Θεματα

Ξηρός μπακαλιάρος μπιάνκο και η λίμνη Garda

Ελεύθερες πολιορκημένες #7

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
Συνταγή για ξηρό μπακαλιάρο μπιάνκο

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τη συνταγή για ξηρό μπακαλιάρο μπιάνκο

Τι να σας πω; Σιχάθηκα και τις μαγειρικές και τις σειρές στο Netflix και να τακτοποιώ τα συρτάρια και όλα… Θέλω να τρώω μόνο μακαρόνια, πατάτες, βούτυρα και camembert. Στο τέλος θα με βγάλουν με γερανό από εδώ μέσα!

Τέλος πάντων. Την παρακάτω συνταγή σας την είχα έτοιμη για την Κυριακή των Βαΐων που καταλύεται το ψάρι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Αγίου Θεόδωρου του Στουδίτη (759 - 826), επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Με τα αρνιά όμως και τις μαγειρίτσες δεν πρόλαβα και επειδή είναι μια συνταγή για όλο τον χρόνο δοκιμάστε την. Στα συν προσθέστε και το ότι δεν κάνεις και το σπίτι σου ψησταριά από την τσίκνα, να μαζεύουν υπογραφές από την πολυκατοικία να σε πετάξου έξω!

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
Ξαρμυρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου

Είναι πολύ νόστιμη!

Υλικά

  • 1 κιλό περίπου φιλέτα βακαλάου ξαρμυρισμένα
  • 750γρ.  πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ. γλ. κόκκοι πιπεριού

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
4 Τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με το δέρμα από την κάτω πλευρά και πάνω από τις πατάτες

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα  βαθύ τηγάνι ή wok, τις πατάτες, τη μία σκελίδα σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό να τις καλύπτει.
  2. Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
  3. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν έχουν γίνει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τις πατάτες.
  4. Τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με το δέρμα από την κάτω πλευρά (βγάζει κόλλα που βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας).
  5. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15 λεπτά.
  6. Αναμιγνύουμε το χυμό του λεμονιού με το σκόρδο και περιχύνουμε το φαγητό.
  7. Κουνάμε περιμετρικά το τηγάνι, με προσοχή, έτσι ώστε να μην διαλυθούν τα φιλέτα του ψαριού, για να πάει παντού το μίγμα του λεμονιού με το σκόρδο.
  8. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
  9. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί στην (σβησμένη) εστία για 5 λεπτά

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
Το μείγμα από χυμό λεμονιού και σκόρδο με το οποίο θα περιχύσουμε το φαγητό

Το ίδιο ακριβώς, είναι εξαιρετικό με φιλέτα σφυρίδας, ή οποιουδήποτε λευκού ψαριού με σφιχτό κρέας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αλατίσετε τα φιλέτα του ψαριού στο στάδιο 4 αφού τα τοποθετήσετε στο τηγάνι και να συνεχίσετε κανονικά τη διαδικασία μαγειρέματος ανεβάζοντας, εάν είναι χοντρά, τον χρόνο βρασμού στα 20 λεπτά.

Την έχω κάνει βέβαια και με ψαροκεφαλή σφυρίδας! Πεντανόστιμη, αλλά είναι για τους πολύ σκληροπυρηνικούς…

Το κερασάκι όμως στην τούρτα της παρασκευής του μπιάνκο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή, που την έφαγα όμως, δεν δοκίμασα να την κάνω, μια βροχερή Άνοιξη, στο ειδυλλιακό Salò: Την παλιά πρωτεύουσα της «Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας» (1943-1945) του Μουσολίνι – κράτους μαριονέτα των ναζί στην λίμνη Garda στην Λομβαρδία:

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
Το ειδυλλιακό Salò

Καθισμένοι πάνω στη λίμνη και πίνοντας chiaretto, το απαλό ροζέ κρασί της περιοχής, την ώρα που ο ήλιος έδυε στα βουνά πίσω μας, δοκιμάσαμε το ίδιο σχεδόν φαγητό, μόνο που στις πατάτες είχαν προσθέσει και φέτες από καρδιές αγκινάρας μισό-μισό και λίγο ξύσμα από λεμόνι. Θεσπέσια γεύση!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ