Βλέπεις μόνο παγωτό; Είναι πολύ περισσότερα!

Βλέπεις μόνο παγωτό; Είναι πολύ περισσότερα!

3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΑ BEN & JERRY’S ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΓΩΤΟ
ΓΕΥΣΗ · ADVERTORIAL

Τα Ben & Jerry’s τα ανακάλυψα όταν το (πρωτοποριακό για την εποχή) περίπτερο της γειτονιάς μου τους αφιέρωσε μια γωνιά στο ψυγείο του. Θυμάμαι ότι μου έκανε εντύπωση η ανέμελη συσκευασία, αλλά και η γεύση “Cookie Dough” με τη ζύμη μπισκότου, που τότε ήταν κάτι άγνωστο στην Ελλάδα. Πήρα ένα κυπελλάκι για να τη δοκιμάσω και σε μία ώρα (τόσο άντεξα!) επέστρεψα και για δεύτερο. Αυτό ήταν. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά τα Ben & Jerry’s δεν τα αλλάζω!

Είναι η βελούδινη υφή τους, η συννεφένια συσκευασία τους και οι ασυνήθιστες γεύσεις τους (καλά έχετε δοκιμάσει το “Blondie Brownie Core” με τη μαλακή καρδιά αλμυρής καραμέλας;;) που με κάνουν να τα προτιμώ, τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι και κάτι άλλο… Η απόφασή μου να στηρίζω εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους και που αποδεδειγμένα ακολουθούν δίκαιες και βιώσιμες πρακτικές για να παράγουν τα προϊόντα τους. Ως συνέπεια αυτής της απόφασης διπλοτσεκάρω πάντα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζω. Να τι έμαθα, λοιπόν, για τα Ben & Jerry’s:

Υποστηρίζουν το δίκαιο εμπόριο (Fairtrade)
Το Fairtrade είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πετυχαίνουν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν στην παγκόσμια αγορά. Με απλά λόγια, αυτή η πρακτική εξασφαλίζει ότι ένας μικρός παραγωγός καφέ στην Αφρική θα αμειφθεί δίκαια για την εργασία του, χωρίς να εξαναγκαστεί από καμία μεγάλη π.χ. καφεβιομηχανία να πουλήσει σε χαμηλές (έως εξευτελιστικές) τιμές. Ο Ben και ο Jerry, λοιπόν, οι δημιουργοί των ομώνυμων παγωτών, προμηθεύονται πιστοποιημένα από τη Fairtrade πέντε από τα βασικότερα συστατικά που χρησιμοποιούν στα παγωτά τους: ζάχαρη, βανίλια, καφέ, μπανάνες και κακάο. (Σημείωση: μπορείτε να ελέγξετε αν το προϊόν που αγοράζετε είναι πιστοποιημένο από τη Fairtrade, αναζητώντας το χαρακτηριστικό πράσινο και μπλε σύμβολο με την ένδειξη “Fairtrade” πάνω στη συσκευασία).

Η ζάχαρη, η βανίλια, ο καφές, οι μπανάνες και το κακάο που χρησιμοποιούνται στα παγωτά Ben & Jerrys είναι πιστοποιημένα από τη Fairtrade

Σέβονται τα ζώα
Όλοι έχουμε δει ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ζώων σε μεγάλες φάρμες ανά τον πλανήτη: αγελάδες που δεν βλέπουν ποτέ το φως της μέρας και κοτόπουλα τόσο στριμωγμένα που η μόνη κίνηση που μπορούν να κάνουν είναι να κατεβάσουν το κεφάλι και να φάνε… Στα Ben & Jerry’s τέτοιες εικόνες δεν έχουν θέση! Το γάλα και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιείται στο μείγμα του παγωτού τους προέρχεται από αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες τουλάχιστον για 120 μέρες τον χρόνο (το λεγόμενο “Free Grazing Dairy”), ενώ τα αυγά αποκλειστικά από κότες ελευθέρας βοσκής (Free Range Eggs).

Το γάλα και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιείται στο μείγμα παγωτού Ben & Jerry's προέρχεται από αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες τουλάχιστον για 120 μέρες τον χρόνο

Νοιάζονται για το περιβάλλον
Η πλαστική ρύπανση έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που αυτή τη στιγμή πάνω από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αυτό το ποσοστό έχει τεράστιες δυσμενείς συνέπειες για τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας (κατά συνέπεια και για το μέλλον του ανθρώπινου είδους), ούτε ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα αν θέλουμε να ελπίζουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη για λιγότερο πλαστικό τα Ben & Jerry’s φροντίζουν ώστε οι περισσότερες συσκευασίες των παγωτών τους (τόσο το κύπελλο όσο και το καπάκι) να είναι ανακυκλώσιμες (Plant Based Packaging) και φιλικές προς το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί το πιστοποιημένο χαρτόνι του Forest Stewardship Council.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Ben & Jerry's, ακολούθησέ τα σε Facebook και Instagram.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5