Θεματα

MiTo’21: Το καλύτερο panettone που δοκιμάσαμε φέτος

Φτιάχνεται στο Μιλάνο από έναν Έλληνα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MiTo’21: Το καλύτερο panettone που δοκιμάσαμε φέτος

MiTo’21: ένα αυθεντικό ιταλικό panettone με ελληνική υπογραφή

Μου το έβαλαν στα χέρια με την προτροπή «ζέστανέ το λιγάκι στον φούρνο, να βγάλει όλα τα αρώματά του». Δεν το έκανα ποτέ. Γιατί, πολύ απλά, μόλις άνοιξα τη ζελατίνα και τσίμπησα την πρώτη μπουκιά, ήταν απλώς αδύνατο να σταματήσω να το καταβροχθίζω. Αφράτο σαν σύννεφο, βουτυρένιο, γλυκό τόσο όσο, αυτό το panettone ήταν το καλύτερο (με διαφορά) που έχω φάει ποτέ. Και δεν συμπαθώ καν τα panettone. Ίσως γιατί δεν είχα δοκιμάσει ακόμα το σωστό…

mito_21_b.jpg
mito_21_a.jpg

Το κολασμένο τούτο σύννεφο λέγεται MiTo’21 και το φτιάχνει ένας… Έλληνας, που έχει ζήσει δεκαετίες στην Ιταλία. Ο Μιχάλης Τυράκης, γοητευμένος από την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό panettone artigianale με καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, που να συνδυάζει την υψηλή τεχνογνωσία με το μεράκι. Το ονόμασε MiTo (μύθος στα Ιταλικά) θέλοντας να συνδέσει τον μύθο του διάσημου γλυκίσματος (σ.σ. λέγεται ότι το panettone γεννήθηκε το 1495 στο Μιλάνο και πήρε την ονομασία «ψωμί του Τόνι» – pan del Ton) με τις δύο ιταλικές πόλεις που ο ίδιος έζησε για τριάντα χρόνια, το Μιλάνο και το Τορίνο.

mito_21_d.jpg
mito_21_j.jpg

Το MiTo’21 τηρεί αυστηρά όλες τις προδιαγραφές του μιλανέζικου panettone: είναι φτιαγμένο χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές, συντηρητικά, φυτικά έλαια και γαλακτωματοποιητές. Η βελούδινη υφή του οφείλεται στο ενεργό προζύμι του, ενώ το έντονο κίτρινο χρώμα του στην υψηλή περιεκτικότητα σε κρόκο αυγού. Όσο για τα υπόλοιπα υλικά είναι όλα διαλεγμένα ένα προς ένα και μάλλον σε αυτά βρίσκεται και το μυστικό της νοστιμιάς… Η βιολογική σουλτανίνα, ας πούμε, φτάνει στο Μιλάνο από την Κρήτη, τη μικρή πατρίδα του Μιχάλη, ενώ το πολύτιμο «χαβιάρι» βανίλιας προέρχεται από μια μικρή παραγωγό στη Μαδαγασκάρη. Και φυσικά υπάρχουν ακόμα όλα τα συστατικά που για τους Ιταλούς συμβολίζουν την ευτυχία: πορτοκάλι για την αγάπη, κίτρο για την υγεία, σταφίδα για την ευμάρεια.

mito_21_d.jpg
mito_21_l.jpg

Το MiTo’21 κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: το Panettone Milano Basso των 500γρ. και το Panettone Milano Alto του ενός κιλού (αυτό πάρτε, αν και πάλι δεν θα μείνει…). Οι συσκευασίες τους είναι εμπνευσμένες από τα χαρακτηριστικά μοτίβα του Stile Liberty, της ιταλικής Art Nouveau, που συναντάμε στις προσόψεις πολλών μιλανέζικων κτιρίων των αρχών του 20ου αιώνα. Όσο για τα κομψά κουτιά τους κατασκευάζονται από χαρτί crush, 100% κομποστοποιήσιμο, το οποίο και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ιστορικό μιλανέζικο τυπογραφείο Bonvini που ιδρύθηκε το 1909. Μιλάμε, δηλαδή για ένα μικρό, γλυκό κομψοτέχνημα που έχει δημιουργηθεί με απόλυτη προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια από την αρχή μέχρι το τέλος, από το αέρινο προζύμι μέχρι τη συσκευασία. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε το. Θα το βρείτε στα ακόλουθα καταστήματα:

Αθήνα

Κηφισιά-Χαλάνδρι-Βουλιαγμένη - ΟΑΚ κάβες
Παλαιό Ψυχικό - Barolo
Γλυφάδα - Benito
Μητροπόλεως - Ergon Αγορά
Κουκάκι - Gargaretta

Κρήτη

Ρέθυμνο Σκαρτσιλάκης
Χανιά Το Σπιτικό
Ηράκλειο Mocanella

Θεσσαλονίκη

Ergon Αγορά

Κομοτηνή-Δράμα

Ντίνος

Κύπρος

Pahitice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ