Visual Browsing
Γαύρος με δύο τρόπους

Γαύρος με δύο τρόπους

Ελεύθερες Πολιορκημένες #3
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του

Δεν το είχα ξαναδεί τόσο μεγάλο γαύρο! Σε μέγεθος, ας πούμε, μεγάλης σαρδέλας μετά συγχωρήσεως. Στη Βαρβάκειο όλα αυτά, στην ψαραγορά, που τα πιο πολλά ψαράδικα είναι ανοιχτά, οι τιμές έχουν λιγάκι πέσει και ο κόσμος λιγοστός. Κυκλοφορεί και ψωνίζει κανείς εύκολα, διατηρώντας τις αποστάσεις του κ.Τσιόδρα. 

Γαύρος μαγειρεμένος με δύο τρόπους
Γαύρος από τη Βαρβάκειο Αγορά

Δεν ξέρω αν στο Νο2 του SMS, στις προμήθειες δηλαδή, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Βαρβάκειο, που αν μη τι άλλο είναι το στομάχι της πόλης. Κανονικά θα έπρεπε και για όσους δεν μένουν σε κοντινή απόσταση. Αν μη τι άλλο η ατμόσφαιρα της αγοράς εξακολουθεί να είναι κάπως χαρούμενη και θα ξεδώσετε για λίγο από τη μαυρίλα των ημερών…

Αγόρασα αμέσως ένα κιλό προς 2 ευρώ και επιστρέφοντας, τον μαγείρεψα με δύο τρόπους:

Σχετικα
Fish Market: Ένα oyster-sushi-fish bar που θα λατρέψετε
Fish Market: Ένα oyster-sushi-fish bar που θα λατρέψετε

Τρόπος Νο1

Γαύρος μελίπαστος

Υλικά

  • ½ κιλό  Μεγάλο γαύρο
  • 2  Σκελίδες σκόρδο
  • Ρίγανη
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Σχετικα
3 αθηναϊκά pasta bars για να γιορτάσεις τη μέρα της μακαρονάδας
3 αθηναϊκά pasta bars για να γιορτάσεις τη μέρα της μακαρονάδας

Για το σερβίρισμα:

  • Μαύρο φρυγανισμένο ψωμί
  • Cream cheese light ή αλμυρό βούτυρο ή σάλτσα μουστάρδας*
  • Ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο, αφαιρώντας πρώτα το κεφάλι και τα εντόσθια
  2. Τον στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  3. Πασπαλίζουμε ελαφρά με χοντρό αλάτι μια κάπως βαθιά πιατέλα
  4. Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα του γαύρου
  5. Πασπαλίζουμε πάλι ελαφρά με χοντρό αλάτι
  6. Το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη
  7. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες
  8. Βγάζουμε τα φιλέτα από την πιατέλα και τα στεγνώνουμε πάλι καλά
  9. Τα βάζουμε σε ένα δοχείο στου οποίου τον πάτο ψιλοκόβουμε το σκόρδο
  10. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, κόκκους πιπέρι και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο
  11. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 24 ώρες
  12. Τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, είτε με cream cheese, είτε με αλμυρό βούτυρο, είτε με σάλτσα μουστάρδας*
  13. Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει
Πασπαλίζουμε τον γαύρο ελαφρά με χοντρό αλάτι και τον βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα

Σάλτσα μουστάρδας*

  • 60γρ.  Μουστάρδα Dijon
  • κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα σκόνη
  • 40γρ.  ζάχαρη
  • 30ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 5  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένος άνηθος   

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά

Τρόπος Νο2

Γαύρος σαγανάκι

Υλικά

  • 1/2 κιλό Γαύρος
  • Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Ποτηράκι λευκό κρασί
  • Κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • Κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι και μαγειρεύει

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια
  2. Σοτάρουμε το σκόρδο με την κάπαρη
  3. Σβήνουμε με το κρασί
  4. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον γαύρο, τον μισό μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
  5. Το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει
  6. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5