Θεματα

Πόσα ξέρεις για τις γαλοπούλες;

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334996-695660.jpg

Ήξερες ότι οι γαλοπούλες κοιμούνται πάνω στα δέντρα ή ότι οι άγριες γαλοπούλες μπορούν να πετάξουν και μάλιστα με 55 μίλια την ώρα (αν και σε χαμηλό ύψος); Το ότι αλλάζει το κεφάλι τους χρώμα, από κόκκινο σε ροζ, σε λευκό και σε γκρίζο ανάλογα με τη διάθεσή τους; Μήπως «κοκκινίζουν» κι από ντροπή, (το σκέφτεσαι…);

Η γαλοπούλα, γεμιστή ή όχι είναι η «βασίλισσα» του γιορτινού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έχοντας κατατροπώσει τους παραδοσιακούς «αντιζήλους» της, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Το σύμβολο της ιστορίας της αμερικάνικης γαστρονομίας (και όχι μόνο), ζούσε ήδη στα δάση της βόρειας αμερικανικής ηπείρου, πολύ πριν την ανακάλυψη της από τον Κολόμβο. Το κρέας και τα αυγά της αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αυτοχθόνων που στόλιζαν μάλιστα τις ενδυμασίες και τα κεφάλια τους, ανάλογα τη σπουδαιότητά τους εντός της φυλής, με τα φτερά τους. Όσο να ‘ναι, οι γαλοπούλες έχουν κάτι το ηγεμονικό και εξωτικό πάνω τους και εμείς θέλουμε να μάθουμε κι άλλα για το πουλί που νίκησε το γουρουνόπουλο στο «ελληνικό» τραπέζι της γιορτής:   

Η γαλοπούλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία

Μια μερίδα γαλοπούλας καλύπτει το 36% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) η οποία βοηθάει στην επεξεργασία των λιπών στον οργανισμό και το 27% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνης Β6 που βοηθάει να  διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Οι δυο αυτές βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.

Η γαλοπούλα είναι σημαντική πηγή σιδήρου που ανεβάζει τον αιματοκρίτη, φωσφόρου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και καλίου που συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Ο φώσφορος μαζί με το μαγνήσιο, που επίσης περιέχει, είναι και φυσικά καταπραϋντικά που μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Περιέχει σελήνιο, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το σελήνιο ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό και λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Είναι μια ιδανική τροφή για όσους γυμνάζονται καθώς είναι πλούσια σε εύπεπτες, άπαχες πρωτεΐνες και αμινοξέα, που δρουν κατά των φθορών των ιστών, κρατούν υψηλό τον ρυθμό μεταβολισμού και ενισχύουν τη διαδικασία ανάρρωσης των μυών. Επίσης ιδανική για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. 100 γραμμάρια γαλοπούλας παρέχουν από 120 έως 240 θερμίδες, ανάλογα αν κρατάμε ή πετάμε την πέτσα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερίνη.

Το κρέας της γαλοπούλας δεν σε «νυστάζει». Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει την ορμόνη σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο. Δεν περιέχει όμως περισσότερη από αυτή που προσφέρουν άλλα πουλερικά. Το κοτόπουλο μάλιστα έχει υψηλότερες ποσότητες τρυπτοφάνης. Ο λόγος που σε πιάνει υπνηλία μετά το γιορτινό τραπέζι είναι μάλλον γιατί έχεις φάει 3 χιλιάδες θερμίδες, έχεις πιει τέσσερα ποτήρια ουίσκι και έξι ποτήρια κρασί. 

Για την ιστορία

Κυριολεκτικά πήρε το όνομά της από μια χώρα, την Τουρκία. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που συνάντησαν αυτό το πουλερικό ήταν οι ισπανοί κονκισταδόρες, όταν έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα και πίστεψαν ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες. Ονόμασαν το «στρουμπουλό» εντυπωσιακό πουλί «ινδική όρνιθα». Περίπου το 1824 αποφάσισαν να το μεταφέρουν από τον Νέο Κόσμο στη Ευρώπη. Το έργο ανέλαβαν Τούρκοι έμποροι. Η σύνδεση αυτή στο μυαλό των ευρωπαίων της έδωσε το όνομα «turkey» (Τουρκία). Δεν τη συναντάς όμως παντού με αυτό το όνομα: στη Γαλλία ονομάζεται “dinde” που ουσιαστικά σημαίνει «από τις Ινδίες», ενώ στην Ελλάδα τη λέμε «γαλοπούλα» ή «γάλο», από το λατινικό gallus και σήμαινε πτηνό της Γαλατίας. Στα αιγυπτιακά αναφέρεται ως «ελληνικό πουλί» και στα αραβικά ονομάζεται ντικρουμί , δηλαδή «Ρωμαίικος κόκορας». Στα Βουλγαρικά έχει το όνομα μισίρκα εκ του Μισίρι, δηλαδή Αίγυπτος. Στα Ολλανδικά λέγεται καλκόεν, δηλαδή «από την Καλκούτα» (στην Ινδία). Γενικά, δεν πρέπει να υπάρχει ζωντανό στον πλανήτη που το όνομά του να προκαλεί τέτοια «σύγχυση»!

Αυγά γαλοπούλας

Υπάρχει λόγος που δεν τρώμε τα αυγά της γαλοπούλας. Οι κότες γεννούν περίπου 300 αυγά το χρόνο, σύμφωνα με ένα «αυστηρό» πρόγραμμα. Οι γαλοπούλες περίπου 100 και κυρίως την άνοιξη. Αρχίζουν να γεννούν αυγά σε μεγαλύτερες ηλικίες απ’ ότι οι κότες και έχοντας ήδη αποκτήσει βάρος, που σημαίνει πως χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος και τροφή για να πάρεις αυγά από τις γαλοπούλες. Επίσης, είναι λίγο πιο ευαίσθητες ως μητέρες και η προσπάθεια να τους πάρεις τα αυγά μπορεί να αποδειχτεί πραγματική πρόκληση. Υπάρχουν αυγά γαλοπούλας στην αγορά, αλλά δεν τα βρίσκουμε συχνά και κοστίζουν και λίγο ακριβότερα από της κότας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ