Θεματα

Προσφορές φαγητού: Κάνεις το καλό… κάν’ το σωστά

Τι είδη πρέπει να αποφεύγεις για να πιάσει τόπο η καλή σου κίνηση

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
patrick-tomasso-fnrmjm-evku-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Patrick Tomasso/ Unsplash

Ποια τρόφιμα ενδείκνυται να προσφέρεις και ποια όχι

Ο κόσμος ζει πρωτόγνωρες στιγμές και μια δύσκολη περίοδο που, μάλλον έχει ξεχάσει πια πότε άρχισε... Η πανδημία στάθηκε το κερασάκι στην τούρτα των δεινών για πολλές οικογένειες που ήδη πολύ πριν το ξέσπασμά της είχαν ανάγκη το ελάχιστο που σου περίσσευε. Κι εσύ τις σκέφτεσαι αυτές τις οικογένειες και τους συνανθρώπους σου που δεν έχουν τα αυτονόητα και προσφέρεις, προσφέρεις ό,τι και όπως μπορείς. Προσφέρεις, ρούχα, προσφέρεις σχολικά είδη, προσφέρεις παιχνίδια, κάποια χρησιμοποιημένα, αλλά όλα σε άριστη κατάσταση. Όταν πρόκειται για τρόφιμα όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στις συλλογές τροφίμων δεν μπορείς να αφήσεις ό,τι θα ήθελες…

Δες τι πρέπει να αποφεύγεις, ώστε να είναι σίγουρο πως η προσφορά σου θα πιάσει τόπο:

«Κτυπημένες» κονσέρβες
alfred-kenneally-pduc-xu0urw-unsplash.jpg

Ναι, οι κονσέρβες είναι η πιο ασφαλής επιλογή όταν θέλεις να προσφέρεις τρόφιμα, για ευνόητους λόγους - μακρά διάρκεια και μεγάλη ποικιλία, φρούτα, ψάρια, λαχανικά που διατηρούν τα θρεπτικά τους στοιχεία, αν και σε κονσέρβα. Φροντίζεις όμως να μην υπάρχουν χτυπήματα ή σημάδια σκουριάς στις κονσέρβες γιατί ενδέχεται - σε κάποιες περιπτώσεις - αυτό να είναι σημάδι αλλοίωσης της τροφής με αποτέλεσμα να μένουν εκτός «διαλογής».

 

Γυάλινες συσκευασίες

yulia-khlebnikova-o_o75f28gia-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Yulia Khlebnikova/ Unsplash

Σάλτσες, κομπόστες φρούτων, μαρμελάδες, πίκλες, ελιές, μέλια και άλλα καλά που πωλούνται σε γυάλινα βαζάκια, είναι καλύτερο να τα αποφεύγεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν κατά τη μεταφορά και η προσφορά σου να πάει στράφι. Με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν και τα κέντρα διαλογής που αποφεύγουν να διανείμουν γυάλινες συσκευασίες για λόγους ασφαλείας. Ό,τι γυάλινο έδωσες, μπορεί να μείνει στα αζήτητα…

Προϊόντα ψυγείου
pexels-polina-tankilevitch-4109946.jpg
Φωτογραφία: Polina Tankilevitch/ Pexels

Δεν έχουν όλα τα σημεία συλλογής τροφίμων τη δυνατότητα διαχείρισης προϊόντων που χρειάζονται ψυγείο, όπως τα φρέσκα γαλακτοκομικά (τυριά, γάλατα, βούτυρο), το κρέας, τα αλλαντικά κ.α. Εάν θέλεις να προσφέρεις γάλα, προτίμησε εβαπορέ ή γάλα σε σκόνη. Έχουν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία με το φρέσκο γάλα και σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 

«Οικονομικές» συσκευασίες
Πολλά είδη διαθέτουν κανονική, μεγάλη, και… πιο μεγάλη συσκευασία. Θα σκεφτείς εσύ, πως όσο μεγαλύτερη η ποσότητα, τόσες περισσότερες ανάγκες θα καλύψει. Καλά το σκέφτηκες, αλλά πρακτικά δεν ισχύει. Όταν φτάσει η ώρα της διανομής, τα περισσότερα σημεία δεν έχουν τη δυνατότητα να επανασυσκευάσουν «jumbo» ποσότητες τροφίμων ώστε να διανεμηθούν σε περισσότερες από μια οικογένειες. Προτίμησε τις κανονικές συσκευασίες ή έστω συσκευασίες-προσφορές που περικλείουν ήδη περισσότερα από ένα «έτοιμα» πακέτα τα οποία μπορούν εύκολα να διαχωριστούν και να μοιραστούν.  

Γλυκίσματα

franki-chamaki-zlaxv6iilci-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Franki Chamaki/ Unsplash

Σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, πατατάκια, γιατί όχι, βάλε κάνα-δυο, αλλά μέχρι εκεί. Μην εξαντλείς την προσφορά σου σε λαχταριστά μπισκότα, κρουασάν και σοκολάτες. Το ζητούμενο είναι οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, να μπορούν να βάλουν στο τραπέζι τους τροφές με θρεπτικά συστατικά. Δεν μπορείς να ταΐσεις ένα παιδί που στερείται τα βασικά με μια… γκοφρέτα. 

Αναψυκτικά και ποτά με ζάχαρη
Την ίδια τύχη που μπορεί να έχουν οι δεκαπέντε σοκολάτες που υπέθεσες πως θα χαρίσουν χαμόγελα σε μικρά παιδιά, θα έχουν και τα ανθρακούχα ποτά ή τα αναψυκτικά και οι διάφοροι χυμοί με ζάχαρη, καθώς αυτά που έχουν προτεραιότητα και τελικά επιλέγονται, είναι οι τροφές που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε λοιπόν τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

(Κάποιες) παιδικές τροφές
Στην ίδια κατηγορία απαγορευτικών γυάλινων συσκευασιών βρίσκονται και κάποιες παιδικές τροφές που πωλούνται σε βαζάκια. Τα ίδια  διλήμματα δημιουργούν γενικότερα οι παιδικές τροφές, οπότε καλύτερα να τις αποφεύγεις, καθώς αποτελούν ένα είδος πολύ συγκεκριμένο που καλύπτει διαφορετικές για κάθε παιδί ανάγκες. Επιπλέον, πολλές από τις ειδικές παιδικές τροφές-φόρμουλες έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Να ξέρεις πως, όταν και όπου χρειάζεται, τα περισσότερα σημεία συλλογής αγοράζουν τους συγκεκριμένους τύπους παιδικών τροφών με τις χρηματικές δωρεές που γίνονται και έτσι μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών.

Κοινή λογική:

-Δεν αφήνεις προϊόντα των οποίων τη συσκευασία έχεις ήδη ανοίξει, τρόφιμα που έχει λήξει η αναγραφόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, σπιτικό φαγητό (μην φτιάξεις ένα ταψί παστίτσιο με το σκεπτικό να το προσφέρεις στη συλλογή τροφίμων, μπορείς να το πας η ίδια στην οικογένειας που γνωρίζεις πως έχει ανάγκη), ούτε το φαγητό που σου περίσσεψε από χθες…

Ιδανικά μπορείς να προσφέρεις:
-λάδι
-αλεύρι
-μακαρόνια
-ρύζια
-όσπρια
-κονσέρβες (λαχανικών, φρούτων, ψαριών, σάλτσες)
-γάλα κουτί
-γάλα σε σκόνη
-φρυγανιές, παξιμάδια
-προϊόντα προσωπική φροντίδας και προσωπικής υγιεινής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ