1821 Digital Gallery
Το κουτούκι της Ελένης στην Τήνο

Το κουτούκι της Ελένης στην Τήνο

Με τη γεύση των παλιών μαγέρικων θα σου θυμίσει την κουζίνα των παιδικών σου χρόνων

Σ’ ένα οινομαγειρείο του 1812 γεμάτο αναμνήσεις ήλθε το 1995 η Ελένη Θεοδώρου, -Τηνιακή στην καταγωγή- από την Αθήνα στην Τήνο με την οικογένειά της για να φτιάξει τη φωλιά της.

Αυτό το κουτούκι, που κάποτε ήταν στέκι φαγητού και έμπνευσης περιηγητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, που τη δεκαετία του 60-70 ήταν πατσατζίδικο, ένα μαγαζί με ιστορία και αναμνήσεις – που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες στον τοίχο από παρέες που την εποχή του Μεσοπόλεμου έπιναν το κρασάκι τους ή από φιγούρες γερόντων με τραγιασκάκια που κρατούν καλαθάκια με ντόπια υλικά -, εδώ λοιπόν έστησε το Κουτούκι της Ελένης, έναν χώρο μαγικό!

Το μαγαζί, δύο μακρόστενα δωμάτια που ενώνονται αναμεταξύ τους με μια καμάρα, οι τοίχοι από τηνιακή πέτρα με τις εσωτερικές παραθύρες, ιστορικές μαρτυρίες και αντικείμενα (πιπεριές και μπαχαρικά, κουτάλες και κατσαρολικά κρεμασμένα από το ταβάνι, μουσικά όργανα και πυροφάνια) με το προσωπικό γούστο της Ελένης δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Κι ανάμεσά τους, εδώ και 20 χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι (πάντα εκτιμώ ιδιαιτέρως τα μαγαζιά που δεν απευθύνονται μόνο στους τουρίστες του καλοκαιριού) η Ελένη με το χαμόγελο πάντα στα χείλη να εξυπηρετήσει και να μοιραστεί τις εμπειρίες της.

Σχετικα
Αναζητώντας την εικόνα: Η τηνιακή μαρμαροτεχνία στον 21ο αιώνα
Αναζητώντας την εικόνα: Η τηνιακή μαρμαροτεχνία στον 21ο αιώνα

Αλλά και στο κατηφορικό σοκάκι μπροστά στο μαγαζί της το περιβάλλον είναι πανέμορφο χάρη στις ορτανσίες και τα λουλούδια που στολίζουν τα πεζούλια και τις γωνιές.

Από μεζέδες και φαγητά σερβίρονται αυτά που θυμίζουν την κουζίνα της επαρχίας, την κουζίνα των παιδικών μας χρόνων, τις γεύσεις των παλιών μαγέρικων. Λαχανοντολμάδες (η Ελένη περηφανεύεται για αυτούς), κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά. Δεν λείπουν βέβαια και οι ντόπιες συνταγές με τις μαραθοτηγανίτες, τις τηγανητές λιαστές ντομάτες, τις αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), την αγκιναρόπιτα, τις λαδερές αγκινάρες (κλασική γεύση να γλείφεις τα δάχτυλά σου!), φρουτάλιες, τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι, λουκάνικο ντόπιο, μελιτζάνα γεμιστή, και ντόπια τυράκια. Αν βοηθήσει ο καιρός, σερβίρονται μπαρμπουνάκια ή ό,τι άλλο θαλασσινό προκύψει. Ο ιστορικός πατσάς και η ψαρόσουπα παραμένουν τα εμβληματικά σπεσιαλιτέ του καταστήματος! Περισσότερα.

Σχετικα
Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του
Γιαννούλης Χαλεπάς. Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του

*Για την αγκινάρα Τήνου διαβάστε εδώ.

**Για τα τσιμπητά και άλλα γλυκά της Τήνου διαβάστε εδώ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5