Θεματα

Σαλατούρι, ο λαϊκός, λιμπιστικός μεζές που θα φας στην Πάρο

Ψαράδες, αυτοί οι αυτοδίδακτοι, υπέροχοι μάγειρες!

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
paros-anoigma.jpg

Το σαλατούρι είναι ένα έδεσμα που συνηθίζεται στις Κυκλάδες και παρασκευάζεται από το ψαχνό του σαλαχιού (ρίνα στις Κυκλάδες ή ράζα στο Ιόνιο), ενός μεγάλου ψαριού του βυθού, γνωστού για το οριζόντιο επίπεδο σώμα του και τα μεγάλα πτερύγιά του.

Το σαλάχι δεν μαγειρεύεται αλλά σύμφωνα με έναν φίλο μου Παριανό ψαροταβερνιάρη «από τα δύστροπα ψάρια βγαίνουν οι καλύτεροι μεζέδες». Απλώς όταν τα σαλάχια πιάνονταν στα δίχτυα ή στις τράτες, αντί να τα πετάξουν, έσχιζαν το σκληρό τους δέρμα, το αφαιρούσαν και έβραζαν το ξεκοκαλισμένο κρέας. Κι από αυτό το ανυπόληπτο γαστρονομικά ψάρι προέκυψε το σαλατούρι, ένας λιμπιστικός, λαικός μεζές.

Ως προς την παρασκευή του σαλατουριού, το ψάρι παίρνει μια βράση και όταν κρυώσει, μαδιέται και αποχωρίζεται από τα μαλακά κόκαλα. Κατόπιν αναμειγνύεται το ψαχνό με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, άνηθο, πιπεριά, τρίμμα από λεμόνι, και τέλος προστίθεται το λαδολέμονο και το αλατοπίπερο. Αφήνεται στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβιριστεί και φυσικά το σαλατούρι συνοδεύεται με παριανή σούμα. Περισσότερα.

*Για τα μονοπάτια στην Πάρο διαβάστε εδώ.

**Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάστε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ