Αθλητισμος

Πατέρες και Ψυχομάνες καλοκαίρι με μπανάνες

Καλοκαίρι είναι όταν το απογευματάκι μέσα στον γλυκό ύπνο σε ξυπνάει ο καρπουζάς με την ντουντούκα

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 267
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8626-19755.jpg

Καλοκαίρι είναι όταν το απογευματάκι μέσα στον γλυκό ύπνο σε ξυπνάει ο καρπουζάς με την ντουντούκα, όταν τα τζιτζίκια σού κρατάνε σεκόντο στη σούρα σου και όταν διαβάζεις σε αθλητική εφημερίδα, ντάλα ο ήλιος, ποδοσφαιριστή να δηλώνει ότι προετοιμασία σαν τη φετινή δεν έχει ξανακάνει στη ζωή του. Δεν υπάρχει περίπτωση επίσης εν μέσω θέρους να διαβάσεις αρνητικά σχόλια για υπό μεταγραφή παίκτη. Ρεπόρτερ της ομάδας του, πρώην συμπαίκτες του, συμμαθητές από το Λύκειο, γκόμενες που αγάπησαν αυτόν και το ταλέντο του κεραυνοβόλα, η τυφλή γιαγιά του που τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή εν αντιθέσει με την κακούργα μάνα που τον ήθελε επιστήμονα, προπονητές που σμίλευσαν το κορμί του στα πρώτα του βήματα, έχουν μόνο καλά να πουν και να ορκιστούν ότι πρόκειται για μεγάλη παικτούρα.  Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πιο ενδιαφέρον βιβλίο και συγχρόνως πιο διασκεδαστικό από αυτό που θα κατάφερνε να συγκεντρώσει όλα τα δημοσιεύματα για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη χώρα μας. Μιλάμε για το απόλυτο best seller. Ενδιαφέρον επίσης θα είχε να διαβάζαμε κάποτε  συγκεντρωμένες σε μια πολυτελή έκδοση τις παρθενικές συνεντεύξεις όλων των παικτών που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα του ΥΠΕΧΩΔΕ.  

Must του φετινού καλοκαιριού η δήλωση του προέδρου του Παναθηναϊκού Πατέρα ή, αν προτιμάτε με διαφορετικό συντακτικό, η δήλωση του προέδρου Πατέρα του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος πέταξε στην Αυστρία, όπου προετοιμάζεται η ομάδα, με ιδιωτικό αεροπλάνο, αφού το σκάφος αδυνατούσε να «πιάσει» επί αυστριακού εδάφους λόγω αντικειμενικών γεωφυσικών συνθηκών, και δήλωσε στους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού: «Φέτος θα πάρουμε το πρωτάθλημα, έχουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν, ας αφήσουμε να πάρει κανέναν παίκτη και ο Ολυμπιακός. Τώρα που δεν υπάρχουν Γκαγκάτσηδες και Ψυχομάνηδες, θα το πάρουμε».  Η δήλωση αυτή είναι καταδικασμένη να περάσει στην ιστορία. Αν ο ΠΑΟ κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο, θα μιλάμε για πλήρη και απόλυτη δικαίωση του προέδρου. Αν πάλι τον χάσει, τότε όλοι στον Παναθηναϊκό θα θυμούνται τη δήλωση και θα ορκίζονται να μην την επαναλάβουν στο μέλλον. Βέβαια, μου δημιουργούνται και κάποιες απορίες. Αν δηλαδή τον Παναθηναϊκό τον ενδιαφέρει να κερδίσει και όχι να κατακτήσει –ίδιον των μεγάλων ομάδων– απλά έναν τίτλο. Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στην ίδια λούμπα είχαν πέσει στο τριφύλλι τη χρονιά που κατέκτησαν το νταμπλ. Να κερδίσει έναν τίτλο ήθελε και τότε ο μεσομακροπρόθεσμος πρόεδρος Φιλιππίδης και τον κέρδισε ανοίγοντας απλώς μια μικρή παρένθεση στη δεκατριάχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού. Μετά ο ΠΑΟ βρέθηκε και πάλι έξω και ο Φιλιππίδης στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Απορία μου επίσης είναι πώς μπορείς από τη μία να είσαι τόσο σίγουρος για την ομάδα σου κι από την άλλη, όταν σου ζητούν οι δημοσιογράφοι να πεις κάτι για την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, να δηλώνεις ότι προτίμησή σου είναι η πιο εύκολη ομάδα που υπάρχει στην κληρωτίδα. Έχω και μια τρίτη απορία. Ο Γκαγκάτσης μπορεί να έφυγε από την προεδρία της ΕΠΟ, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει. Αν τον φοβάσαι δεν είναι μόνο για την ιδιότητα που είχε στο παρελθόν, αλλά για τον τρόπο να βρίσκεται πάντα μέσα στα πράγματα. Συνεπώς ο κίνδυνος παραμένει και αυτό τον κίνδυνο ο ΠΑΟ θα τον αντιμετωπίσει τουλάχιστον δυο φορές στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Ο Γκαγκάτσης λοιπόν είναι εδώ ενωμένος δυνατός, ο Ψυχομάνης μπορεί να μην υπάρχει, αλλά στην άκρη του κάδρου θα διακρίνουμε και τον Μποροβήλο να περιμένει και τον Κασναφέρη να καραδοκεί κάπου στα βόρεια. Δικαιολογίες μπορεί κανείς να βρει από το τίποτα. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Η αλήθεια από το ψέμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο απέχουν όσο ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό. Μόλις μικρύνει η απόσταση μικραίνει και το ψέμα. Όπως και ο τρόπος να ανασκευάζουμε ατυχείς δηλώσεις είναι ίδιος και για τις δύο ομάδες. Μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες φήμες περί έλευσης του Μοριέντες στο Λιμάνι, η διοίκηση του Ολυμπιακού φρόντισε να τις διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση. Δεν έκανε το ίδιο όμως όταν το μελάνι έπεφτε σαν καταρράκτης για τις φήμες που συνόδευαν  τον Μπόμπο, τον Γκονζάλες και τον Χέλστρομ.

 info@athensvoice.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ