Θεματα

Gastro tips

Μικρά και μεγάλα γαστρονομικά "μυστικά" του καλοκαιριού

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 392
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22237-49718.jpg

Ο κόσμος να χαλάσει, και με καμία κυβέρνηση (που λέει ο λόγος), ο Έλληνας δεν θα σταματήσει να απολαμβάνει  απλές και ανεκτίμητες αξίες, να τρώει, να επικοινωνεί μέσα από το φαγητό. Και το ελληνικό καλοκαίρι είναι μεζέδες και κουβέντες με φίλους σε αυλές και μπαλκόνια, σε βεράντες και κήπους, με το αεράκι να δροσίζει τις λιακάδες ή κάτω από τον έναστρο ουρανό. Καλό καλοκαίρι, καλή απόλαυση στις σελίδες που ακολουθούν.


Τραπεζάκια έξω This is Kalokairi 

n

Καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες, τα τραπεζάκια σε αυλές και πεζοδρόμια κατοικούνται όλο και συχνότερα από Αθηναίους λάτρεις του έξω. Οι επιλογές πολλές: από κλασσικές γεύσεις, στη Ροζαλία (Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια) με τη μεγάλη αυλή και τον εξαιρετικό κύριο Αχιλλέα στο τιμόνι, μέχρι μοντέρνες πινελιές σε γραφικές αυλές, όπως η πολύ γευστική Κάππαρη (Δωριέων 36, Πετράλωνα) με το ατελείωτο μενού. Με ροματζάδα (και ελεύθερο μενού με € 19 το άτομο) το ταξιδιάρικο Malvazia (Αγαθημέρου 1, Ρουφ) μας μεταφέρει στον έναστρο ουρανό της Μεσογείου. Στα τραπεζάκια του Prosopa (Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ), παρέα με καλλιτεχνικές φιγούρες που απολαμβάνουν το φαγητό τους κοντά στις γραμμές του τρένου. Λίγο πιο δίπλα υπάρχει πάντα μία από τις πιο ωραίες αυλές της Αθήνας, το πολυβραβευμένο Αθήρι του Αλέξη Καρδάση (Πλαταιών 15, Κεραμεικός). Για λιτό και χαλαρωτικό περιβάλλον, μαζί με ελληνική μοντέρνα κουζίνα στην αυλή του Γιάντες (Βαλτετσίου 44). Για ψαροφαγάδες, ο γνωστός Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές (γωνία Ηρακλέους και Λυσικράτους), που σκεπάζει με τη βουκαμβίλια του μια πανδαισία από ψαράκια, μεζεδάκια και αχινούς. Από την άλλη γαστρονομική πλευρά, αυτή της Γλυφάδας, ο Vincenzo σερβίρει μέσα και έξω στην καταπράσινή του αυλή αυθεντική πάστα και πίτσα (Γιαννιτσοπούλου 1). Αίθρια έκπληξη στην καρδιά του Κολωνακίου είναι το ολοκαίνουργιο μεζεδοπωλείο 50-50, μέσα  στο εμπορικό κέντρο Λαιμού (Καρνεάδου & Πλουτάρχου 25-29). Τραπεζάκια έξω, πάνω στο χαριτωμένο ξύλινο deck του, έχει και το Nice n Easy (Ομήρου 60 & Σκουφά) που χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα και έχει εισάγει τη σούπερ μισή μερίδα, όπου τρως λίγο λιγότερο και πληρώνεις πολύ λιγότερο. Τέλος, για κυριλέ περίπτωση αυλής, δεν έχεις καλύτερο από τον κήπο (και την εντυπωσιακή πισίνα) του Da vinci (Αγ. Ιωάννου 23, Αγία Παρασκευή).


Ντελίβερι στον Κηφισό Το τάπερ της μαμάς ταξιδεύει με το ΚΤΕΛ.

Οι φοιτητές έκοψαν το fast food και επέστρεψαν στο σπιτικό φαγητό.


Πικνίκ στο πάρκο;

image

Κι όμως, γίνεται. Εκτός από τους κλασικούς προορισμούς τύπου Φιλοπάππου, Λυκαβηττό και Υμηττό, το καθιστό φαγητό με ταπεράκι επέστρεψε στα πάρκα της πόλης. Στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο πεδίο του Άρεως, στο πάρκο Ριζάρη και σε αυτοσχέδια κηπάκια, όπως αυτό της Τσαμαδού στα Εξάρχεια, κάθε Κυριακή γίνεται το αδιαχώρητο από παρέες και οικογένειες.


Cocκτail Culture

image

Όταν λέμε καλοκαίρι, εννοούμε δροσερά cocktails. Εννοούμε πολλά, πάρα πολλά ματσάκια δυόσμου, κάθε είδους φρούτο, σε ροδέλες ή χυμό,  χαριτωμένο ντεκόρ και πολύ πάγο. Εμάς μας αρέσει να χανόμαστε στην τεράστια λίστα του Mommy (Δελφών 4, Κολωνάκι) γιατί μας δυσκολεύει… είναι όλα τέλεια και υπέροχα σερβιρισμένα. Επίσης, καλοκαίρι ίσον μαργαρίτες: το ποτό, όχι το λουλούδι. Τις καλύτερες και πιο αυθεντικές τις πίνουμε (με live μουσικές και χορούς από Μεξικό, Κούβα, Κολομβία κάθε Τετάρτη) στον Μεξικανό (Ευδήλου 15, Γουδή).


Οινοποιείο

n

Μια έκθεση να την πιεις στο ποτήρι! Αυτή στο Lemos Center από τη Λουίζα Καλλιγά (παραγωγό του «Λευκό Άτι louisa calliga» και κόρη του Γιάννη Καλλιγά) και την οινοποιητική εταιρεία Κατώγι και Στροφιλιά. Οι πιο δυνατές υπογραφές της ελληνικής τέχνης (Ειρήνη Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Μπελντέκος, Κώστας Παππάς, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος κ.ά.) εκθέτουν επιτοίχια και τρισδιάστατα έργα τέχνης από διαφορετικά υλικά εμπνεόμενοι από το αμπέλι και το κρασί ως προϊόν διηνεκούς απόλαυσης. Την επιμέλεια έκανε η Ίρις Κρητικού κι η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας. 17/5 - 2/6, Καρνεάδου 25-29, 3ος όροφος.


Έλα, κερνάω γιαούρτι στην πλατεία 

n

Τα cupcakes του χειμώνα είναι τα γιαουρτάδικα του καλοκαιριού! Είτε ξαναγυρίζουμε στην παράδοση είτε ακολουθούμε την Ευρώπη στη μανία της υγιεινής διατροφής, οι Αθηναίοι τρώμε γιαούρτι σαν τρελοί. Είναι φρέσκο, είναι δροσιστικό, είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι και τα μαγαζάκια –μικρά ή μεγαλύτερα– που το προσφέρουν ανοίγουν σε όλη την πόλη το ένα πίσω από τ’ άλλο. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει παγωτό-γιαούρτι από παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι σε συνδυασμό με φρεσκοψημένους λουκουμάδες στην Κυψέλη, στην πλατεία της Ν. Σμύρνης (210 9312.116), χάνει ένα σοβαρό κεφάλαιο στο βιβλίο «σύγχρονη ελληνική νοστιμιά». Μας αρέσουν επίσης τα: Fresko Yogurt Bar (Δ. Αρεοπαγίτου), Yogen Fruz (Athens Metro Mall), Froyo (Ερµού 55 & Καπνικαρέας).


Όλα Online

Είδαν την πελατεία της γειτονιάς να συρρικνώνεται και τόλμησαν να επεκτείνουν τις δουλειές τους στο διαδίκτυο. Σε πλατφόρμες όπως το www.emanaviko.gr, το www.freshme.gr, το www.ferta-spiti.gr και το www.psaradiko.net, οι παραγγελίες γίνονται με ένα κλικ. Αν πάλι παραγγείλεις από το ιντερνετικό ντελίβερι www.e-food.gr, υποστηρίζει έμμεσα τη διανομή δωρεάν φαγητού σε όσους έχουν ανάγκη.


Name dropping

Πέφτουν τα ονόματα (και τα καινούργια πόστα) σαν το χαλάζι.

Δες ποια ήταν τα παλιά σου στέκια και μάθε τα καινούργια.

 

Πριν                                                                               

Al Milanese ιταλική κουζίνα                                        

Pizza Kolonaki πιτσαρία και μαγειρευτά               

Central resto club                                                        

Ρεσπέντζα ψαροφαγία                                               

Mamaca’s (τμήμα του) ελληνική κουζίνα             

Meli Upstairs ελληνική δημιουργική                        

(7) Thalasses δημιουργική ψαροφαγία                  

Soul Kitchen πολυσυλλεκτική κουζίνα               

Επί Κεραμεικώ ελληνική κουζίνα                         

Brachera bar resto διεθνής κουζίνα                      

Supper all day πολυσυλλεκτική                          

Cadko ρώσικη κουζίνα                                                

Escobar bar                                                                  

Μετά

Duo ελληνική δημιουργική

Malconi’s ιταλική κουζίνα

Rock ’n’ Roll resto club

Red Dot all day bistrot

Cartone all day bistrot

Beer Academy Home μπιραρία

DaBoss bar resto μεσογειακή κουζίνα

Shamone bar resto δημιουργική κουζίνα

Tamarind multiasian κουζίνα

Λουκούμι all day bistrot

Γκουγκού Μεζέ μεζεδοπωλείο

Παραμύθι ρώσικη κουζίνα

Kohenoor ινδική κουζίνα


Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

image

H ψευδαίσθηση του sharing food παίζει κεντρικό ρόλο στην τρέχουσα γαστρονομική χωροταξία. Δηλαδή παραγγέλνουμε χώρια, αλλά το τρώμε μαζί. Τα μοναστηριακά τραπέζια που ευνοούν την «κοινοκτημοσύνη» γίνονται must, αλλά πρόσεξε την απόσταση μεταξύ του «καθόμαστε δίπλα-δίπλα» και  «τσιμπάς από το πιάτο μου». Διαχρονικό παράδειγμα το Chez Lucien στα Πετράλωνα, φθηνή εκδοχή οι πάγκοι του Κυματοθραύστη στη Χαρ. Τρικούπη στα Εξάρχεια, hip το Mama Roux στην Αιόλου και πιο σοβαρή γκουρμέ πρόταση η Τραπεζαρία του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου στου Μακρυγιάννη.


Ethnic Αθήνα

image

Ξεχάστε το delivery κινέζικο. Κρίση έχουμε! Τώρα οι Αθηναίοι που σέβονται την όρεξή τους για κινέζικο αγοράζουν τα υλικά μόνοι τους από διάφορα μικρά spots και εξασκούνται στο wok. Μια καλή λύση με φτηνές και αυθεντικές πρώτες ύλες είναι η Κινέζικη Αγορά στην Αγησιλάου κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Κινέζικος μαϊντανός (είναι πιο νόστιμος απ’ τον δικό μας), λεμονόχορτο, κινέζικο μπρόκολο, πακ τσόι, μοβ κινέζικες γλυκοπατάτες... και τι δεν θα βρείτε. Πολύ φτηνά βουτήματα από ρυζάλευρο, μέχρι και μαγειρεμένη πάπια και ζωντανά καβούρια έχουμε πετύχει. Όσο για τη... μετάφραση, σε σπαστά ελληνικά ή χειρονομίες, τα κινεζάκια είναι πολύ πρόθυμα να συνεννοηθούν.


Red Hot Chili... Dogs!

image

Το σάντουιτς της καντίνας και του πάγκου έχει εισβάλει δυναμικά στις γειτονιές της Αθήνας. Πληθαίνουν συνεχώς οι μικρές γωνίες με hot dog Φρανκφούρτης-Θουριγκίας με «σημαία» τις χαμηλές τιμές. Στο Γκάζι το τροφαντό γουρουνάκι Schweinchen Dick μάς έχει εθίσει όχι μόνο με τα ζουμερά wurst, αλλά κυρίως με τα συνοδευτικά καραμελωμένα κρεμμύδια, τις πίκλες και τις δεκάδες μπίρες. Είναι όμως κι αυτό το βερολινέζικο βιομηχανικό περιβάλλον που σε καλεί να μπεις μέσα, ακόμα κι όταν δεν πεινάς. Λίγο πιο βόρεια στην «παραλία» των Αμπελοκήπων άνοιξε πρόσφατα το Mr. Hot Dog (hot dog μονό €0,70, διπλό € 1), και ο φραπέ. Κέτσαπ, μουστάρδα ή μαγιονέζα, τα βάζεις μόνος σου κατά βούληση. Στα Εξάρχεια το hot dog της Θεμιστοκλέους θυμίζει Νέα Υόρκη.


Το πιο φρέσκο πράσινο

Μετά την κίτρινη φάβα και τον άσπρο ή ροζ ταραμά, η καταπράσινη μαϊντανοσαλάτα είναι η πιο πρόσφατη «έγχρωμη» προσθήκη στον κατάλογο των μεζεδοπωλείων. Μια σαλάτα «αλοιφή» που σηκώνει πολύ τσίπουρο.


Bistronomic: Η νέα μόδα

Εσύ θέλεις να φας κατεπειγόντως κάτι προσεγμένο και όχι πρόχειρο. Ο κολλητός θέλει καφέ. Τα σάντουιτς όμως που σερβίρουν τα περισσότερα café bar δεν ικανοποιούν το στομάχι σου. Θα πάτε σε διαφορετικά μαγαζιά; Όχι. Η νέα μόδα είναι τα μικρά προσεγμένα bistrots, που είναι όμορφα, ανοιχτά όλη μέρα, σερβίρουν καφέ, αλκοόλ, αλλά και μια μικρή ποικιλία από πολύ προσεγμένα πιάτα. Σαν το Luxus στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 27), με happy hour κάθε μέρα 18.00 με 21.00. Ωραίο, με ιταλικό αέρα, είναι επίσης το ολοκαίνουργιο Bellini  (Λεβίδου 11, Κηφισιά).  Δικό μας αγαπημένο είναι το εντελώς ανανεωμένο Aperitif (Καλαμιώτου 4 & Ερμού) του Χρήστου Πότσιου (τον ξέρεις από το πρώην Soul Kitchen), μια υπέροχη γωνίτσα στην πόλη για all day ρομάντζο.


Φέρε το μπουκάλι σου!

image

Ή, αλλιώς, αγγλιστί BYOW (Bring Your Own Wine). Το νεόφερτο ακρώνυμο συνδέεται φυσικά με την κρίση και σου δίνει την δυνατότητα να πας σε όποιο εστιατόριο θέλεις και να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί από την κάβα σου. Προς το παρόν έχουν υιοθετήσει τη νέα πατέντα το Fabrizios’ του γνωστού Ιταλού σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι στο Κολωνάκι, το ιταλικό Paradiso στο Χαλάνδρι και το Breeder Feeder της περίφημης γκαλερί The Breeder (κάθε Παρ. και Σάβ.) στο Μεταξουργείο. Μπορεί να σε χρεώσουν έως € 5 για το σέρβις. Καλύτερα το κρασί να μην είναι χύμα σε πλαστικό μπουκάλι.


Ηλεκτρονικοί αγρότες

Εσύ κάθεσαι σπίτι και το φρέσκο βιολογικό οπωροκηπευτικό έρχεται κατευθείαν από το μποστάνι στην πόρτα σου. Η νέα αγροτική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τον τίτλο «Γίνε Αγρότης» (www.gineagrotis.gr) φέρνει σε άμεση επαφή παραγωγό και καταναλωτή, και πιο συγκεκριμένα τους αγρότες με τους κατοίκους της Αττικής. Εσύ επιλέγεις το χωράφι σου και ό,τι θέλεις να καλλιεργήσεις σε αυτό και ο αγρότης το κάνει πράξη αποκλειστικά με πρότυπα βιολογικής γεωργίας. Αγρότης και καταναλωτής δεσμεύονται με ετήσια σύμβαση και όλο το εγχείρημα ελέγχεται από την εταιρία QWAYS, που έχει αναλάβει την πιστοποίηση και τη διανομή των προϊόντων.


Μικρά μυστικά, μεγάλες μπουκιές

Οι επικές μακαρονάδες του Brigante στην αρχή της λεωφόρου Αμαλίας στο Σύνταγμα. Ορμητήριο φωτορεπόρτερ σε διάλειμμα από την παρατήρηση της πλατείας, fresh pasta με φοβερή προφορά από τον ιδιοκτήτη Κώστα, όχι πάνω από 6-7 ευρώ. Υπέροχη εκείνη με σκορδόλαδο, ραντίκιο, αντζούγιες. Προσοχή, τις σερβίρει μέχρι 17.30.

▶Καλαμάκι € 1-1,30 (χοιρινό-κοτόπουλο) στο ομώνυμο μέρος, αρχές Πραξιτέλους. Για τους ξενύχτηδες του ιστορικού τριγώνου, ζητήστε να το ψήσουν καλά…

▶Οι τηγανητές πατάτες του «Μαγειρεύοντας τη Μεσόγειο» (Βουλής 31, 210 3389.741). Λίγο βρασμένες πριν, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι, συνοδεύουν τέλεια το κοτόπουλο Λεμεσού που έχεις παραγγείλει πριν φύγεις από τη δουλειά και παραλαμβάνεις εντός δεκαλέπτου από εκεί.

▶Elvis is back Το τηλεοπτικό χασάπικο του «Μίλα μου Βρώμικα» ξανάνοιξε στο Μεταξουργείο, αυτή τη φορά ως πάγκος με άπειρα καλαμάκια.

▶Ό,τι πάρεις € 1 Οι Αχαρνών και Λιοσίων είναι οδοί του original έθνικ φαλάφελ με € 1. Το Αλ Αζίζ στην Αχαρνών είναι φιλόξενο. Πεντακάθαρο και τα κάνει όλα στα κάρβουνα. Στα φαλαφελάδικα στην αρχή της Λιοσίων έχεις επίσης καταπληκτικό «κέμπε», κεφτές με πλιγούρι, κιμά και κουκουνάρι σε αραβική πίτα, με € 2.


Μαλαματίνα: Κατηφόρισε το «Τούμπα-Λίμπρε»

Καταχωρημένο στο αστικό λεξικό ως ο εκρηκτικός μηχανισμός ρετσίνας - κόκα κόλα που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα της Τούμπας, πλέον απαντάται κι εντός λεκανοπεδίου. Κορίτσια Κολλεγίου (και όχι μόνο) με Μαλαματίνα στο χέρι, αγορασμένη από περίπτερο, βολτάρουν στις πλατείες της πόλης κι ενστερνίζονται στην πραξη το «οίνος ευφραίνει καρδίαν». Γρήγορα και φθηνά, μάλιστα...


Εικονογράφηση: Μενέλαος Κουρούδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ