Visual Browsing
Αθερίνα, Ψάρι του βουνού
ΤΕΥΧΟΣ 531
TASTE POLICE

Αθερίνα, Ψάρι του βουνού

Καινούργιο ρεστό λευκό, φωτεινό, με αύρα αιγιοπελαγίτικη

Σε μία από τις εξορμήσεις μου στα βόρεια κατηφορίζω τη Χαριλάου Τρικούπη της Νέας Ερυθραίας και πέφτει το μάτι μου σε λευκό, φωτεινό, με αύρα αιγιοπελαγίτικη καινούργιο ρεστό. Σε λίγη ώρα βρίσκομαι καθισμένη σε κέντρο-απόκεντρο τραπέζι και μαθαίνω πως η Αθερίνα έχει μόλις ανοίξει, είναι μοντέρνα ψαροταβέρνα και αγαπάει μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, καθώς και όλα εκείνα τα τέλεια συνοδευτικά μεζεδάκια που ο Έλληνας ποτέ δεν βαριέται να τρώει.

Ο χώρος είναι απλός και μαζί γουστόζικος, έχει νησιώτικες καμάρες με ωραίες στρογγυλάδες, τραπέζια λευκά και λαδόκολλες που κι αυτές ακόμα το έχουν το ωραίο εικαστικό τους, πλήθος από μικρές αθερινούλες που κολυμπάνε. Μας φέρνουν ψωμί στα κάρβουνα με λίγο λαδάκι και χοντρό αλάτι κι ένα μεγάλο δίσκο, τη γνωστή «παραμάνα». Έχει πάνω της όλα τα καλά, πιάτα 11 τον αριθμό, διαλέγουμε ταραμοσαλάτα (€4), φάβα Σαντορίνης (€3,5), τσίρο καπνιστό (€3), χταπόδι ξιδάτο (€6), αφήνουμε για άλλη φορά μελιτζανοσαλάτα (€3,50), κολοκυθάκια sticks (€4,50), ρέγγα καπνιστή (€3), σκορδαλιά (€3) και κάμποσα άλλα. Προσθέτουμε ντοματούλα ξεφλουδισμένη με κάπαρη (€3,50), σκουμπρί καπνιστό στα κάρβουνα (€4,50), βραστά χόρτα (€4), γαύρο τηγανητό (€7) και κουτσομουρίτσες (€13). Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλα του τηγανιού, όπως γαρίδες σκορδάτες (€8,50), γαρίδες σαγανάκι (€12), γλώσσα πανέ σε sticks με σος ταρτάρ (€7,50) και γλώσσα μενιέρ (€9,50), αλλά και της σχάρας, όπως σαρδέλα φιλεταρισμένη με ντομάτα και κρεμμύδι ή με μαϊντανό, κρεμμύδι και λίγο σκόρδο, λαβράκι και σολομός φιλέτο (€9,50 έκαστο).

image

Απολαμβάνουμε την τέλεια φαγοποτική βραδιά, η ταραμοσαλάτα είναι ακριβώς όπως τη θέλουμε, το χταποδάκι απλά ε-ξαι-ρε-τι-κό, ούτε δίπλα στη θάλασσα και από φίλο ψαρά δεν έχω φάει τέτοιο, ο γαύρος και οι κουτσομούρες φιλεταρισμένα και παρότι μουρμουράω (τα θέλω ολόκληρα), είναι τηγανισμένα τέλεια, τα αλίπαστα πεντανόστιμα και σούπερ μερακλίδικα. Υπάρχει καλό χύμα κρασί –λευκό μοσχοφίλερο του Νασιάκου και βιολογικά ροζέ και κόκκινο του Τσιβόλα από τη Λήμνο γύρω στα €4,50 το μισό λίτρο–, υπάρχουν αρκετές ετικέτες σε ούζα-τσίπουρα και φυσικά μπίρες, αλλά και ωραία ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές ανέλπιστα χαμηλές οπότε συνοδεύουμε με παγωμένη μαλαγουζιά Κτήμα Γεροβασιλείου στα €19!

Σχετικα
“Farm to Fork”: Στον Μαρκόπουλο μια παρέα καλλιεργεί βρώσιμα άνθη
“Farm to Fork”: Στον Μαρκόπουλο μια παρέα καλλιεργεί βρώσιμα άνθη

image

Στης νύχτας τη σιγαλιά υμνούμε το ελληνικό καλοκαίρι, το ντεκόρ μάς φτιάχνει τη διάθεση, αναπολούμε τις Κυκλάδες και λίγο πριν φύγουμε γυρνάμε όλο το χώρο πέφτοντας σε μια ακόμη έκπληξη. Στην πίσω μεριά η Αθερίνα έχει ένα μεγάλο υπέροχο κήπο, που αυτός κι αν μοιάζει νησιώτικος έτσι όπως στολίζεται με «σπιτάκια» με γκριζογάλανα παντζούρια, είναι γεμάτος με ελιές, συκιές, βασιλικούς αλλά κι ένα μποστάνι. Σε λίγο, μας λένε, θα βγουν ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, όλα βιολογικά για να φτιάχνουν τις σαλάτες με τα δικά τους μαναβικά. Όμορφη, απλή και μαζί περιποιημένη, με τιμές κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, ανοιχτή κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, συστήνεται ανεπιφύλακτα όποτε κι αν θελήσετε ψάρι του βουνού.

Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5