρώτος, Ελληνογάλλος μετρ ο δεύτερος, γνωρίζονται από παιδιά. Και αφού έκαναν το πέρασμά τους από τα εστιατόρια της Γαλλίας «με αστέρια Michelin και όχι» αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να γυρίσουν στη χώρα που πρωτο-συναντήθηκαν για να ανοίξουν το δικό τους street food στέκι. Τι σερβίρουν; French… Tacos!

Τα French Tacos είναι ήδη μεγάλο food trend στο εξωτερικό
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Το Panam μόλις άνοιξε στη Σόλωνος

«Επειδή μας έλειπαν τα French Tacos εδώ, είπαμε να τα φέρουμε μαζί μας. Είναι το αγαπημένο μας street food στη Γαλλία!», λέει ο Guillaume και μου δίνει μια ζουμερή tortilla με κοτόπουλο, σαλάτα και μια υπέροχη σος τυριού. Τα French Tacos δεν μοιάζουν τόσο με tacos, το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν με τη μεξικάνικη λιχουδιά είναι η tortilla, που τυλίγεται πάντως διαφορετικά – πιο πολύ μοιάζει με τροφαντό burrito. Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλο food trend στο εξωτερικό, έχει ήδη δραπετεύσει από τα σύνορα της Γαλλίας κάνοντας την εμφάνισή του και σε άλλες χώρες. Ο Guillaume εξηγεί την ιστορία του: «Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα στη Lyon, που αναρωτήθηκε “γίνεται η Γαλλία, η χώρα της γαστρονομίας, να μην έχει το δικό της street food;”. Και κάπως έτσι έκαναν ένα mix από όλα τα street food της χώρας και έφτιαξαν τα French Tacos, που παρεμπιπτόντως είναι πάντα στον πληθυντικό: “tacos”, ποτέ” taco”».

Guillaume Patelis και Baptiste Raffray
Guillaume Patelis και Baptiste Raffray/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Baptiste Raffray
Baptiste Raffray/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Για να φτιάξεις το French Tacos σου όπως το θες, πρώτα επιλέγεις το μέγεθος: Medium (€6) με μία επιλογή σε κρέας, Large (€7,50) με δύο επιλογές σε κρέας ή Extra Large (€9,50) με τρεις επιλογές σε κρέας. Ύστερα διαλέγεις το κρέας. Θα βρεις τρυφερό κοτόπουλο, τέντερς (δηλαδή το παραφίλετο του κοτόπουλου που πανάρεται και τηγανίζεται), Cordon Bleu, κιμά και Μεργκέζ (καυτερό λουκάνικο με μπαχαρικά από την Αλγερία ή το Μαρόκο, που όπως μου λένε τα παιδιά το τρώνε πολύ στη Γαλλία). Υπάρχει και μία χορτοφαγική επιλογή με μπιφτέκι λαχανικών από αρακά, πιπεριές, καρότο και καλαμπόκι. Στη συνέχεια διαλέγεις γαρνιτούρα: σαλάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, καλαμπόκι ή ελιές χωρίς έξτρα χρέωση ή μπέικον, αυγό, τηγανητά κρεμμύδια, τσένταρ, πιπεριές μανιτάρια ή φέτα με +0,50€. Τέλος, διαλέγεις τη σάλτσα σου, θα βρεις 10 διαφορετικές. Πέρα από όλα αυτά, όμως, αυτό που ποτέ δεν λείπει από ένα French Tacos είναι οι τηγανητές πατάτες και η σος τυριού. «Η σος τυριού», λέει ο Baptiste, «είναι τόσο διαδεδομένη στη Γαλλία που δεν αναγράφεται ποτέ στον κατάλογο. Επίσης το κάθε εστιατόριο έχει τη δική του συνταγή, κι εμείς φυσικά έχουμε τη δική μας. Δεν θα σου πω τι τυρί χρησιμοποιούμε, είναι το μυστικό μας!»

atk_6042.jpg
Από τα French Tacos δεν λείπουν ποτέ οι τηγανιτές πατάτες και οι σος τυριού
Από τα French Tacos δεν λείπουν ποτέ οι τηγανιτές πατάτες και οι σος τυριού/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πάντως στην κουζίνα του Panam είναι premium, ενώ πολλά έρχονται απευθείας από τη Γαλλία. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από λαχταριστό και γενναιόδωρα χορταστικό. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι Γάλλοι που βρίσκονται στην Αθήνα για Erasmus. «Είναι καλύτερο από τα French Tacos της Γαλλίας!» δηλώνουν.

Εκτός από τα French Tacos θα βρεις επίσης χειροποίητα γλυκά με μειωμένη ζάχαρη που φτιάχνονται εδώ (μπορεί να πετύχεις από μους σοκολάτας μέχρι τιραμισού), ενώ για να συνοδεύσεις το γεύμα σου θα βρεις μπίρες και γαλλικά αναψυκτικά.

atk_6192.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
Το Panam έρχεται και σπίτι σου μέσω efood
Το Panam έρχεται και σπίτι σου μέσω efood/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Όσο για την ονομασία Panam, αυτή κρύβει μια ακόμη ωραία ιστορία από πίσω της. Την αφηγείται ο Guillaume: «Panam είναι το Παρίσι στη γαλλική αργκό, αλλά είναι μια λέξη πολύ διαδεδομένη, ακόμη και η γιαγιά μου τη χρησιμοποιεί. Στις αρχές του 20ού αιώνα πολλοί Γάλλοι έφυγαν για να δουλέψουν στον Παναμά. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, φόραγαν όλοι τα χαρακτηριστικά πλατιά καπέλα του Παναμά. Μπορούσες να τα δεις παντού! Έτσι οι Παριζιάνοι άρχισαν να λένε ότι το Παρίσι έγινε Παναμάς!».

Guillaume Patelis και Baptiste Raffray
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
atk_6144.jpg

Σόλωνος 86, 6934119330, Instagram: @panam_athens, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 12.00-22.00, Και delivery μέσω efood

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ