1821 Digital Gallery
15 «αλήθειες» που καταρρίπτονται στην κουζίνα

15 «αλήθειες» που καταρρίπτονται στην κουζίνα

Τα ακούς παντού και κάποια είναι βαθιά ριζωμένα μέσα σου. Πόσα από αυτά όμως ισχύουν; 

Το αλκοόλ εξατμίζεται με το μαγείρεμα

Στα φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα, το περισσότερο αλκοόλ μένει στο φαγητό

Πράγματι, σε φαγητά που απαιτούν πολύ χρόνο στην κατσαρόλα, μέρος του αλκοόλ μειώνεται κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, σε εκείνα που ετοιμάζονται σχετικά γρήγορα, όπως μια σάλτσα, το περισσότερο αλκοόλ μένει στο φαγητό.

Το μαρινάρισμα κάνει το κρέας πιο «τρυφερό»

Σχετικα
Zuka Athens: Πανασιατική κουζίνα και ατμόσφαιρα party στο κέντρο
Zuka Athens: Πανασιατική κουζίνα και ατμόσφαιρα party στο κέντρο

Αν το κρέας είναι σκληρό, θα παραμείνει σκληρό παρότι έχει μαριναριστεί.

Οι μαρινάδες μπορεί να νοστιμίζουν το κρέας, αλλά ελάχιστα εισχωρούν σε αυτό. Αν το κρέας είναι σκληρό, θα παραμείνει σκληρό παρότι έχει μαριναριστεί.

Το λάδι θα κάνει τα μακαρόνια να μην κολλάνε

Σχετικα
Ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη στο «Italy on Stage»
Ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη στο «Italy on Stage»

Προσθέτοντας λάδι στα μακαρόνια τα κάνουμε να γλιστράνε, με αποτέλεσμα να μην δένει πάνω τους η σάλτσα.

Έτσι τα μαγείρευε η γιαγιά. Προσθέτοντας όμως λάδι στα μακαρόνια τα κάνουμε να γλιστράνε, με αποτέλεσμα να μην δένει πάνω τους η σάλτσα.

Το αλάτι στο νερό το κάνει να βράσει πιο γρήγορα

Το αλάτι στο νερό που βράζει, δεν επισπεύδει το χρόνο βρασμού

Συνηθίζουμε να ρίχνουμε αλάτι στο νερό που βράζει για τα μακαρόνια. Σίγουρα τους δίνει γεύση όμως δεν επισπεύδει το χρόνο βρασμού. Αντίθετα, μειώνει τη θερμοκρασία βρασμού, γι’ αυτό όταν ο χρόνος σας «πιέζει» μην το κάνετε.

Τα γαλακτοκομικά μας κάνουν κακό

Τα γαλακτομικά δεν μας κάνουν κακό

Κατηγορούνται για την πληθώρα των θερμίδων που περιέχουν. Κακό όμως δεν κάνουν και πρέπει να τα τρώμε για το ασβέστιο και τις βιταμίνες που περιέχουν.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα από τα κατεψυγμένα

Τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις κοπούν

Αρκετοί υποστηρίζουν πως τα φρέσκα λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κατεψυγμένη εκδοχή τους. Αυτό δεν ισχύει. Τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις κοπούν. Αυτά που βρίσκονται δηλαδή στο μανάβη έχουν ήδη χάσει μέρος των συστατικών τους. Αντίθετα, εκείνα που καταψύχονται αμέσως μόλις μαζευτούν, διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, άρα και πιο ωφέλιμα.  

Το φαγητό αργά το βράδυ μας παχαίνει

Το να τρώμε αργά το βράδυ δεν μας παχαίνει.

Το να τρώμε αργά το βράδυ δεν μας παχαίνει. Ο λόγος που πρέπει να το αποφεύγουμε είναι για να κοιμόμαστε με όσο το δυνατόν πιο «ελαφρύ» στομάχι. Κατά τα άλλα, τις ίδιες θερμίδες που έχουν τρία κομμάτια πίτσα στις 3 το μεσημέρι, τις ίδιες θα έχουν και στις 3 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών

Με όποιον τρόπο και να μαγειρέψεις ένα τρόφιμο, θα χάσει μέρος των θρεπτικών του συστατικών.

Με όποιον τρόπο και να μαγειρέψεις ένα τρόφιμο, θα χάσει μέρος των θρεπτικών του συστατικών. Ο φούρνος μικροκυμάτων όμως, επειδή χρησιμοποιεί λιγότερη θερμότητα και λιγότερο χρόνο, τα φαγητά που ψήνουμε εκεί μπορεί τελικά να διατηρούν περισσότερα από τα ωφέλιμα συστατικά τους από ότι αν τα μαγειρεύαμε με διαφορετικό τρόπο.

Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείς κοφτερά μαχαίρια στην κουζίνα

Τα καλά ακονισμένα μαχαίρια απαιτούν λιγότερη πίεση και προσπάθεια για να κόψουν κάτι

Μα κινδυνεύετε περισσότερο από μαχαίρια που δεν κόβουν. Τα καλά ακονισμένα μαχαίρια απαιτούν λιγότερη πίεση και προσπάθεια για να κόψουν κάτι, έτσι είναι απίθανο να σας συμβεί κάποιο ατύχημα. Αντίθετα, μαχαίρια που δεν κόβουν και χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο, είναι πολύ πιο επικίνδυνα αφού μπορεί να γλιστρήσουν από το χέρι σας και να σας τραυματίσουν.

Φυλάσσοντας το ψωμί στην κατάψυξη το διατηρούμε φρέσκο για περισσότερο χρόνο

Το ψωμί πρέπει να αποθηκεύεται μέσα σε μια πετσέτα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πολλοί το πιστεύουν και πολλοί το κάνουν, το έκαναν και οι παλαιότεροι. Στην πραγματικότητα όμως, όχι μόνο δεν διατηρείται περισσότερο, αλλά μπαγιατεύει και πιο γρήγορα αφού απορροφά υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες κρυσταλλοποιούν το άμυλο που περιέχει. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί περισσότερες μέρες, είναι προτιμότερο να το τυλίξετε σε μια πετσέτα και να το κρατήσετε αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρέπει να πλένουμε πάντα το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε

Το κοτόπουλο δεν πρέπει να το πλένουμε ποτέ

Οι γιαγιάδες μας μπορεί να το συνήθιζαν, όμως το κοτόπουλο δεν πρέπει να το πλένουμε ποτέ. Όπως προκύπτει και από διάφορες μελέτες, το μόνο που καταφέρνουμε πλένοντάς το, είναι να διασπείρουμε παντού τα μικρόβια, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να πάθουμε κάποια δηλητηρίαση. Την επόμενη φορά, βάλτε το απευθείας στο ταψί ή την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το.

Σοκολάτα θεωρείται και η λευκή σοκολάτα

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι «πραγματική» σοκολάτα

Όχι, η λευκή σοκολάτα δεν είναι «πραγματική» σοκολάτα, αφού δεν περιέχει κακάο αλλά βούτυρο κακάο. Κάποιες οικονομικές ποικιλίες μάλιστα περιέχουν απλώς σπορέλαιο και για καλύτερη γεύση προστίθεται αφυδατωμένο γάλα, ζάχαρη, λίπος και λεκιθίνη.

Όταν ψήνουμε κρέας πρέπει να το γυρνάμε μόνο μια φορά

Για να ψηθεί σωστά το κρέας πρέπει να το γυρνάμε τουλάχιστον κάθε 30 δευτερόλεπτα

Για να ψηθεί τέλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κρέας πρέπει να το γυρνάμε τουλάχιστον κάθε 30 δευτερόλεπτα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα το βάλετε στη σχάρα, μην αναρωτηθείτε αν «τώρα» είναι η κατάλληλη στιγμή για να το γυρίσετε, αυτή τη μια φορά.

Το φαγητό πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς για να μπει στο ψυγείο

Καλό είναι να μην περιμένετε πολύ ώρα πριν αποθηκεύσετε το φαγητό σας στην ψύξη.

Όσο περισσότερο μένει το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσονται επιβλαβή βακτήρια. Αν και για το ψυγείο σας δεν είναι «ιδανικό» να του βάζετε μέσα ένα καυτό πιάτο φαγητό, καλό είναι να μην περιμένετε πολύ ώρα πριν αποθηκεύσετε το φαγητό σας στην ψύξη.

Τα μανιτάρια πρέπει πάντα να τα πλένουμε πριν τα μαγειρέψουμε

Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια!

Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια! Τα μανιτάρια έχουν πόρους και αν τα πλύνουμε δεν θα ψηθούν καλά, ενώ βγάζουν μια γλίτσα όχι και τόσο ευχάριστη εάν τα μουσκέψουμε. Το καλύτερο είναι να τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν χώματα και βρωμιές.  

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5