Visual Browsing
Τηγανιτό αυγό

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό;

Το τέλειο τηγανιτό αυγό θέλει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φωτογραφία: Bon Vivant/ Unsplash
Πώς να τηγανίσεις σωστά ένα αυγό

Το αυγό είναι μια από αυτές τις σπάνιες τροφές που μπορούν κάλλιστα να πρωταγωνιστήσουν σε οποιοδήποτε καθημερινό πιάτο και σε κάθε είδος διατροφής, από paleo μέχρι vegan. Προσφέροντας 9 σημαντικά αμινοξέα και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης - στην ουσία είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης- το αυγό κυριαρχεί με το σπαθί του στη διατροφική ρουτίνα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Τηγανιτό αυγό με μπέικον
Φωτογραφία: freestocks/ Unsplash

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό, και ο κλασικότερος ίσως, είναι να το τηγανίσεις. Αν, εντελώς μηχανικά, ρίξεις μια κουταλιά βούτυρο στο τηγάνι, να ξέρεις πως αυτός ο τρόπος δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος. Θα σου προτείνω έναν άλλο: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Και πριν αντιδράσεις με επιχειρήματα τύπου «το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τηγάνισμα», «οξειδώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες», «γίνεται καρκινογόνο» ή κάτι άλλο εξίσου δυσοίωνο, θα σου πω ότι:

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε που περιέχει σε υπερποσότητες το ελαιόλαδο το καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις προκαταλήψεις σου, έρευνες έχουν δείξει πως το εξαιρετικό αυτό μεσογειακό υλικό θα αντέξει έως και 15 τηγανίσματα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αντίσταση στην οξειδωτική αλλοίωση σε σύγκριση με άλλα λάδια που θεωρείς περισσότερο κατάλληλα για τηγάνισμα. Όσο για το  πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, το τηγάνισμα ενός αυγού δεν θα θέσει το ελαιόλαδο σε τέτοιες δοκιμασίες. Δεν θα προλάβει να φτάσει στις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες ώστε να  καταστραφεί και να επιβαρύνει την υγεία σου.

Σχετικα
Τι τρώμε, αλλά κυρίως τι ζούμε!
Τι τρώμε, αλλά κυρίως τι ζούμε!

Τηγανιτό αυγό
Φωτογραφία: Giordano Rossoni/ Unsplash

Πώς να τηγανίσεις λοιπόν το αυγό σου σε ελαιόλαδο

Αρχικά, φροντίζεις τα αυγά να μην είναι παγωμένα. Αν τα είχες στο ψυγείο, να τα βγάλεις λίγα λεπτά νωρίτερα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το ελαιόλαδο ζεσταίνεται σχεδόν αμέσως (θα χρειαστεί περίπου 30 δευτερόλεπτα), να είσαι έτοιμη να τα ρίξεις αμέσως στο τηγάνι. Θα τα ακούσεις να τσιτσιρίζουν στο λάδι. Μην απομακρυνθείς από το τηγάνι, γίνονται πολύ γρήγορα.

Επειδή το ελαιόλαδο έχει διαφορετικά λιπαρά από το βούτυρο, θα δεις πως το ασπράδι του αυγού θα γίνει αμέσως τραγανό στις άκρες αλλά ο κρόκος θα παραμείνει ρευστός και ζουμερός. Ποτέ ξανά σφικτός κρόκος! Τηγανητό αυγό χωρίς να σπάει και να τρέχει λαχταριστός ο κρόκος, να βουτήξεις το κάτι τις σου μέσα, δεν γίνεται.

Σχετικα
«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη
«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη

Τηγανιτό αυγό πάνω σε ψωμάκι
Φωτογραφία: Ben Kolde/ Unsplash

Εκτός από το αξεπέραστο παρουσιαστικό και υφή, η γεύση των αυγών που έχουν τηγανιστεί σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις.
Τη γεύση του καλού, ποιοτικού ελαιολάδου, σε καμία περίπτωση δεν τη λες ουδέτερη, κάτι που προσθέτει από μόνο του πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με το βούτυρο που αφήνει μια «ιδέα» γάλακτος, αυτό το ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο, θα λειτουργήσει ως ο τέλειος καμβάς πάνω στον οποίο θα προσθέσεις, εκτός από αλάτι και πιπέρι και οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό σου μυρίσει και θα απολαύσεις, το τέλειο τηγανιτό αυγό.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5