Θεματα

Kαφές στην Αθήνα: Όσα θες να ξέρεις για την αγαπημένη συνήθεια

Για σένα που το ψάχνεις, και θέλεις να ξέρεις τα πάντα γύρω από τις τάσεις του καφέ

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 799
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kαφές
Φωτογραφία: Nathan Dumlaο / Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2021: Νέες τάσεις, στέκια στην Αθήνα και τα πιο ενδιαφέροντα fun facts για τον κόκκο που έγινε λατρεία

Ο εσπρέσο είναι άμεσος, έρχεται μπροστά σου, τον πίνεις, τελείωσε. Για τον φίλτρου περιμένεις 2-3 λεπτά και αλλάζει γεύση την ώρα που τον πίνεις, τα μάτια σου ακολουθούν τις στροφές της γαλατιέρας καθώς σχηματίζεται η τουλίπα στον καπουτσίνο σου και μετράς τις φουσκάλες στο καϊμάκι του βαρύ ελληνικού σου. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου από τους παραπάνω καφέδες, το πιθανότερο είναι πως δεν φεύγεις απ’ το σπίτι το πρωί χωρίς μια πρώτη δόση. Κι αν ανήκεις στην κατηγορία των coffee aficionados, όπως εμείς στην ATHENS VOICE, θα διασχίσεις μερικά τετράγωνα παραπάνω για να βρεις τον ιδανικό στο πιο ενημερωμένο specialty coffee shop. Δεν θα κουραστείς να ψάχνεις, εξειδικευμένα καφέ και καφεκοπτεία που έχουν ανακηρύξει τον «κόκκο» σε αντικείμενο λατρείας ξεφυτρώνουν συνέχεια στα στενά της Αθήνας. Οι καφεκόπτες και οι «καφετζήδες» –που κατά πάσα πιθανότητα έχουν σαρώσει σε διεθνείς σχετικούς διαγωνισμούς–,απαντούν στις απορίες σου «από πού προέρχεται αυτός ο καφές, σε ποια κατηγορία ανήκει σαν ποιότητα, τι γευστικά χαρακτηριστικά θα βγάλει». Σου δίνουν και οδηγίες για να παρασκευάσεις τον τέλειο… «60 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για κάθε λίτρο νερό ή πιο απλά 1,5 κουταλιά της σούπας για κάθε κούπα καφέ». Χάρη σε αυτούς γίνεσαι κι εσύ δειλά-δειλά ένας μικρός ειδήμων και με το πέρασμα του χρόνου είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι έχεις συνηθίσει. Ξεχωρίζεις τα έντονα φρουτώδη στοιχεία, την υψηλή γλυκύτητα και την οξύτητα ταυτόχρονα στη γεύση, τις νότες κακάο, ξηρών καρπών και βανίλιας. Κλείνεις τα μάτια και ξετυλίγεται μπροστά σου ολόκληρο το ταξίδι ενός κόκκου που καβουρδίζεται, αλέθεται, αναδεύεται με καυτό νερό και απελευθερώνει κάθε άρωμά του πριν φτάσει σταγόνα-σταγόνα στο φλιτζάνι σου και γουλιά-γουλιά στο στόμα σου. Συγχαρητήρια! Tο ρόφημα που κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα έγινε επίσημα το φετίχ σου, όπως τα εκλεκτά κρασιά και τα bourbons στους wine and spirits enthousiasts ή το τσάι στους Ιάπωνες. Πόσο ενημερωμένος είσαι όμως; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2021, παρακάτω συγκεντρώσαμε τάσεις, ονόματα, διευθύνσεις στην Αθήνα και τα πιο ενδιαφέροντα fun facts που πρέπει να ξέρεις για το αγαπημένο ρόφημα.

Lot51

Cold brew σε κουτάκι αναψυκτικού - ready to drink

H μεγαλύτερη τάση του καλοκαιριού ο παγωμένος καφές, aka cold brew, συνήθως σερβίρεται µε πολλά παγάκια σε κοντό ποτήρι, όπως το ουίσκι. Κάποιος που δεν γνωρίζει αρχικά το μπερδεύει με το παγωμένο τσάι καθώς το κάπως διαυγές σώµα του το κάνει να μοιάζει με αφέψημα, όμως η πρώτη γουλιά διαλύει τις παρεξηγήσεις ακόμα και στον πιο δύσπιστο. Ο χρόνος του immersion, η παραµονή του καφέ µέσα στο νερό δηλαδή –περίπου στις 12 ώρες–, καθορίζει την τελική ένταση του ροφήµατος. Το LOT51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια) είναι ένα αντιπροσωπευτικό μέρος για δοκιμή. Εκεί, ο cold brew, που είναι specialty καφές της εταιρείας Area 51, σερβίρεται σε κουτάκι αναψυκτικού «ready to drink» από τη δικιά τους μονάδα εμφιάλωσης, είναι στα 230 ml (σχεδόν 2 μερίδες) με διάρκεια ζωής 2 μήνες. Ισορροπημένα γλυκός, με γεύση σοκολάτας, ξηρών καρπών και καραμέλα, με επίγευση ελαφρά φρουτώδη.

Create Athens

O πρώτος πολυχώρος γευσιγνωσίας καφέ

Η οδός Κουσιανόφσκυ, λίγα στενά πίσω από τη γέφυρα της Κατεχάκη, έχει λόγους να ακουστεί περισσότερο μια και φιλοξενεί το Create. Εκεί θα συναντήσεις τον φημισμένο Στέφανο Δωματιώτη, ίσως έναν από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον χώρο του καφέ σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε έναν μίνιμαλ χώρο 2 ορόφων απλώνονται 3 espresso bars, 3 brew bars, ένα mini roasting corner, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για events γευσιγνωσίας και cuppings. Στο Create μπορεί κανείς να μάθει να φτιάχνει σωστά τον αγαπημένο του εσπρέσο, καπουτσίνο και φίλτρου για το σπίτι του με οικιακές συσκευές, να εκπαιδευτεί μέσα από σεμινάρια μπαρίστα πάνω στα βασικά αλλά και σε πιο εξεζητημένες τεχνικές, στο latte art ή σε μεθόδους brewing. 

motiv

Ο vegan και ο καφές του

Όλο και περισσότεροι Αθηναίοι ασπάζονται τα trends υγιεινής διατροφής που εξαπλώνονται από τους Healthy foodiests και Vegan food bloggers. Ο καφές δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και να μη γεννηθεί μια εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν vegetarian εκδοχές του cappuccino ή του latte τους ή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το Motiv Athens (Eμμανουήλ Μπενάκη 20) ανέκαθεν προωθούσε τους specialty καφέδες με κρέμες φυτικής προέλευσης και υποκατάστατα γάλακτος, όπως γάλα αμυγδάλου και σόγιας, γάλα βρώμης, φυτικά γάλατα από πρωτεΐνη αρακά (Sproud), και non coffee lattes, όπως matca latte με σιρόπι αγαύης. Όλα αυτά σε zero waste συσκευασίες με βιοδιασπώμενα καλαμάκια πολύ πριν ψηφιστεί η υποχρεωτική χρήση τους.

cafes femenino

Καφές, μία (και) γυναικεία υπόθεση

Μια πρόσφατη είδηση στα εγχώρια πράγματα του καφέ είναι η άφιξη του Café Femenino Greece (Λεωφ. Κηφισίας 324) με καφέδες από γυναίκες παραγωγούς που καλλιεργούν υψηλής ποιότητας καφέ Arabica σε αυξημένα υψόμετρα και γυναικείους συνεταιρισμούς από εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Αγιο Δομίνικο, Ρουάντα). Το Café Femenino Foundation δημιουργήθηκε το 2003 από γυναίκες στο Περού, οι οποίες έχουν όραμα να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο των γυναικών καλλιεργητών στη βιομηχανία του καφέ.  Το dna του καφέ υπάρχει και στις Ελληνίδες καθώς η δικιά μας Ειρήνη Δασκαλοπούλου, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με το Taf, είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista 2020.

Φεστιβάλ με άρωμα καφέ

Βaristi και λάτρεις του καφέ, προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρίες καφέ, παρελαύνουν στο open air festival του καφέ στην Τεχνόπολη από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου (μόλις προχτές τελείωσε η 5η του διοργάνωση, αν το έχασες κράτα την πληροφορία για του χρόνου). Πάνω από 70 επαγγελματίες παρουσιάζουν τη φιλοσοφία τους και το προϊόν τους σε ανθρώπους του χώρου αλλά και σε απλούς καταναλωτές. Το Athens Coffee Festival φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξέλιξη της κουλτούρας του καφέ στη χώρα μας και να αφήσει το δικό του στίγμα στο σύγχρονο τοπίο της καφεστίασης.

Plegma

Καφές και shopping

Τα concept stores, μια φιλοσοφία shopping που ήρθε από το εξωτερικό, αποτελούν τάση στον τρόπο που ψωνίζουμε και στην Αθήνα. Ορισμένα από αυτά παντρεύουν το clothing, τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου, το performance, το healthy living, το shopping φυτών με τον καλό καφέ λειτουργώντας ως coffee shops παράλληλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Plegma Coffee ‘n Living (Ευφράνορος 10, Παγκράτι) για καφέ και έκθεση interior design, το Minu (Σαρρή 50, Ψυρρή) με βιολογικό καφέ, φυτά εσωτερικού χώρου και παχύφυτα και το The Makers Athens (Πραξιτέλους 37) για vegan lattes και ψώνια από t-shirts μέχρι πανέμορφες και εντελώς διαφορετικές ποδιές εργασίας.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Tα καφέ-κοκτέιλς που έγιναν τάση

Εarly drinks και cocktails με καφέ είναι η πρόταση του Rabbit Punch (Ευφράνορος 40, Παγκράτι) και ακολουθεί την τάση που δοξάζεται με τρέλα στα πιο ενημερωμένα μπαρ του κόσμου. Ο συνιδιοκτήτης του, και κάτοχος παγκόσμιου τίτλου σε διαγωνισμό κοκτέιλ με καφέ, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μοιράζεται μαζί μας κάποια ποτά που μπορεί να λατρέψει ένας coffee and spirits lover. «Παρασκευάζουμε Coffee Negroni με cold brew που χρησιμοποιούμε μέσα στη συνταγή για να πετύχουμε μια ελαφριά επίγευση στον καφέ. Almond milky way, ένα κοκτέιλ με φυτικό γάλα, cold brew ή εσπρέσο (ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη ως προς την ένταση), bourbon, ουίσκι και χειροποίητο σιρόπι μελιού. Μαργαρίτα με αλάτι από καφέ και σιρόπι από κασκάρα (σάρκα φρούτου του καφέ). Το MarTiki μας με ρούμι έχει επίγευση από καφέ της Αιθιοπίας, αλλά και η Coffee Beer μας είναι με espresso, σιρόπι μπίρας, ουίσκι και ρούμι αρωματισμένο από ανανά. Στα non alcohol φυσικά Espresso Tonic ή χυμό λεμονιού με κασκάρα και ανθρακούχο».

Εκεί που η Κένυα συναντά την Ικαρία

Στο Δέντρο του Καφέ, το καφεκοπτείο των Εξαρχείων (Χαριλάου Τρικούπη 89), μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία σε χύμα ή συσκευασμένους καφέδες από Κένυα, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Τανζανία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, αλλά και κακάο, τσάγια, καθώς και πολλά παραδοσιακά προϊόντα από την Ικαρία όπως, βότανα μέλι ή μαρμελάδες. Μπορείς, εννοείται, να πάρεις για το σπίτι το χαρμάνι που προτιμάς, ή να αγοράσεις κούπες και φλιτζάνια.

--------------------------------------------

Kαφές

5 λόγοι που  αγαπάμε τον καφέ

Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι σε όλο  τον πλανήτη ξεκινάνε την ημέρα τους με έναν καφέ.

Να γιατί…

Ζεσταίνει την ψυχή Όταν πίνουμε καφέ αισθανόμαστε καλύτερα από την κατανάλωση σχεδόν οποιουδήποτε άλλου ροφήματος ή ποτού.

Μας βοηθάει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη είναι υπεύθυνη για να μας ενεργοποιήσει και η μυρωδιά του ξυπνά τις αισθήσεις.

Οι άνθρωποι συνδέονται γύρω του  Το φαγητό και το ποτό σε όλο τον κόσμο δημιουργούν εμπειρίες. Ο καφές είναι από τα πιο δυνατά παραδείγματα αυτού του φαινομένου που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και έχει δημιουργήσει τη δική του κουλτούρα.

Ταιριάζει με τα πάντα Μπορούμε να πιούμε καφέ με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και επιδόρπιο και αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές συνδυάζεται καλά σχεδόν με τα πάντα. Ανεξάρτητα από την ώρα, πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα φλιτζάνι καφέ.

Ποικιλία, για να μη βαριέσαι ποτέ  Υπάρχουν πραγματικά τόσοι πολλοί τύποι καφέ και μέθοδοι παρασκευής του. Κάθε ποικιλία έχει τη δική της σειρά ελκυστικών χαρακτηριστικών, άρα...όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις.

--------------------------------------------

H Aθήνα πίνει καφέ με πάθος

Coffee facts

Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές σχετικά για την αγορά του καφέ

*Η αγορά του καφέ οδηγείται κυρίως από την Ευρώπη. Η αγορά της Ασίας είναι μεν μεγάλη σε όγκο, όμως το τσάι έχει μεγαλύτερη ζήτηση.

*Οι νέες μορφές καφέ, όπως οι κάψουλες για κατανάλωση στο σπίτι, γίνονται δημοφιλείς στο κοινό  ειδικά στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη αφού επιτρέπουν την παρασκευή καλού καφέ στην άνεση του σπιτιού, σε λιγότερο χρόνο.

*54% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο πίνει καφέ καθημερινά.

*Τo 65% της κατανάλωσης του γίνεται το πρωί.

*Ο decaf καφές δεν είναι χωρίς καφεΐνη, αν και έχει πολύ λιγότερα από 80 έως 100 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ, συνήθως περιέχει 2 mg καφεΐνης.

*40% της παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία – παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή καφέ, μια θέση που κατέχει από το 1840, με περισσότερα από 10.000 μίλια φυτειών καφέ.

*Ο cappuccino πήρε το όνομά του από το χρώμα των ρούχων που φορούσε μια τάξη μοναχών στην Ιταλία.

*Ο καφές, το φιστικοβούτυρο και τα τριαντάφυλλα είναι οι τρεις πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές στην Αμερική.

*Περίπου το 35% των καταναλωτών καφέ συνήθως πίνουν «μαύρο» καφέ, χωρίς γάλα και ζάχαρη.Το υπόλοιπο 65% προτιμά να γλυκαίνει το ρόφημα με ζάχαρη ή υποκατάστατα ή να προσθέσει αντίστοιχα γάλα ή υποκατάστατα.

*Το 48% των millennials καταναλώνει «gourmet» καφέ, περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

*Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει έως 100 χρόνια, ωστόσο συνήθως ζουν 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο όταν φροντίζονται σωστά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ