Θεματα

Ούμπουντου: To νέο specialty coffeeshop του Θησείου

Σε έναν μίνιμαλ χώρο με μονστέρες και έναν μεγάλο αφρικανικό ήλιο ετοιμάζονται καθημερινά μοσχοβολιστοί καφέδες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ubuntu Athens

Επισκεφτήκαμε πρώτοι το Ούμπουντου, τo νέο coffeeshop του Θησείου

Ένας χώρος με μίνιμαλ σκανδιναβικό ντιζάιν που παρόλα αυτά έχει έναν τεράστιο αφρικανικό ήλιο σαν σήμα κατατεθέν στον τοίχο του, φιλοξενεί το νέο specialty coffeeshop της πόλης. Ρωτάμε και μαθαίνουμε πως τη λέξη Ούμπουντου (Ubuntu) μοιράζονται αρκετά κράτη της Νοτίου Αφρικής και ουσιαστικά σημαίνει "Eίμαι αυτός που είμαι, επειδή είσαι αυτός που είσαι".
 
Ubuntu Athens
 

Στο εσωτερικό του κυριαρχεί το λευκό, τα κίτρινα πλακάκια, το ξανθό ξύλο και το ανοιχτόχρωμο μωσαϊκό, όλα τους κάνουν το "τέλειο ασορτί" με τα κεραμικά φλιτζάνια και το χρώμα του latte που αναμειγνύεται και δένει γλυκά με τον καφέ. Σε κάθε γωνιά κι ένα βιβλίο, για όποιον θέλει να ξεφυλλίσει περιμένοντας τον καφέ του να ετοιμαστεί ή ένα φυτό -πόθοι, μονστέρες, πηλέες και φτέρες. "Τα περισσότερα φυτά τα φέραμε από το σπίτι μας, το αγαπημένο μας είναι η ζεμπρίνα αλοκάσια πάνω στον πάγκο" θα μας πουν ο Νίκος Λιάτης και ο Χρήστος Χρόνης, οι νεαροί ιδιοκτήτες. Οι δύο τους δούλευαν για καιρό στην καφεστίαση ώσπου αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έστησαν το μαγαζί τους στο Θησείο, απλό, με λιτά ξύλινα τραπέζια, ένα ήσυχο πατάρι-workplace για κάποιον που θέλει να δουλέψει με το λάπτοπ του και με pet friendly διάθεση.

"Βλέπουμε τον καφέ ως μέσο γνωριμίας με τους ανθρώπους, σαν έναν τρόπο να μάθουμε τις ιστορίες τους αλλά να διηγηθούμε κι εμείς τις δικές μας. Θέλουμε να ξέρουμε τα μικρά τους ονόματα, να τους φτιάχνουμε την μέρα με ένα φλιτζάνι καφέ. Και όλα αυτά σε ένα μέρος με homie ατμόσφαιρα, κρεμαστά φυτά από το ταβάνι που δημιουργούν ένα φρέσκο αποτέλεσμα και βάζουν τη σκανδιναβική αισθητική μέσα στην αθηναϊκή καθημερινότητα. Όμως με λίγη παρατηρητικότητα μπορεί να προσέξει κανείς και τις μικρές αφρικανικές λεπτομέρειες όπως τα σχέδια με τους κροκόδειλους πάνω σε μια κούπα ή σε κάποιο ψάθινο καλάθι."

Ubuntu Athens

Ubuntu Athens

Το χαρμάνι στο Ούμπουντου, της εταιρίας Mr Bean Coffee Roasters, αποτελείται από τρεις καφέδες από την Βραζιλία, δύο natural και έναν επεξεργασίας washed, που δίνουν καθαρό φλιτζάνι και ήπιες οξύτητες, καθώς και μια επιλογή μονοποικιλιακού καφέ που θα αλλάζει κατά διαστήματα - αυτόν τον μήνα φιλοξενείται ένας από Αιθιοπία. Στον κατάλογο κάτω από κάθε καφέ υπάρχει η επεξήγηση με το αντίστοιχο fun fact. Για παράδειγμα στην επιλογή του freddo espresso γράφει "Το 1993 οι Έλληνες το "εφηύραν" ως λύση για τον καύσωνα". "To μόνο που ήθελε ο Alan Adler (ο εφευρέτης της μηχανής καφέ φίλτρου aeropress) ήταν λιγότερο πικρό τον καφέ του" σημειώνουν τα παιδιά κάτω από την επιλογή του καφέ φίλτρου με αεροπρέσσα. Τα γάλατα είναι στην πλειοψηφίας τους "εναλλακτικά", σύμφωνα με την τάση της εποχής, ανάμεσά τους γάλα από φουντούκι, καρύδα και πρωτεΐνης αρακά.
 

Το Ούμπουντου προωθεί μια κατά βάση vegan φιλοσοφία με αρκετά small treats που συνοδεύουν τον καφέ όπως banana bread χωρίς ζάχαρη, χειροποίητες μπάρες δημητριακών, αραβικές πίτες με κινόα αλλά και σαλάτες ή χορταστικά σάντουιτς που φτιάχνονται καθημερινά εκεί και συνδυάζονται καλά με τους φυσικούς cold press χυμούς. Στο μικρό ψυγείο μπροστά από τον πάγκο του καφέ, μας έκανε εντύπωση το Club Mate. Το ανθρακούχο ποτό με βάση το μάτε (το παραδοσιακό ρόφημα της Αργεντινής), έχει φυσικό εκχύλισμα καφεΐνης, που αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στις τάσεις των specialty καφέ του Βερολίνου.

Ubuntu Athens

Ubuntu Athens

Ο Νίκος μέχρι και μερικούς μήνες πριν εργαζόταν σε ένα wine bar του κέντρου. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία κάποιας κάβας στη γειτονιά είναι και ο λόγος που στο Ούμπουντου υπάρχει ένα wine corner με κρασιά από Ελλάδα και εξωτερικό, ανάμεσά τους η σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία Σκλάβα από το κτήμα Ζαχαριάς στην Νεμέα, το Crios Torrontes, ένα αργεντίνικο κρασί που προέρχεται από 5,600 πόδια υψόμετρο και το μοσχάτο Αλεξανδρείας του κτήματος Βαιμάκη, Mater Natura που έχει κυκλοφορήσει συνολικά σε μόλις 950 φιάλες.

Το Ούμπουντου είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα καθημερινές και Σαββατοκύριακα.
Νηλέως 58, Θησείο 21 0341 0566
Instagram: ubuntu_ath

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ