Θεματα

La pasteria

Απλά πιάτα με διάσημη υπογραφή

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 248
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taste-police-la-pasteria.jpg

Τα ιταλικά εστιατόρια La Pasteria τοποθετούν στο τιμόνι τον Ettore Botrini.

Σαν συνέχεια της γενικότερης τάσης η οποία θέλει διάσημους designers να υπογράφουν σειρές ρούχων που προορίζονται για το ευρύ κοινό (όλη η Αθήνα περιμένει διαρκώς την ανοιξιάτικη κολεξιόν του Matthew Williamson για τα H&M), έτσι και η γαστρονομία κάνει τη μεγάλη στροφή και βάζει διάσημους και βραβευμένους σεφ (που μέχρι τώρα λίγοι τυχεροί και έναντι ακριβού αντιτίμου μπορούσαν να γευθούν) να υπογράφουν πιάτα απλά και καθημερινά που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και έχουν τιμές προσιτές. Τα αγαπημένα λοιπόν ιταλικά εστιατόρια La Pasteria, που ταΐζουν καθημερινά τους Αθηναίους μεσημέρι - βράδυ με σπιτική, αυθεντική, ανεπιτήδευτη ιταλική κουζίνα, κάνουν την πρωτοπορία και τοποθετούν στο τιμόνι τον Ettore Botrini, ένα σεφ διάσημο και χιλιοβραβευμένο, ένα σεφ που μέχρι τώρα είχαμε συνδέσει με πρωτοποριακές και ανατρεπτικές προτάσεις. Φυσικά κρατούν το στιλ και την ατμόσφαιρα (αυτή την καθησυχαστική απλότητα και την εικόνα της γνήσιας ιταλικής τρατορίας) και διατηρούν στους καταλόγους τους όλα εκείνα τα πιάτα που χάρισαν φανατικούς πελάτες. Προσθέτουν τη γευστική επιμέλεια του διάσημου σεφ, ο οποίος εκφράζει την ιταλική πλευρά της οικογένειάς του, ανασύρει μνήμες της παιδικής του ηλικίας και μπαίνει στη πρόκληση –αυτός ο ανατρεπτικός– να ακολουθήσει τη λογική μιας κουζίνας απλής, που ταυτόχρονα όμως είναι και απολαυστική και γνήσια, όπως η αληθινή ιταλική κουζίνα. Λέει ο ίδιος: «Μα… να μυθοποιήσουμε κάτι τόσο απλό όσο το φαγητό;», κι εκεί είναι που τον εκτιμώ βαθιά μια και αυτή η μικρή προτασούλα αποτυπώνει και τη δική μου φιλοσοφία. Από τις 15 Μαρτίου, λοιπόν, σε όλα τα La Pasteria μπορεί κανείς να δοκιμάσει το άγγιγμα του Ιταλού σεφ, εμείς σαν «ειδικοί» τα γευτήκαμε πρώτοι την περασμένη βδομάδα. Στο εστιατόριο του Χαλανδρίου, μέσα στη γνωστή ζεστή σπιτική ατμόσφαιρα, με τα καρό τραπεζομάντιλα και την ανοιχτή κουζίνα που σε αφήνει να γευτείς πρώτα με τα μάτια. Από τα παλιά και αγαπημένα ξεχωρίσαμε την ανανεωμένη pesto με κουκουνάρι, βασιλικό, ρόκα και παρμεζάνα. Την πεντανόστιμη ναπολιτάνα, σήμα κατατεθέν που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από κανένα ιταλικό που σέβεται τον ευατό του. Δοκιμάσαμε ακόμη –από τα καινούργια πιάτα του Ettore Botrini– λαζάνια στο φούρνο με μανιτάρια, ντοματούλα και κιμά, πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς όσο και ιταλικής μαμαδίσιας απλότητας, και πένες με ψιλοκομμένο φιλέτο χοιρινού με λαχανικά, κρέμα γάλακτος και τρούφα – επίσης πολύ καλό. Ακολούθησε κι ένα πιάτο «τριλογία», έτσι, για να δοκιμάσουμε και τα κρεατικά – κοτόπουλο με σκόρδο, μυρωδικά, κρέμα γάλακτος και λευκό κρασί, ιταλική tagliata σε φιλετάκια με ρόκα, παρμεζάνα, balsamico και maccinata pomodoro, δηλαδή το αυθεντικό ιταλικό μπιφτέκι με ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα. Αυτό το τελευταίο με ενθουσίασε, έδωσα στο διπλανό μου την entrecote, εξασφάλισα και το δικό του μπιφτέκι! Κλείσαμε με γλυκά, όλα τους με μια γεύση σπιτική, το τιραμισού έκλεψε τη παράσταση κι απέσπασε επευφημίες και γερές κουταλιές απ’ όλους μας.

LA PASTERIA, ανοιχτά καθημερινά, και Κυριακή, έως 1.30 π.μ., Παρασκευή & Σάββατο έως 2.00 π.μ.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ