1821 Digital Gallery
Τα αυθεντικά ανατολίτικα αλλαντικά του Σαρήμπογια

Τα αυθεντικά ανατολίτικα αλλαντικά του Σαρήμπογια

Η οικογένεια του Παρασκευά Σαρήμπογια ήρθε στην Ελλάδα το 1890 με παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια και σαλάμια
Τα αλλαντικά Sary είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας

Τον Παρασκευά Σαρήμπογια τον αντάμωσα το 2013 σε μια έκθεση τροφίμων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στο μεγάλο του περίπτερο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα προϊόν του, η σαρδινέλλα, μια γιγάντια μορταδέλλα με φιστίκι Αιγίνης, διαμέτρου 25 πόντων και μήκους γύρω στους 70 πόντους. Οι φέτες λεπτές, κόβονταν επιτόπου από έναν μάστορα ο οποίος δεν σταματούσε λεπτό να προσφέρει το λαχταριστό αυτό αλλαντικό στον κόσμο. Εγώ εντυπωσιάστηκα από τη φινέτσα της γεύσης και κάθε τόσο πέρναγα από το περίπτερο για να πάρω τη δόση μου.

image

Εκεί πρωτογνώρισα και τον Παρασκευά, έναν έξω καρδιά άνθρωπο που κέρναγε και αυτός. Από τότε συναντιόμαστε σε πολλές εκθέσεις, αλλά η γνωριμία μου με τα προϊόντα του έγινε στην οδό Ευρυπίδου, όπου σε συνεργασία με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο (Αραπιάν), φτιάξαν το Στέκι του Φάνη, ένα μαγαζί μπακάλικο-ταβέρνα όπου αγοράζεις τα γκουρμεδιάρικα αλλαντικά του Σαρήμπογια «αλλαντικά Sary», αλλά και όπου μπορείς να φας εξαιρετικούς Μακεδονίτικους μεζέδες. Ήμουν από τους πρώτους και πιστούς πελάτες του, λόγω της γειτνίασης με το σπίτι μου, αλλά και της αγιάτρευτης αγάπης μου για τα αλλαντικά. Εκεί ανταλλάξαμε περισσότερες κουβέντες αλλά δοκίμασα και το σύνολο της γκάμας του.

image

Σχετικα
Έτοιμοι για τα επικά cocktails του Athens Cocktail Festival;
Έτοιμοι για τα επικά cocktails του Athens Cocktail Festival;

Ο Παρασκευάς κουβαλά μια σπουδαία ιστορία που ξεκινάει από τα αλλαντικά των Καραμανλήδων της Καππαδοκίας, και από μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων και φτάνει μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού στην Προσοτσάνη Δράμας όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα η μονάδα του «Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε.».

Έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την τεχνική παραγωγής του παστουρμά, η οικογένεια Σαρήμπογια δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την «παράδοση» και να καθιερωθεί στον τομέα της αλλαντοποιίας. Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαθίστανται στη Δράμα όπου ξεκινούν με το πρώτο εργαστήριό τους. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει «ευλαβικά» το όραμα του παππού, ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές στις απαιτήσεις του σήμερα μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους πιστοποιημένες κατά ISO και HACCP.

image

Σχετικα
Italicus Aperitivo Challenge: όταν τα cocktails εμπνέονται από την Τέχνη
Italicus Aperitivo Challenge: όταν τα cocktails εμπνέονται από την Τέχνη

Ο Παρασκευάς, εκτός των παραδοσιακών σειρών, καινοτομεί συνεχώς δημιουργώντας αναρίθμητους κωδικούς από τους οποίους ξεχωρίζουμε τα σουτζούκια τα πολίτικα, των Αδάνων τα παρμάκ σουτζούκ, τους καβουρμάδες, παστράμια, το μούχτερον (κρασάτο και καπνιστό χοιρινό), διάφορους τύπους παστρουμάδων και μορταδέλλων, προσούτο Δράμας. Μάλιστα δημιούργησε και μια σειρά αλλαντικών light. Όσον αφορά τη διανομή των προϊόντων του «αλλαντικά Sary» προτιμά τα μικρά ντελικατέσεν που τον λατρεύουν όπως και εγώ, γιατί απενοχοποίησε τη δικιά μας Ανατολή και την ξαναέκανε μόδα!

Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε., ΒΙΠΑ Προσοτσάνης, Δράμα, 25220 21031

image

*Για το σπήλαιο Αγγίτη διαβάστε εδώ.

**Για το πάρκο Αγίας Βαρβάρας διαβάστε εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 19/06/2016

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5