1821 Digital Gallery
Τα τρομερά αλλαντικά του Οικονομάκου

Τα τρομερά αλλαντικά του Οικονομάκου

Το μικρό κατάστημα της Καλαμάτας με τη μεγάλη ιστορία

Στην οδό Ιθώμης 12, σ’ ένα ήσυχο στενό δρομάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην πράσινη, ξύλινη, καλόγουστη επιγραφή του, πάνω από την είσοδο, η περιγραφή είναι σαφής: «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκου. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας». Πριν μπεις στο μαγαζί εκατέρωθεν της εισόδου, δεξιά και αριστερά, δυο ανακλινόμενα τραπέζια-πατέντα, που καλύπτουν το μισό στενό πεζοδρόμιο, μας πείθουν ότι κάτι πονηρό γίνεται εκεί. Δεν πέρασε χρόνος πολύς και το τραπέζι άνοιξε και ακούμπησαν εκεί οι πρώτοι μεζέδες, σκέτος πειρασμός...Όχι για χόρταση αλλά για δειγματισμό, μας εξηγούν.

Κόσμος άρχισε να μπαινοβγαίνει, ντόπιοι για να πάρουν το παστό της βδομάδας, Καλαματιανοί εν Αθήναις ή Αθηναίοι επισκέπτες να πάρουν 8-9 κιλά παστό για να το χαίρονται όσο τους τραβήξει. Άλλωστε πού θα βρουν καλύτερο; Το παστό αλλά και τα λουκάνικα με πορτοκάλι, τα δοκιμάσαμε και ήταν τρυφερότατα και πεντανόστιμα. Οι μεζέδες συνοδεύτηκαν με σφέλα, λίγα τουρσιά σε κάτι όμορφα κεραμικά δοχεία, που έχουν όμως σ’ ένα καρτελάκι την προτροπή: «Παρακαλώ μην σερβίρετε μόνοι σας, για λόγους υγιεινής».

Καθίσαμε στο γραφείο του κυρίου Πέτρου Οικονομάκου, που βρισκόταν πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης. Πιάσαμε κουβέντα και τσιμπολογούσαμε. Ο κυρ-Πέτρος μπρος την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σ’ένα tab μας δείχνει video και φωτογραφίες από σεφ και δημοσιογράφους που παρέλασαν από το μαγαζί (Ηλίας Μαμαλάκης, Βέφα Αλεξιάδη, Γαστρονόμος, Βήμα Gourmet κλπ), στο άλλο tab φτιάχνει μουσικές, Εντιφ Πιάφ και Φρανκ Σινάτρα, με το άλλο tab εκδίδει τιμολόγια και δελτία αποστολής προϊόντων που βγαίνουν από το μαγαζί, και το τελευταίο tab ψάχνει να βρει στις λογιστικές καρτέλες για ένα υπόλοιπο πελάτη! Σουρεαλισμός! (Εγώ με τα τρία tab χάνομαι).

Σχετικα
Τα γλυκά που θα θυμόμαστε για πάντα
Τα γλυκά που θα θυμόμαστε για πάντα

Παράλληλα με τα tab του, o κυρ Πέτρος μας λέει την ιστορία της οικογενείας του, που ξεκινάει από την Τουρκοκρατία:

«Ο Νιόνιος Οικονομάκος, εκ των ιδρυτών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών λειτούργησε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα. Κάποια χρόνια αργότερα τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιος του Γιώργος γνωστός ως "Γαλάνης", ο οποίος επί χρόνια λειτούργησε την επιχείρηση στα παλιά κρεοπωλεία της πλατείας Όθωνος που κατεδαφίστηκαν στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής. Σταδιακά στην επιχείρηση μπήκα εγώ με τον αδελφό μου Νιόνιο διατηρώντας πάντα την ποιότητα των προϊόντων τους. Το 1995 δημιουργώ το εργαστήρι αλλαντικών που στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας, ενώ κεντρικό σημείο πώλησης των προϊόντων παραμένει το κατάστημα μας εδώ στο Ιστορικό Κέντρο». Περισσότερα.

Σχετικα
Άκου Sting πίνοντας υπέροχα κρασιά από το κτήμα του στην Τοσκάνη
Άκου Sting πίνοντας υπέροχα κρασιά από το κτήμα του στην Τοσκάνη

image

*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τις τραβηχτές πίτες Μάνης διαβάστε εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5