1821 Digital Gallery
Syros GrEATings. Τρώγεται η Σύρος; (video)

Syros GrEATings. Τρώγεται η Σύρος; (video)

Αέρας να φυσάει από τα βάθη του Αιγαίου, υπέροχα αρχοντικά να συνυπάρχουν με τα πολύχρωμα σπιτάκια των μικρών στενών της Χώρας, το αθάνατο ελληνικό φως να τα δείχνει όλα πιο όμορφα και γύρω-γύρω η απρόβλεπτη θάλασσα. Αυτή είναι η Σύρος, ένα νησί που γεννήθηκε μεσοπέλαγα. Πολλοί είναι αυτοί που πιάστηκαν στα δίχτυα της γοητείας της και πλανεμένοι άφησαν τους δικούς τους τόπους για να μείνουν παντοτινά κοντά της. Μαζί τους έφεραν τις κουλτούρες, τα ήθη και φυσικά τις…κατσαρόλες τους!

Κάπως έτσι δίπλα στις λιαστές ντομάτες, τις τηγανιτές με κουρκούτι, ήρθαν και στάθηκαν τα σαλιγκάρια γιαχνί, οι πηχτές των χοιροσφαγίων, τα μικρά φτερωτά κυνήγια (όπως οι μπεκάτσες, τα πιτσούνια και τα ορτύκια), ενώ στις αετόπιτες και στους γιαχνιστούς αμπελοκορφάδες έμελλε να κάνουν παρέα οι γαριδόσουπες και τα ραβιόλια. Σαν σωστή προξενήτρα η συριανή κουζίνα όλα κατάφερε να τα παντρέψει αρμονικά και να βρει μέσα στις ετερόκλητες γεύσεις τη δική της ταυτότητα.

Σχετικα
Zaf και School Pizza Bar, τα «κλασικά» της πλατείας Αγίας Ειρήνης
Zaf και School Pizza Bar, τα «κλασικά» της πλατείας Αγίας Ειρήνης

Αυτό το νόστιμο γαστρονομικό αποτύπωμα μπορείς να ανακαλύψεις κι εσύ πολύ σύντομα. Στις 16,17 και 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου Syros GrEATings, που διοργανώνουν από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine. Για αυτές τις τρεις μέρες το νησί αναστατώνεται και τσιτσιρίζει, τα τσουκάλια παίρνουν φωτιά και εσύ δοκιμάζεις όλα τα νόστιμα που βάζεις με το νου σου…

Σχετικα
7 λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε όταν φτιάχνουμε πίτσα στο σπίτι
7 λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε όταν φτιάχνουμε πίτσα στο σπίτι

Πρώτα απ’ όλα τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Ερμούπολη, αλλά και στα χωριά της Σύρου, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ εκτός από το μενού τους, προσφέρουν και πιάτα, εμπνευσμένα από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου (17.00-21.30) ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς» φιλοξενεί live μαγειρέματα και μια έκθεση με τοπικά προϊόντα. Σε αυτόν τον χώρο, που κάποτε βρισκόταν η «Αγορά της Ερμούπολης», οι σεφ των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine, αλλά και guest chefs μαγειρεύουν για το κοινό παραδοσιακά πιάτα της Σύρου. Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρωινό της Σύρου στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Παράλληλα, στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου αποτυπώνεται η γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Φάτε μάτια Σύρο», που πραγματοποιείται από τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου. Εξίσου «νόστιμη» όμως και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού που θα γίνει στο Βιομηχανικό Μουσείο (Παρασκευή:10.00-15.30, Σάββατο: 10.00-15.30 και 18.00-20.00, Κυριακή: 10.00-15.00). Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα των επί μέρους δράσεων, αλλά και για τα εστιατόρια και τους παραγωγούς που συμμετέχουν, μέσα από τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.


*Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας», εκδ. Επιμελητήριο Κυκλάδων, Φωτογράφοι: Studio M και Νανά Δαρειώτη, food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5