Θεματα

Το δείπνο Χριστουγέννων σε 16 χώρες

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στις τραπεζαρίες του κόσμου

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jed-owen-o4wsmnb6w18-unsplash_1.jpg
Φωτογραφία: Jed Owen/ Unsplash

Γαλοπούλα, ψητή πάπια, αλλά και φρούτα, μπακαλιάρο και θαλασσινά, το δείπνο Χριστουγέννων σε 16 χώρες του κόσμου

Ζεστή σοκολάτα, αρωματισμένο με μπαχαρικά ζεστό κρασί, πανετόνε, πάβλοβα, πουτίγκα, γαλοπούλα, χοιρινό, αλλά και μπακαλιάρος, καλαμάρια, ρεβίθια και φρούτα. Ένα ταξίδι στις τραπεζαρίες του κόσμου την πιο «ζεστή» και οικογενειακή γιορτή της χρονιάς.

Μεγάλη Βρετανία
Η ψητή γαλοπούλα και η χήνα αποτελούν τα δημοφιλέστερα πιάτα στα γιορτινά τραπέζια των βρετανών που συνοδεύονται από πατάτες, λαχανικά και σάλτσα κράνμπερι. Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα δαμάσκηνου με μπράντι, ολοκληρώνει το πλούσιο γεύμα.   

Νέα Ζηλανδία
Ψητή γαλοπούλα, ψητά λαχανικά και σάλτσα κράνμπερι απολαμβάνουν και οι νεοζηλανδοί στο χριστουγεννιάτκο τραπέζι τους, ενώ ένα εναλλακτικό γιορτινό μενού μπορεί να περιλαμβάνει και ψητό χοιρινό ζαμπόν ή αρνί.

Γαλλία
Πλούσια, εκλεπτυσμένα πιάτα στολίζουν το γιορτινό τραπέζι στη Γαλλία, από το οποίο δεν λείπει το φουα γκρα, τα στρείδια, ο καπνιστός σολομός, ο αστακός, η ψητή πάπια, η χήνα ή η γαλοπούλα με κάστανα. Το «La Buche de Noel», ο παραδοσιακός κορμός με σοκολάτα, σερβίρεται στο τέλος, ενώ η σαμπάνια ρέει άφθονη. 

Αυστραλία
Τα Χριστούγεννα μυρίζουν θαλασσινά στο μπάρμπεκιου στην Αυστραλία των… υψηλών θερμοκρασιών. Και για επιδόρπιο, πάβλοβα, το τραγανό εξωτερικά και μαλακό κι αφράτο εσωτερικά γλυκό που γαρνίρεται συνήθως με φρούτα και σαντιγί. Παρόλο που το «ρώσικο» όνομά του παραπέμπει στη χορεύτρια Άννα Πάβλοβα (οι απόψεις διίστανται ως προς την καταγωγή του), η πάβλοβα στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αυστραλών και νεοζηλανδών, ομοίως.  

Δανία
Η παράδοση σε Δανία, αλλά και Αυστρία, θέλει ψητό χοιρινό, πάπια ή χήνα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που συνοδεύονται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και ζωμό βοδινού. Για επιδόρπιο οι Δανοί σερβίρουν το Risalamande, μια πουτίγκα ρυζιού με χτυπημένη κρέμα και αμύγδαλα και γαρνιρισμένη με γλυκό κεράσι.

Ονδούρα
Στην Ονδούρα και τις Φιλιππίνες, το κύριο πιάτο των Χριστουγέννων είναι το ψητό χοιρινό. Το δείπνο συνοδεύεται συνήθως από «Tsokolate», ζεστή σοκολάτα φτιαγμένη από αυθεντικούς κόκκους κακάο από τις «πλούσιες» ντόπιες καλλιέργειες.   

Φινλανδία
Η Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά στο τραπέζι Φινλανδών και Σουηδών είναι το χοιρομέρι. Το συνοδεύουν με ζεστό κρασί αρωματισμένο με μπαχαρικά.

Ολλανδία
Ψητή πάπια, λαγός, φασιανός ή χοιρινό ζαμπόν, αλλά και roast beef, ψάρια και γαρίδες, είναι μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων στην Ολλανδία. Συνδυάζονται με ποικιλίες λαχανικών, γευστικές σάλτσες και φρούτα.

Νορβηγία
Η χριστουγεννιάτικη γαστριμαργική παράδοση στη Νορβηγία θέλει κοιλιά από χοιρινό και αρνίσια παϊδάκια, που συνοδεύονται με «glogg», το ζεστό αρωματισμένο με μπαχαρικά κρασί μέσα στο οποίο μουλιάζουν φρούτα και καρύδια. 

Καναδάς
Αναπόσπαστη παραδοσιακή «γεύση» Χριστουγέννων σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες, το «eggnog», ένα ποτό με βάση τα αυγά και το γάλα που φτιάχνουν συνήθως με ρούμι. 

Μεξικό
Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το «tamales» είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών (βραστών ή στον ατμό). Οι πίτες τυλίγονται σε μπανανόφυλλα ή φύλλα καλαμποκιού που πετιούνται πριν φαγωθούν.

Πορτογαλία
Οι οικογένειες στην Πορτογαλία μαζεύονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τρώνε «bacalhau» (μπακαλιάρος) που συνοδεύουν με βραστά λαχανικά, πατάτες, αυγά, ρεβίθια, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπόλικο ελαιόλαδο. 

Ιταλία
Και για τους ιταλούς, Χριστούγεννα σημαίνουν γεύσεις από τη θάλασσα. Μπακαλιάρος, μύδια, καλαμάρια, σαρδέλες και χέλια έχουν την τιμητική τους στο εορταστικό σπιτικό «μενού», χωρίς να λείπει και το αρνάκι. Για επιδόρπιο σερβίρεται το παραδοσιακό πανετόνε, το «ψωμένιο» κέικ που περιέχει συνήθως σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα. 

Τσεχία
Ο κυπρίνος, αυτό το μεγάλο ψάρι του γλυκού νερού, είναι το αγαπημένο «κυρίως» στο γιορτινό τραπέζι στην Τσεχία που σερβίρουν συνήθως τηγανητό. Αλλά και σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - όπως στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία - την παραμονή των Χριστουγέννων το τραπέζι διέπει μια «βετζετέριαν» διάθεση με 12 μη-κρεατοφαγικά πιάτα.

Ουγγαρία
Το γιορτινό τραπέζι στρώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων στην Ουγγαρία και αναδεικνύει μια ποικιλία γεύσεων από τηγανητά ψάρια και ψαρόσουπα, μέχρι γαλοπούλα, γεμιστό λάχανο, γλυκά με τζίντζερ αλλά και «beigli», το παραδοσιακό γεμιστό γλυκό με παπαρουνόσπορο ή κάστανα.

Πολωνία
Άφθονο κρασί και ψάρια κυριαρχούν στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων στην Πολωνία. Πιστοί στις παλιές καθολικές παραδόσεις, οι Πολωνοί αποφεύγουν το κρέας και εμπλουτίζουν το μενού τους με 12 (όσοι και οι Απόστολοι του Ιησού) χορτοφαγικά πιάτα, ανάμεσά τους, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα pierogi (είδος ζυμαρικών), το μπορς και το κέικ παπαρούνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ